havadurum

SES, "Banka promosyonları güncellensin"

648
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi, banka promosyon sözleşmeleri ile ilgili açıklamada bulundu. Banka promosyon sözleşmeleri hazırlanırken, 2008 ve 2010 yıllarında revize edilen 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi esas alındığı hatırlatılan açıklamada, "Bilindiği gibi kamu görevlilerinin aylıkları bankalar yoluyla ödenmekte ve anlaşma yapılan bankalar karşılığında promosyon ödemeleri yapmaktadır. İşkolumuz sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışanların banka promosyon sözleşmeleri, sağlık ve sosyal hizmet müdürlükleri tarafından imzalanmakta ve promosyon miktarları bu sözleşmelerle belirlenmektedir" ifadelerine yer verildi.
 
"Emekçiler, ciddi hak kaybına uğradı"
Açıklamada, artan enflasyon oranı, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin satın alma gücü ciddi oranda gerilediği belirtilerek, "Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleriyle, emekçilerin eline 3-5 bin TL arası ek gelir geçmişti. Yeni dönem banka promosyon sözleşmeleriyle bu rakam 25-30 bin TL`ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde yapılan 3-5 yıllık promosyon sözleşmeleriyle emekçiler, ciddi hak kaybına uğramış, eşitsizliğe maruz kalmıştır" denildi.
 
Hükümete çağrı
"AKP Hükümetinin yaptığı kanun değişikliğiyle, 2021 Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete -sözleşmede olsun ya da olmasın- enflasyon farkı ödenmesi uygulaması getirilmiştir" sözlerine yer verilen açıklamada, "Ekonomik kriz koşullarında "sermayeyi korumak adına" alınmış böylesi emsal bir örnek varken; Hükümetin benzeri bir kararı emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için de alabilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır" diye belirtildi.
 
"Yetkili sendikanın promosyon konusunda girişimi yok"
Açıklamada, il müdürlüklerinde oluşturulan promosyon komisyonlarda yetkili sendika temsilcisinin de yer aldığı hatırlatılarak, "6 dönemdir imzaladığı TİS`lerle emekçileri sefalet ücretlerine mahkum eden yetkili sendikanın, promosyon sözleşmelerinde imzası bulunmasına rağmen, kuşa dönen promosyon ödemeleri konusunda hiçbir girişimde bulunmamaları da dikkat çekicidir. Sağlık Bakanlığını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ve YÖK Başkanlığını, promosyon mağduriyetlerini gidermeye yönelik adım atmaya, il müdürlüklerini bankalarla imzaladıkları promosyon sözleşmelerini güncellemeye/uyarlamaya ve Hükümeti de güncel ekonomik ve enflasyonist gerçekliğe uygun yeni bir Genelge çıkarmaya davet ediyoruz. Sendikamız tüm örgütlü gücüyle, 27 Temmuz-12 Ağustos 2022 tarihleri arasında işyerlerinden ilgili bakanlıklara iletilmek üzere bir imza kampanyası başlatmıştır" denildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş