havadurum

Semizoğlu'ndan asgari ücret yorumu: "İlk maaş alınmadan zaten zamlarla maaş eriyor"

ÇTSO’nun 2024 yılı ilk meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, iyileştirme yapılan asgari ücretlerin henüz hesaplara yatmadan piyasada zam hareketlerinin başladığını aktararak, "Daha ilk maaş alınmadan zaten zamlarla maaş eriyor." dedi.

1328

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılı ilk olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına Ocak ayı olağan meclis konuşmasını yaptı. Toplantıda; Çanakkale’ye turistik amaçla gelen Bulgar turist sayısında 2021’den 2023’e yüzde 57,21 artış yaşandığını kaydeden Semizoğlu, ayrıca asgari ücret ve zamlarla ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Cumhuriyetin yeni yüzyılında 2053 vizyonu çerçevesinde tasarlanan On İkinci Kalkınma Planı’nı (2024-2028) ana başlıkları ile incelediğini ifade eden Semizoğlu; ‘istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi’, ‘yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim’, ‘nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum’, ‘afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre’ ve ‘adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim’ olmak üzere beş ana eksenden oluştuğunu söyledi. Tespitleri doğru bulduğunu aktaran Semizoğlu, “Çünkü her bir madde aslında bozulmuş ya da kötüye giden değerlerimizi gösteriyor. Önemli olan devletin en üst kademesinden yerelde en alt kademeye kadar bu alanda yapılacak çalışmaların verimli olması. Önemli olan, bu politikaların doğru ve liyakatli insanlar tarafından yönetilecek olması ve emeklisi, çalışanı, işçisi, işvereni tüm vatandaşların buna inanıp güvenmesi. Uzun vadeli 2053 planında ise; dijital dönüşümde öncü, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun, rekabetçi ve verimli üretim yapan imalat sanayiimizin yüksek teknolojili üretim ve ihracatta OECD ortalamalarının üzerine çıkması hedefleniyor. Tek haneli enflasyon hedefine ulaşmada ise tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı yine belirtiliyor. Planlanan hedeflerin uygulama politikalarında ise birinci madde yurt içi tasarruflar.” dedi.

“İş dünyası olarak bizler konuşacağız”

Tespitlerin güzel olduğunu ifade eden Semizoğlu şunları kaydetti: ”İnşallah doğru politikalar ile doğru bir şekilde uygulanır. Bu politikalar ve tedbirler tabandan tavana uygulanırsa ancak başarıya ulaşır ve bütüne varır. Bu yüzden iş dünyası olarak bizler konuşacağız, bu kürsüden sesimizi duyuracağız. Haksızlık karşısında susmayacağız, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demeyeceğiz. Seçilmiş ya da atanmış hizmet için göreve gelenlerle işbirliği içerisinde bu misyonla çalışacağız.” dedi.

KOSGEB destekleri üzerine

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve KOSGEB İl Müdürü Barış Alural’ın odayı ziyaret ettiğini dile getiren Semizoğlu, “Benim hatırladığım kadarıyla ilk defa bir KOSGEB Başkanı Odamızı ziyaret etti. ‘Kobi’lere Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ adı altında başlatılan destek var. 14 milyona varan hibeler var. Duyurulmasını istediler, duyurduk. Toplantı düzenledik. Devlet 14 milyona kadar hibe vereceğim dedi. Bizim sadece 5 üyemiz toplantıya katıldı. Bunun birkaç sebebi var. Ya iş insanı güvenmiyor. Destekler açıklanıyor. Tabiri caizse deveye hendek atlatmak gibi engeller çıkıyor. Biz Kamuyuz kendi imkânlarımızla hiçbir destek almadan GES’i yaptık. Sizlerle de bunu paylaştık. Faaliyete almamız 9 ayı geçti. Bizim GES’imiz güneş doğduğunda enerji üretiyor ama enerjiyi şebekeye vermemiz 9 ayı geçti. Bunun sadeleşmesi lazım. 9 bin 500’e yakın üyemiz var, aralarından 5 kişi geldi. Ayrıca KOSGEB Başkanı ile görüştüğümüzde önümüzdeki dönemde yurt dışı fuarlara artık destek yok gibi gözüküyor arkadaşlar.“ şeklinde konuştu.

Bulgar turist sayısında artış var

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine başlayan Çağman Esirgemez’i Yönetim Kurulu olarak ziyaret ettiklerini dile getiren Semizoğlu, “Akabinde geçen hafta da kendisi bize iade-i ziyarette bulundu. İlimizin Balkan turizminden aldığı payın artırılması, cazip turizm destinasyonları geliştirilerek konaklama sürelerinin artırılması konularında görüş alışverişinde bulunduk. Biliyorsunuz Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’da bir workshop yapmıştık. Ticari Ateşemiz ve Büyükelçimiz de eksik olmasınlar destek olmuşlardı, bize sahip çıkmışlardı. Bunun yansımasında da Bulgar medyası Çanakkale’yi gidilecek görülecek yerler arasında ilk üç içinde gösterdi. Tabi bunun da yansıması olarak da en çok müşterisi olan Bulgaristan’daki bir tur operatörü Çanakkale’ye yıl bazında gelen (Bulgar) turist sayılarını aşağıdaki şekilde ifade ediyor. Bu sadece 1 acentenin bilgileri: 2021 - 4108 kişi, 2022 - 5932 kişi, 2023 - 6458 kişi, 2021’den 2022’ye yüzde 44,40 artış, 2021’den 2023’e yüzde 57,21 artış var. Bacasız sanayi yani turizme kimsenin karşı çıkacağı bir konu yok.” dedi.

Kira zamlarının uygun olması talebi

Mülkiyeti Çanakkale Belediyesine ait olan işletmelerde kiracılar olduğunu aktaran Semizoğlu, “Çok yüksek oranda kira artışları olduğunu ve bunu bilirkişi raporuna dayandırdıklarını dile getirdiler. Biz de bu şekilde münferit değil, toplanıp konuşalım dedik. O anda 15 kişiydik. Toplanınca 4 kişi kaldık. Yani günün şartlarında evet bir şeyler arttı da, günün şartlarına uygun olmasını rica ediyorum. Bir tane üyemiz çay 10 TL iken 15 TL yaptık, kimse gelmiyor dedi. Bu da bu kira zammından önceydi. Yani hepsi yine maalesef tüketiciye yansıyacak. Yetkililerden, bu zamların piyasa şartlarına daha uygun belirlenmesini rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İlk maaş zamlarla eriyor

2024 yılında asgari ücretin net 17 bin 002 TL olarak açıklandığını hatırlatan Semizoğlu, “Brüt tutarı aylık 20 bin 002,50 TL, işverene maliyeti ise 23 bin 502,94 TL. Yine tekrarlayacağım işverenin üzerindeki yükü azalmadıkça doğal olarak bu yük de tüketicilere yansıyacak ve nitekim daha asgari ücretli maaşını almadan piyasaları görüyoruz. Daha ilk maaş alınmadan zaten zamlarla maaş eriyor. Bunu her konuşmamızda söyledik.” dedi.

Semizoğlu ayrıca; şu an odada toplam 9 bin 438 aktif üye bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ersin Vural tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2023 Aralık ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2023 Aralık ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 kesin hesaplarının onaylandı. 2023 yılı Faaliyet Raporu’nun Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulmasının akabinde azami fiyat tarife talepleri mecliste görüşülerek onaylandı.

Belediye başkan adaylarına sunulacak talep ve önerilerin belirlenmesi de gündem maddeleri Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okundu ve meclis üyeleri konuya ilişkin görüşlerini belirtti.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş