havadurum

Semer Üretiminde Son Temsilci: Bursa'nın Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneği

Bursa'nın tarihi semer üretim geleneği, 90 yaşındaki son temsilci Kemal Yorutgan ile son buluyor. İşte bu özel mesleğin son günlerine dair detaylar.

1166
Bursa'nın tarihine damgasını vuran semer üretim geleneği, 90 yaşındaki son temsilci Kemal Yorutgan ile birlikte sona eriyor. Aralıkhan'daki küçük dükkanında 200 yıllık aile geleneğini sürdüren Yorutgan, bu mesleği gelişen teknolojiye karşı direnerek bugünlere taşıdı. Ancak artan talepsizlik ve yalnızlığıyla birlikte, bu eşsiz geleneği sonlandırmayı düşünüyor.

"Artık uzatmaları oynuyorum"

Yorutgan, 1933 yılında Bursa'nın Muradiye Mahallesi'nde doğdu ve ilkokulu bitirdikten sonra babasıyla semer üretimine adım attı. Şimdi, 78 yıl boyunca sürdürdüğü bu mesleği sonlandırma vakti geldiğini düşünüyor. Yorutgan, "Benden önce babam, babamdan evvel dedem bu işi yapmış. Ben üçüncü kuşağım. Ben de artık uzatmaları oynuyorum. Talep de yok, gittiği yere kadar gidecek artık." şeklinde ifade ediyor.

Eşek ve beygir kullanımının azalmasıyla semer rağbet görmemeye başladı

Semercilik, eskiden çok rağbet gören bir meslek olarak öne çıkıyordu. Ancak zaman içinde eşek ve beygir kullanımının azalmasıyla bu meslek de rağbet görmemeye başladı. Yorutgan, geçmişte bir günde iki semer üretebildiğini ancak şimdi haftada bir ancak bu işi yapabildiğini belirtiyor. Yorutgan'ın eşini kaybetmesi de onun için büyük bir kayıp olmuş ve bu mesleği sürdürürken yaşadığı yalnızlığı daha da artırmış. Şimdi, evden çıkıp bu küçük dükkanına gitmek dışında fazla bir şey yapmıyor.

"Burası da olmasa benim gidecek yerim yok"

Bu eşsiz mesleğin son temsilcisi olarak Yorutgan, "Bundan sonra vaktimi nasıl geçireceğim, onu düşünüyorum. Kimisi 'burayı kiraya ver', kimisi de 'sat' diyor. Burası da olmasa benim gidecek yerim yok. Muallakta kalacağım. Böyle geçip gideceğim herhalde." şeklinde duygularını paylaşıyor. Yorutgan, dedesi ve babasının da Bursa'nın tanınmış semercilerinden olduğunu belirtiyor ve "Eskiden semerciler hem çok zengin olurlardı hem de tanınırlardı. Güzel ustalar vardı. Ben bu işten iki kız bir oğlan yetiştirdim." diye ekliyor. Son 20 yıldır Aralıkhan'daki bu küçük dükkanında çalışan Yorutgan'ın öyküsü, Bursa'nın semer üretim geleneğinin son temsilcisinin hüzünlü vedasıyla son bulacak.
(AA)
Paylaş