havadurum

Sokak hayvanlarının kenti Çanakkale

506

 Cevatpaşa mahallesi, Esenler Mahallesi, Koşu Yolu ve Stadyum arkasında kalan bölgeler başta olmak üzere şehrin farklı kesimlerine faili meçhul kişi veya kişiler tarafından zehirli etlerin yerleştirilmesi sonucu birçok sokak hayvanının yaşam hakları ellerinden alındı. Olayın duyulması sonrasında vatandaşlar ve resmi yetkililer sokaklara inerek zehirlenen bazı sokak hayvanlarını veterinerlere yetiştirdi ve sokakta kalan zehirli etleri topladı. Veterinerlere götürülen sokak hayvanları arasında şanslı olanlar yaşama tutundu. Yaşanan bu üzücü olay Çanakkale`de büyük infial yarattı. Resmi kurumlar ve sivil vatandaşlar olayı kınayan açıklama ve yorumlarda bulundu. Olayın güvenlik kameralarından araştırılabilmesi için Çanakkale Barosu, Çanakkale Belediyesi ve Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri komisyonlar kurdu. Çanakkale Barosu Hayvan Hakları Komisyonu konu hakkında soruşturma başlatırken, sivil vatandaşlar konunun üzerine düşülüp, adaletin sağlanması için Çanakkale Valiliği`ne dilekçe yazdılar. 

 
Hayvanseverler tarafından Çanakkale Valiliği`ne yazılan dilekçede; "- Çanakkale Valilik makamınca, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet olarak sahipsiz hayvanları yok etme teşebbüsünde bulunan bu kişi ya da kişilerin tespiti için öncesinde inceleme, sonrasında da soruşturma açılmasını, 2- Orman Su İşleri Çanakkale İl Müdürlüğünün, yaşanan hayvan hakları ihlallerine yönelik halkın ifadelerine de başvurularak soruşturma başlatmasınıve idari işlem yapmasını, Çanakkale geneli için ‘’Yasal Uyarı’’ (ek) afişleri yapılarak topluma hayvan sevgisi aşılanması amacıyla ek farkındalık çalışmaları yapılmasını, tüm muhtarların sahipsiz hayvanların 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince korunmaları ve korunmalarına yönelik tedbirlerin alınmasının sağlanması konusunda uyarılmalarını, hayvana ŞİDDET uygulayan kişiler hakkında idari işlem başlatılmasını, 3- Çanakkale Emniyet Müdürlüğünün, bu katliamı yapan kişi ya da kişilerin tespiti için o bölgelerdeki kamera kayıtlarını incelemesini ve gerekli kurumlara iletmesini,4- Çanakkale İl Müftülüğünün, tüm müftülüklerinde, Hz. Peygamberimizin, hayvanların korunmasına ve merhamet edilmesine yönelik söz ve davranışlarının tüm cami imamlarına bildirilmesini, düzenli bir şekilde hayvanlar hakkında Yüce Allah’ın ve Hz. Muhammed (S.A.V) buyruklarının Vaazlar ve hutbeler verilerek topluma anlatılmasının sağlanmasını. 5- Müracaatıma ve taleplerime ilişkin 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği kanuni süre içerisinde tarafıma bilgi ve cevap verilmesini saygılarımızla arz ederim." ifadeleri yer aldı. Çanakkaleli hayvanseverler, kentteki hayvan zehirlenmeleri hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmak için bugün Yalı Hanı`nda toplanacak. Ayrıca konu hakkında yine Yalı Hanı`nda saat 15:00`de basın açıklaması yapılacak.
 
Hayvanseverler Tepkili
Yaşanan bu üzücü olayın Çanakkale gibi hayvanseverin bol olduğu bir kente yakışmadığını söyleyen kentliler şunları söyledi; 
Metin Gençcan: Sokaktaki hayvan can taşıyor. Bazı kendini bilmezler köpeği bilmezler de köpeği alıp sokağa bırakıyor. Bunlara yazık günah. Çanakkale bu bakımdan iyiydi ama birkendini bilmez çıktı Çanakkale`yi mahvetti. Evimde bakıyorum ben köpeklerime, bahçeye bile bırakamıyorum. Kıyamıyorum.
 
Gökhan Bağcı: Çanakkale`ye bu olay yakışmadı. Burası küçük bir memleket, insanlar hayvanlarıyla beraber yaşıyorlar. İnsanlar sokakta hayvanlara bakıyorlar. Evlerinde evcil hayvan bir çok insan var, arkadaşalarımız var çevremizde. Birileri yaptıysa yakışmadı, belediye yaptıysa komple yakışmadı. İnsanlar burada barınaklara nasıl yiyecek yetiştireceklerini şaşırıyorlar. İnsanlar bu canları daha çok yaşatmaya çalışırlarken can almak hoş bir şey değil. Besleyemiyorlarsa da öldürmesinler en azından.
 
Şerif Bayram: Bunu yapanın bir insan olduğunu sanmıyorum. Kafası kıyaktır, bağımlı bir insandır. Hap, uyuşturucu almış biridir. Mesele araştırılıyor, savcımız da izin çıkarttı. Çok büyük ihtimal ile bulunur. Canını biz vermedik biz de alamayız. Yazık, günah. Kendin besleyemiyorsun, bari can almaya çalışma. Hayvan düşmanlarının biletini alarak Çanakkale`den göndermek gerekiyor. Burada yaşaması mümkün değil onların. Biz öyle insanlardan rahatsız oluyoruz. İmza toplayıp atmak lazım. Çanakkale`de hayvan düşmanlarını istemiyoruz.
 
Devrim Varol: Sürekli tekrarlanan bir olay olduğu için insanların kafasında çok farklı düşünceler de oluşmaya başladı. Çok organize bir iş olduğu için özellikle. Cevatpaşa`dan Esenler`e kadar... Bu olayı tek bir şahsın yapabileceği yönünde insanlar birleşemiyorlar. Herkes bir şeyler üretmeye çalışıyor ama ne üretilse üretilsin belediyenin artık bu işe çok ciddi bir şekilde el atması ve bir şekilde bu insanların bulunması için kamera kayıtlarıysa kamera kayıtları, araştırmaysa araştırma yani her tür yetkilerin kullanılarak bunlara bir şekilde ulaşılması gerekiyor. Üst üste üzücü çok şeyler yaşandı. Bantlanan kedi olayı, Lapseki`de kafası kesilmiş bulunan kedi... İnsanlar artık dehşet saçmaya başladılar. Özellikle Çanakkale gibi bir şehre hiç yakışmıyor. Her şey insanların bilinçlenmesinden geçiyor, bu belki ilkokul sıralarından başlayacak bir şey. İnsanlar bu hayvanlar ile yaşamak zorunda, bu tercih de değil. Onlar bizim bir parçamız ve bizim sokaklarımızda yaşayacaklar. Bunu insanların anlayabilmesi için belki görseller ile, belki seminerler ile çalışmalar yapılması şart. Ayrıca hayvan nüfusunun kalabalık olduğu yerlere kamera koyulması çok önemli. 
(Atakan Alkış)
Paylaş