Sizin koalisyonunuz hangisi?

Türkiye`nin 7 Haziranda gerçekleşen önemli bir seçimi arkasında bırakmasının ardından, gözler hükümet tartışmasında. AKP tek başına hükümeti kuracak milletvekili sayısına ulaşamayınca, gözler koalisyona çevrildi. Çanakkaleliler ise nasıl bir koalisyon istediklerini gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdi. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren vatandaşların kimi HDP`nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP koalisyonu ile birlikte AKP`nin zayıflatılacağını ifade ederken, kimi vatandaşlar da CHP-AKP koalisyonu fikrinde birleştiler. Çanakkale halkı, koalisyon önerilerini nedenleri ile dile getirdiler.

465
Türkiye açısından `tarihi` bir seçim olarak adlandırılan 7 Haziran seçimlerinin ardından gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. HDP`nin yüzde 10`luk seçim barajını geçmesiyle birlikte büyük bir güç kaybeden AKP, hükümeti kuracak yeterli sayıda milletvekiline de ulaşamadı. Şimdi nasıl bir koalisyon oluşacak? Tüm bu tartışmalar sıcaklığını sürdürürken, Çanakkale halkı da nasıl bir koalisyon istediklerini gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdi. Koalisyon konusunda görüşlerini dile getiren vatandaşlar ikiye bölünmüş durumda. Kimi vatandaşlar HDP`nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP koalisyonunda kurulacak hükümetle birlikte AKP`nin zayıflatacağını belirtti. Kimi vatandaşlar ise CHP-AKP koalisyonunu savunurken, nedeni konusunda farklı fikirler beyan ettiler. Bunların dışında farklı koalisyon ihtimalleri hatta azınlık hükümeti kurulması gibi olasılıklar da mevcut. Biz de Çanakkalelilerin koalisyon önerilerini aldık.
 
İşte Çanakkale halkının “nasıl bir koalisyon?” sorusuna verdiği cevaplar;
Emre Türkan: Yeni kurulacak hükümet CHP- AKP koalisyonuyla olmalı bence. Türkiye açısından daha iyi olacağını düşünüyorum. Daha güçlü bir hükümet olur. CHP-AKP`nin bir araya gelmesi zor gibi gözüküyor ama Türkiye`nin geleceği açısından iki partinin de kırmızı çizgilerinden biraz ödün vermesi gerekiyor. CHP-MHP-HDP koalisyonunun sağlıklı yürümeyeceğini düşünüyorum. Çok partili bir koalisyon Türkiye`nin zararına olur.
 
Serkan İlaslan: Bence koalisyon için en uygun AKP-CHP olur. Eğer CHP, kurulacak hükümette AKP`den önemli bakanlıkları alırsa, güçlenecektir. Yeni bir seçimde de, bu güçle AKP`nin tabanından da oy alacaktır diye düşünüyorum. MHP ile AKP Koalisyon yaparsa, MHP zararlı çıkar. Kendi tabanını AKP`ye kaptırabilir. CHP-MHP-HDP koalisyonu gerçekleşmez. MHP, HDP ile kesinlikle bir araya gelmez. Hiçbir konuda anlaşamayacaklarını düşünüyorum.
 
Sümer Aka Umuç: AKP ve CHP`nin koalisyon yapması daha doğru olacaktır. En geç iki yıl içinde de seçime gidilmesi gerekir. Neden bundan yanayım? Ekonomi şuanda gözüktüğü gibi iyi değil. AKP koalisyonun dışında kalmaması lazım. Çünkü kötü giden bir ekonomi var. Dışında kalırlarsa, AKP gitti, ekonomi bozuldu algısı yaratacaklar. Aslında ekonomi zaten kötü. 550 milyar dolar borcumuz var. Devletin borcu yoktur ama özel sektörün borcu devleti bağlıyor. Ama bu koalisyon cumhurbaşkanının kendi kendine verdiği yetkiler olmadan, yine bu yakın zamanda çıkan iç güvenlik yasasının iyileştirilmesi, çözüm sürecine devam edilmesi kaydıyla olmalıdır. Bir de iki tarafın uzlaşabileceği yeni bir anayasa hazırlanmalı. Tabi anayasanın da diğer partilerle beraber hazırlanarak yapılması gerekiyor. CHP-MHP-HDP koalisyonun çözüm sürecine zarar vereceğini düşünüyorum. MHP`nin `koalisyon olursa, çözüm sürece biter` diye şartı var zaten.
 
Ramiz Acar: Bana göre CHP-MHP-HDP koalisyonu kurulmalı. HDP dışarıdan da destek verebilir. AKP`den kurtulmamız gerekiyor. AKP ile yapılacak olan bir koalisyonu yanlış buluyorum. Çünkü AKP`nin bugüne kadar ki mevcut politikalarından rahatsızım. Ama siyasetçilerin ne yapacakları belli olmaz. Şuan yapmayacaklarını belirtseler de, AKP ile koalisyon kurabilirler. Zamanla göreceğiz bunu.
 
Ersel Karagöz: CHP, MHP ve HDP koalisyon yapmalıdır. AKP`nin bugüne kadar yaptıkları ortada. Ağacı kesen, doğayı yok eden bir anlayıştan neyi iyi yapmasını bekleyebiliriz ki. Ülkeye çok ağır zararlara uğratmış bir hükümet oldu. AKP ile yapılacak bir koalisyon yanlış olur. Ama bu partilerde AKP ile herhangi bir ittifak yapmayacaklarını belirttiler. MHP belki ittifak yapabilir. Ama HDP`nin yapacağını düşünmüyorum. Selahattin Demirtaş da bunu dile getiriyor zaten. Demirtaş o güveni yaratıyor bende.
 
Can Topalsoy: Hükümet konusunda CHP`nin AKP ile işbirliği yapması gerektiğine inanıyorum. Oluşacak koalisyonlarda bakanlıklar alacak. Milli Eğitim Bakanlığı`nı alsın, alabiliyorsa savunma bakanlığını veya maliye bakanlığını alsın. CHP-AKP koalisyonunda CHP`nin tabanının da böyle bir koalisyondan çok rahatsız olacağını düşünmüyorum. CHP koalisyon hükümetinde baskın olduğu sürece olumsuz etkilemeyecektir. Koalisyon CHP`ye yaralı olacaktır. CHP-MHP-HDP koalisyonu çok farklı bir sistem. Çok sıkıntılı olur. İki partiden yapılması lazım. Azınlık hükümeti de tehlikeli. Bir sene sonra güven oyu alamayacaksın. Hükümet düşecek sonra. O da tehlikeli. Gemiş dönümdeki üçlü koalisyonlardan da biliyoruz. İki partili bir hükümet en doğrusudur. Ben AKP CHP`nin de koalisyon yapacağını düşünüyorum. AKP ilk turda bu işi bitirmeye çalışacak. Çünkü korkuyorlar. 17-25 Aralık operasyonun üzerine gidilir, bizi bitirirler diye düşünüyorlar. CHP olmasa MHP ya da HDP ile yapmaya çalışacaktır. Kurmak zorundalar. Çünkü AKP`nin çok fazla açığı var. Hükümet üç muhalefet partisinin eline geçerse AKP yok olacaktır. Bana şuan MHP ile yapacaktır gibi geliyor.
 
Murat Salmanoğlu: Benim için CHP-MHP, HDP`nin de dışarıdan destekleyeceği bir koalisyon doğrudur. HDP ilk defa parti olarak girdi ve barajı aştı. HDP`ye karşı önyargıları da biliyoruz. Bu güvenin tam anlamıyla oluşması için, biraz zaman geçmesi gerekiyor. O yüzden dışarıdan bir destek en mantıklısı. HDP`nin dışarıdan yapacağı desteğe MHP de çok karşı olmayacaktır. Herkesin ortak fikri AKP`nin yaptıklarını gün yüzüne çıkarmak, hesabını sormak. Bunun içinde böyle bir koalisyon oluşmalı. AKP ile yapılacak bir koalisyona kesinlikle karşıyım. AKP ile CHP`nin koalisyon yaptığını düşünelim. CHP`nin bazı istekleri olacaktır. Örneğin yolsuzlukların ortaya çıkarılması, kaçak saray. Bu istekleri AKP kabul etmeyecektir. Çünkü işin ucu cumhurbaşkanına gidecektir. Türkiye`nin en büyük sorunu AKP`dir. Eğer ben bir esnaf olarak iş yapamıyorsam, bunun sorumlusu AKP`dir. Muhalefet partileri de birleşip, hükümeti kurarak önce AKP`yi bitirmelidir. Daha sonra çözüm süreci değerlendirilmelidir.
 
Ahmet Kıran: Bana göre MHP-CHP koalisyon kurup HDP de dışarıdan destek vermelidir. Bu çok zor bir şey değil bir araya gelebilirler. Biz Çanakkale`de nasıl bunu yaratmışsak, CHP`lisi, MHP`lisi, HDP`lisi nasıl bir arada güzelce yaşıyorsak, bu partilerinde bu birlikteliği yaratıp AKP`den hesap sorması gerekiyor. Yeni kurulacak hükümetin herkese eşit mesafede durması gerekiyor. Kimse ayırmamsı gerekiyor. Halkın artık rahatlamaya, nefes almaya ihtiyacı var. Eğer MHP, AKP ile ittifak yaparsa MHP tabanında ciddi rahatsızlık oluşacaktır. Böyle bir durumda kendilerini bitirmiş olurlar. AKP`nin yaptığı güzel işler oldu. Ama bunun yanında çok kötü şeyler yaptılar. Sosyal bir politikaları yok. Emeklilerin hakkını yiyorlar. Çiftçinin sorunlarıyla ilgilenmiyorlar. Dinle devlet işlerini iyice birbirine karıştırdılar. Cumhurbaşkanının mitingler yapması yanlıştı. Barajı indirmeleri gerekiyordu.
 
Sadettin Uçar: Ben AKP ile koalisyon olmasını istemiyorum. Onunla koalisyon yaptıkları zaman hesap soramayacaklar. Cumhurbaşkanına dokundurmayacaklar. CHP-MHP-HDP bira raya gelmeli. HDP-MHP iki uç nokta olsa da, bir araya gelmeliler. Başka türlü kadrolaşmış bir yapıyı yıkacaklarına inanmıyorum. Ülkenin menfaatini düşünen herkesin kabul edeceğine inanıyorum. Üç muhalefet partisinin de amacı aynı. Yapılan adaletsizliklerin, yolsuzlukların hesabının sorulmasında birleşiyorlar. O yüzden koalisyon içinde birleşebilirler. Eğer CHP-MHP-HDP bir araya gelip, seçim döneminde söyledikleri vaatleri yerine getirmezlerse, yeni bir seçimde kaybedeceklerdir. Cumhurbaşkanı seçim döneminde alanlara çıkıp bir partinin propagandasını yapmamalıydı. Kur`an-ı alet etmemeliydi. Makamına aykırı bir durum. (Tekin Bozkurt)
Paylaş