Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, akaryakıt artışları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Demir, yaptığı açıklamada bu zamların ilk olarak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının üyelerini ilgilendirdiğini söyledi. Son günlerde akaryakıta gelen zamlar taşımacı esnafını zor durumda bıraktığını ifade eden Demir; “Akaryakıt zammı deyince bu durum en çok ‘Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın üyelerini ilgilendirmektedir” dedi. Yönetmeliğe göre gelir desteği ödemesinde otobüs ücretleri düşünüldüğünde şoför esnafının zarar ettiğini dile getiren Demir, aynı zamanda, Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine verilecek akaryakıtın özel tüketim vergisi tutarının sıfıra indirilmesi ile ÖTV siz alınan akaryakıtın bu imkândan faydalananlarca, karayolundaki taşımacılıkta da kullanıyor olması dolayısı ile taşımacı esnafını mağdur ettiğini ve haksız rekabet yarattığını belirtti. Yönetmeliğe göre gelir desteği ödemesinden yararlanacak olan il oranlarını paylaşan Demir; “Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık bin TL, Büyükşehir Belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 750 TL, Büyükşehir Belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık 600 TL, 4736 sayılı Kanun kapsamında sayılan kişileri ücretsiz yararlandırmaları kaydıyla gelir desteği ödemesi yapılacaktır. Ayrıca, söz konusu yönetmeliğin yürürlük tarihini takip eden 60 gün içerisinde, ‘7 Nisan 2015 tarihinden itibaren hak edilen gelir desteği ödemesi toplu olarak yapılacaktır’ denilmektedir” dedi.
“Bu adaletsizliğe çare bulunmasını istiyoruz”
Motorine gelen zamlar ve toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanan vatandaşların sayısını açıklayan Demir; “Halk Otobüsçüsü esnafımıza, ücretsiz seyahat kapsamından faydalanan vatandaşlarımız için, 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren bu güne kadar şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 600 TL ödeme yapılmaktadır. 7 Nisan 2015 tarihinde motorinin litre fiyatı 3 lira 790 kuruş iken, 16 Nisan 2018 tarihinde motorinin litre fiyatı 5 lira 70 kuruş olmuş, motorinin litre fiyatına bu güne kadar 1 lira 91 kuruş zam gelmiş, ancak desteklemeden alınan rakam 600 TL olarak, hep aynı ödeme yapılmıştır. Mart 2018 ayında, Şehir İçi Halk Otobüslerinde, ücretsiz kartla seyahat eden vatandaş sayımız 157 bin kişidir. Bu bilgi kent karttan alınan bilgi olup, nüfus cüzdanı ile binenler hariçtir. Mart 2018 ayında toplam ücretsiz seyahat edenlerin sayısı tahminen 250 bin kişi civarındadır. Bu adaletsizliğe çare bulunmasını istiyoruz. Yine, Halk Otobüsçüsü esnafımız, 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, şehir içi tam yolcu ücreti 2 lira 25 kuruş. Öğrenci ücreti ise 1 lira 50 kuruş olmak üzere zam almış, 1 Ocak tarihinde motorinin litre fiyatı 5 lira 15 kuruş iken, 16 Nisan 2018 tarihinde motorinin litre fiyatı 5 lira 70 kuruş olmuş, motorinin litre fiyatına bu güne kadar 55 kuruş zam gelmiştir. 14 Eylül 2017 tarihinde, sadece taksi metre açılış ücreti, 3 lira dan, 5 liraya çıkarılmış, motorinin litre fiyatı o gün 4 lira 72 kuruş, benzin 5 lira 35 kuruş iken, bugün motorin 5 lira 70 kuruş, benzin 6 lira 19 kuruş, motorinin litre fiyatına bu güne kadar 98 kuruş, benzinin litre fiyatına 84 kuruş zam gelmiştir” dedi.
“Esnafımızın almış olduğu zamlar erimiş yok olmuştur”
İzmir’e yapılan kamyon ve tır nakliyelerinde kullanılan mazotun 6-7 yıl içerisinde 3 lira76 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkmasını ve buna endeksli nakliye ücretlerinin aynı kalmasını eleştiren Demir; “6-7 yıl önce İzmir’e kamyon nakliyesi 900 TL, tır nakliyesi bin 400 TL iken mazot 3 lira76 kuruştu, şimdi mazot 5 lira 70 kuruş, nakliye ücretlerimiz ise 6-7 yıldır hep aynıdır. İlgili mevzuata göre, denizlerde yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunanlardan, deniz ticaret odasına kayıt olanlar ÖTV’siz akaryakıt alabilirlerken, esnaf ve sanatkârlar odasına kaydolanlar bu imkândan yararlanamamaktadırlar. Bu durum da eşitsizliğe ve haksız rekabete neden olmaktadır. Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine verilecek akaryakıtın özel tüketim vergisi tutarı sıfıra indirilmiştir. ÖTV siz alınan akaryakıtın bu imkândan faydalananlarca, aynı zamanda karayolundaki taşımacılıkta da kullanıyor olması, taşımacı esnafını mağdur etmekte, haksız rekabet yaratmaktadır. Bu itibarla, konunun bir an önce çözülmesi ve aynı haklardan karayolunda taşımacılık yapan taşımacı esnafının yararlanmasının sağlanması gerekmektedir. Diğer bütün kamu ihalelerinde, akaryakıta gelecek zamların taşıma ücretlerine yansıtılacağına ilişkin hükümler yer almasına rağmen, halen yapılmakta olan “Taşımalı Eğitim Sistemi İhalelerinde”; hazırlanan ihale şartnamelerine, ihale dönemi içerisinde akaryakıt fiyatlarındaki artışların taşıma ücretlerine aynı oranda yansıtılacağına ilişkin hükümler yer almamaktadır. Adil bir uygulamanın sağlanarak, taşıma işinin daha güvenilir yapılmasını temin açısından taşımalı eğitim sistemi ihale şartnamelerinde akaryakıt fiyatlarındaki artışların taşıma ücretlerine yansıtılmasına ilişkin hükümlerin yer alması gerekmektedir. Görüldüğü gibi, akaryakıta üst üste gelen son zamlardan dolayı, taşımacı esnafımızın almış olduğu zamlardan daha fazla akaryakıta zam gelmiş, her akaryakıta gelen zamda bizler bunu tarifeye yansıtamıyoruz. Esnafımızın almış olduğu zamlar erimiş yok olmuştur. Esnafımız zor durumdadır” ifadelerini kullandı. (Şenol Güven)