Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve İçişleri Bakanlığı işbirliğiyle sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitim programı düzenlenecek. Sivil Toplum Akademisi Lansmanı Hamidiye Tabyaları Fuar Alanı Hangar Binasında gerçekleştirildi. ÇOMÜ ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında kurulan Sivil Toplum Akademisi, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, üniversite öğrencilerine ve sivil toplum alanında çalışmak veya gönüllü olmak isteyen tüm vatandaşlara yönelik, 4 hafta süre ile uzaktan eğitim yoluyla sertifikalı eğitimler verecek. Eğitim programı, sivil toplum mevzuatı, gönüllülük ve sosyal girişimcilik konuları başta olmak üzere sivil topluma yönelik güncel konularda katılımcıların bilgi seviyelerini geliştirmeyi ve profesyonel çalışan kişi sayısını artırmayı amaçlıyor.
Sivil Toplum Akademisinin Lansman toplantısı Hamidiye Tabyaları Fuar Alanı Hangar Binasında gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Belediye Başkan Vekili Mesut Dinç, kamu kurum temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda tanıtım filmi izlendi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve Prof.Dr. Nazan Yelkikalan tarafından katılımcılara Sivil Toplum Akademisi hakkında bilgi verildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Cüneyt Erenoğlu, Sivil Toplum Akademisi’nin sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi ve topluma daha etkin katkı sunabilmeleri için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Erenoğlu, akademinin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Erenoğlu, “Akademimiz, sivil toplum kuruluşlarının insan kaynağı kapasitesini artırmak, sivil toplum mevzuati, gönüllülük ve sosyal girişimcilik gibi konularda ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin bilgi seviyelerine katkı sağlamak ve profesyonel olarak çalışan kişi sayısının artırmak amacıyla kurulmuştur. Sivil Toplum Akademisi'nin, Sivil Toplum Kuruluşları'nın kapasitesinin geliştirilmesi ve topluma daha etkin katkı sunabilmesine önemli katkılar sağlayacağının inancındayız. Akademimizin hayata geçirilmesinde emeği geçen İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya ve İçişleri Bakan Yardımcımız Bülent Turan'a Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne ve tüm paydaşlarımıza teşekkürü borç bilirim” dedi.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, Sivil Toplum Akademisi Lansman toplantısında yaptığı konuşmada, akademinin kurulmasına dair protokolün 3 Ağustos 2023 tarihinde Ankara’da İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ve ÇOMÜ Rektörü Cüneyt Erenoğlu’nun katılımlarıyla imzalandığını belirtti. Yelkikalan, protokolün sivil toplum kuruluşlarının insan kaynağı kapasitelerini artırmak, sivil toplum mevzuatı, gönüllülük ve sosyal girişimcilik konularında eğitim vermek ve sertifika ve yüksek lisans programları açmak için bir adım olduğunu söyledi.
Yelkikalan, ayrıca ÇOMÜ bünyesinde Sivil Toplum Kuruluşları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de kurulduğunu duyurdu. Merkezin, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenerek kurulan 3. Sivil Toplum Kuruluşu Merkezi olduğunu ifade eden Yelkikalan, “Araştırma merkezimiz, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenerek kurulan 3. Sivil Toplum kuruluşu Merkezi olma özelliği taşımaktadır. Bugün sizlerle burada lansman için bir araya gelmemize vesile olan Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi, Türkiye’de üniversite bünyeinde kurulan ve yine İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ilk STK akademisi olma özelliği taşımaktadır” dedi.(Damla Yeltekin)