Soma Katliamı, resimlerle anıldı

1393

 2014 yılında Manisa’nın Soma İlçesinde bulunan bir maden ocağında çıkan patlama sonucu hayatını kaybeden 301 maden işçisi, resimlerle anıldı. İstanbul Barosuna kayıtlı aktif avukat olan Bilge Doğru tarafından yapılan resimler, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden (ÇOMÜ) mezun olarak, 2014 yılında resim yapmaya başlayan Doğru, Soma katliamını 2017 yılında işlemeye başladı. Katliamın ardından yaşanan acıları resmeden Doğru, Soma teması ile oluşturduğu resimleri, Korfman Kütüphanesinde ‘Soma Karası’ isimli sergi sanatseverlerle buluştu. 

 
“İşçi güvenliği sağlanamadıkça bu ölümler devam edecek”
Soma katliamı ile ilgili konuşan Doğru; “Orada her zaman kömür çıkarılacak ve işçi sağlığı, güvenliği olmadıkça bu ölümlerde devam edecek. Buna itiraz etmek, ses çıkarmak lazım.  İnsanlar öldüğünde valilik eylem yasağı aldı, işçiler tekmelendiler. İnsanlar eylemlerini yapamadılar. Susmamak lazım. Bu temayı her sene işlemek istiyorum. Sessiz kalmak istemiyorum” dedi. 
 
“İşverenler, yüksek kar hırsıyla hareket ediyorlar”
Soma teması üzerinde iki yıldır çalıştığını ifade eden Doğru; “Soma teması ve maden üzerine 2 yıldır yoğunlaşıyorum. Tabi, bunu her yıl sürdürmeyi düşünüyorum. İstanbul barosuna kayıtlı avukatım. Şuan da aktif olarak avukatlık yapıyorum ve avukat sıfatıyla soma duruşmasına katılıyorum. Ülkemizde ses çıkarmak zor, sanat buna iyi bir yol oluyor. İşçiler, fazla üretime zorlanıyor ve dolayısıyla maden ısınıyor. İşverenler, yüksek kar hırsıyla hareket ediyorlar. Duruşmada da anlatıyor işçiler, atletleri sırılsıklam oluyormuş çalışırken. Oksijen ve sıcak kömürün buluşmasıyla yangın çıkıyor. Bu insanların çoğu, o yangından çıkan gazla ölüyorlar. Böyle bir olayda ne yapacaklarını bilmiyor işçiler, hiçbir eğitim verilmemiş. İşçilerin can güvenliği yok denecek kadar az” dedi. 
 
“301 kişi hayatını kaybetti, bu çok büyük bir ölümdür”
Resimleri yaparken somada çıkan yangından ve maden ocaklarında bulunan kömürlerden esinlendiğini söyleyen Doğru; “Kaza anında yangın çıkıyor ben de bunu düşünerek resimlerde sarı ve kırmızı renkler kullandım. Çoğunlukla siyah rengi kullandım. Siyah rengi elde etmek için kül ve kömür kullandım. Işık, resimlerde belirleyici bir etki. Başka bir tablomda bulunan baretler, ölen insanları sembolize ediyor. Baba oğul, arkadaş birlikte gömüldüler, 301 kişi hayatını kaybetti, bu çok büyük bir ölümdür. Kömürün bedeli büyük” dedi.  Sergi sonunda Kömür Karası’ adlı Müzik Grubu sanatseverlere bir konser verdi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş