havadurum

Sendikalar: "Belirlenen ücret yoksulluk sınırı altında..."

1348
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2021 yılı asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun 4`ücü ve son toplantısının ardından açıklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantı sonrası yaptığı açıklamada 2021 yılı asgari ücretin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini ifade etti. Selçuk toplantı sonrası açıklamasında; "Sosyal yardımlardan, asgari geçim indirimine kadar pek çok değişken asgari ücrete dayanmaktadır. 1 Ocak 2021`den itibaren brüt 3 bin 570,50 TL, net 2 bin 825,90 kuruş olarak belirlendi. Bekar ve çocuksuz bir işçi için geçerli olan rakam bu. 3 bin 313,72 kuruş evli ve çocuklu bir çalışan için belirlenen rakam..." dedi. Selçuk`un asgari ücret açıklamasının ardından işçi sendikası konfederasyon başkanlarından açıklama geldi. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücret belirlenirken, işçilerin beklentilerinin göz önüne alınmadığını ifade ederken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise belirlene asgari ücretin enflasyona yenik düştüğünü söyledi. 
 
"İşçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından yetersiz bir ücret"
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu açıklamasında; " "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, `büyüyoruz, milli gelir artıyor` diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır. Hükümet ve işverenin milyonlar hakkında masa başında karar verdiği bir düzenleme olamaz. Asgari ücretin giderek düştüğü bir ortamda mücadelemiz evimize ekmek götürme, çocuklarımızın geleceği ve memleket mücadelesine dönüyor. Bu nedenle ürettiğimiz emeğin değerinin hakça paylaşıldığı bir dünya olana dek mücadelemiz sürecek" dedi. 
 
Türk-İş Genel Eğitim Sekteri Nazmi Irgat, Bakan Selçuk`a tepki göstererek; "2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz. Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Çalışanların geçim şartları yine dikkate alınmadı. Çalışanları 2021`de zor günlerin beklediğini görüyoruz. Fedakarlık yine çalışanlardan bekleniyor. Hükümetin tercihini iktisaden dar ve sabit gelirli işçilerden yana kullanmadığını anlıyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş