“Şimdi hemen harekete geç!"

15 Şubat Çocukluk Çağı Kanserleri Günü nedeniyle Biga Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Hakan Nehir önemli bir mesaj yayınladı.

262

15 Şubat Çocukluk Çağı Kanserleri Günü nedeniyle Biga Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Hakan Nehir yaptığı açıklamalarla Çocukluk Çağı Kanserlerine dikkat çekti.

Uz.Dr.Hakan Nehir; “Dünya çapında bulaşıcı hastalıklara bağlı çocuk ölümleri önemli ölçüde azalırken, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağı ölümlerinin büyük ve giderek artan bir oranı , başta çocukluk çağı kanseri olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklardan (BOH) kaynaklanmaktadır.

Çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türleri yetişkinlere göre farklılık gösteriyor

"Çocukluk çağında genellikle ortaya çıkan kanser türleri , yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemiler (kan kanserleri), kalan %70’ini de lenfoma ve solid tümörler (organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserler) oluşturmaktadır."

Erken teşhis önem taşıyor

Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ancak kanser, çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir.

Belirtilere dikkat çekti

Sevgili anneler-babalar; çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka bir çocuk doktoru veya çocuk hematoloji-onkoloji hekimine başvurmayı ihmal etmeyiniz.

• Deride solukluk (Kansızlık, anemi varlığı)

• Halsizlik

• Enfeksiyonlara yatkınlık

• Sıra dışı kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık morluklar, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması

• İştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı

• Dalakta büyüme

• Lenf düğümlerinde şişlikler

• Kemik ve eklemlerde ağrılar (özellikle sıklığı ve şiddeti artıyorsa, uykudan uyandırıyorsa)

• Açıklanamayan ateş

• Ani görme değişiklikleri

• Genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı

"Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir"

Bu belirtiler başka hastalıkların da ilk belirtisi olabilir. Ama bu belirtiler varsa mutlaka bir hekim tarafından değerlendirme yapılıp kanser tanısı dışlanmalıdır. Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat hem hastalığın kendisi hem de uygulanan tedavilerin bağışıklık sistemini etkilemesi nedeniyle hastalar enfeksiyonlara daha yatkın hale gelmektedir.

"Kesin korunma yolu yoktur"

Çocukluk çağı kanserlerinde kesin korunma yolu yoktur. Ancak sağlıklı yaşam açısından iyi beslenme, paketli hazır gıdaların tüketimini azaltma, enfeksiyonlardan korunma, bağışıklık sistemini güçlendirilmesi, kimyasal karsinojen maddelerden uzak durulması, radyasyondan korunma, güneş ışınlarına aşırı maruz kalmama, güneş koruyucu kullanma gibi önlemler korunma sağlayabilir.

"Hemen harekete geçmeliyiz"

Çocukluk çağı kanseri önemli bir halk sağlığı ve toplumsal bir sorundur. Bu nedenle vatandaşlarımızın, çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmeleri, erken tanı ve tedavi için çocukluk çağı kanserlerinin bulgu ve belirtilerinin bilinirliğinin artırılması yararlı olacaktır. Çocukluk çağı kanserlerinin önlenmesi, erken tanı ve tedavi için hemen harekete geçmeliyiz." dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş