havadurum

"Sesimiz insanın zulme, zorbalığa karşı itirazıdır!"

Cumartesi Annelerinin gözaltına alınmalarının ardından İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi basın açıklaması yaptı. Cumartesi annelerinin, On üç haftadır aykırı bir biçimde gözaltına alındığını vurgulayan İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Avukat Zilan Leventoğlu; "Keyfi ve dayanaksız iddialarla, hukuk dışı yöntemlerle bizi susturma girişiminizi durdurun" dedi.

415
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Cumartesi Annelerinin on üç haftadır basın açıklaması yapma haklarının engellenmesi ve gözaltına alınmalarının ardından, Saat Kulesi Meydanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Cumartesi Annelerinin on üç haftadır karşılaştıkları engellemeleri ve gözaltı kararlarını eleştiren İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Avukat Zilan Leventoğlu; "954. haftada devleti yönetenlere sesleniyoruz: Devlet, sadece hukuku yapmaz aynı zamanda ona bağlı kalmak zorundadır" diye konuştu.

"Hukuksuz bir engelleme ve gözaltı ile karşılaşmaktadırlar"
Cumartesi Annelerinin gözaltına alınması sebebiyle basın açıklamasında konuşan İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Avukat Zilan Leventoğlu; "Arkadaşlarımız, cumartesi anneleri ve kayıp yakınları, İstanbul'da, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerce korunan toplanma ve basın açıklaması yapma haklarını kullanmak istedikleri için on üç haftadır hukuksuz bir engelleme ve gözaltı ile karşılaşmaktadırlar. Oysa Anayasa Mahkemesi Galatasaray yasağı ile ilgili verdiği iki kararında Cumartesi Annelerinin engellemesi hak ihlalidir, idare ihlali ve sonuçları ortadan kaldırılmalıdır dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Galatasaray'da cumartesi eylemleri ilgili başlatılan soruşturmayı 22 Mayıs 2023 tarihinde sonuçlandırdı ve "Suçun unsurları oluşmamıştır" diyerek "Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar" verdi" ifadelerini kullandı.

"Yetkilerini hukukun sınırları içinde kullanmak zorundadır"
Yargı makamlarının ortada bir suç olmadığını belirtmesine rağmen, Beyoğlu Kaymakamlığı yeni yasaklama kararları verdiğini belirten Başkan Leventoğlu; "Kısacası yargı makamları ortada bir suç yok, hak kullanımı var diyor. Ama Beyoğlu Kaymakamlığı Anayasa Mahkemesi'nin geçersiz saydığı gerekçelerle yeni yasaklama kararları veriyor. Cumartesi anneler ve kayıp yakınları, On üç haftadır tüm yasal prosedürler ihlal edilerek hukuka aykırı bir biçimde gözaltına alınıyorlar. İhlal edilen haklarına yeniden kavuşmaları idare tarafından engelleniyor. Oysa idare, yargı kararlarını yok sayamaz, kişi hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir yaptırım uygulayamaz. İstanbul Valisi, Beyoğlu Kaymakamı ve İstanbul Emniyet Müdürü Anayasa Mahkemesi'nin hükme bağladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmek, yetkilerini hukukun sınırları içinde kullanmak zorundadır" şeklinde konuştu.

"Hakikate ve adalete sahip çıkmaya devam edeceğiz"
Adil bir hukuk sistemini talep etmenin bir suç olmadığını, her zaman Cumartesi Annelerinin yanında olduklarını belirten Başkan Leventoğlu; "954. haftada devleti yönetenlere sesleniyoruz: Devlet, sadece hukuku yapmaz aynı zamanda ona bağlı kalmak zorundadır. Hukukla kendini sınırlamak zorundadır. Anayasa'nın emredici hükümlerini uygulayın; bize yaşattığınız bu hukuksuzluğa son verin. Keyfi ve dayanaksız iddialarla, hukuk dışı yöntemlerle bizi susturma girişiminizi durdurun. Kayıp yakınlarının etkili bir başvuru yolunu kullanma ve kötü muameleye karşı korunma haklarına saygı gösterin. Bizler insan hakları savunucuları başta Çanakkale olmak üzere Türkiye'nin her yerinde cumartesi annelerinin hukuksuz bir şekilde engellenmelerine karşı bu mücadelenin yanında ve aynı kararlılıkla verdiğimiz mücadeleye devam edeceğiz. Kayıplarımızı aramak, onların akıbetlerini öğrenmek istemek, adil bir hukuk sistemi talep etmek suç değildir. Biz ihlal ettiğiniz haklarımıza ve gözaltında kaybedilen sevdiklerimize kavuşmak için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımıza, hakikate ve adalete sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sesimiz insanın zulme, zorbalığa karşı itirazıdır! Susmayacağız" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş