Son dönemde gelen zamlar, hayatın her alanını olumsuz etkilemeye devam ediyor. özellikle doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar, küçük esnaf dahil tüm işletmeleri olumsuz etkilemiş durumda. Önceki gün bazı yayın organlarında çıkan ‘una zam’ haberleri, merak konusu oldu. Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş, unun çuval fiyatına gelen zamları ve ‘ekmeğe zam’ haberlerini değerlendirdi. Oda Başkanı İş, girdi fiyatlarının son dönemde iyice arttığını ve özellikle küçük esnafında bu zamlardan oldukça etkilendiğini söyledi. İş, girdi fiyatlarındaki artışın esnafı kepenk kapatma noktasına getirdiği söyleyerek, kendilerinin esnafa destek olacaklarını belirtti. Oda olarak zam taleplerinin olmadığını ancak, esnafın girdi fiyatları karşısında ekmeğe zam talebinin olduğunu söyledi. Esnafın taleplerinin görüşülüp uygun gördüğü takdirde ekmeğe zam yapılacağını söyleyen İş; “Biz, işletmelerin kapanmasını kesinlikle istemiyoruz. Yeni açılacak fırın da istemiyoruz. Ekmek kapısı olan hiçbir işletmenin kapanması kimsenin yararına olmaz. Bizim tek amacımız esnafın yanında durup, destek olmak” dedi.
“Biz, ekmek fiyatlarına zam almak meraklısı değiliz”
Girdi fiyatlarına yüzde 40-50 zam geldiğini söyleyen Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş; “Hayatın her alanında hissedilen zamlar, 6-7 aydan beri var. Çanakkale bölgesinin ticaretin yapan Okyay Un şirketi 75 lira olan bir çuval unu 110 liradan satıyor. 400 lira olan odun, 550-600 lira oldu. Doğalgaz’a da yüzde 40 oranında zam geldi. Medyada, Tarım ve Orman Bakanının ‘yılbaşına kadar ekmek fiyatlarında kesinlikle zam olmayacak’ ifadeleri yer alıyor. Çanakkale Lokantacılar ve Gazinocular Odası olarak biz, ekmek fiyatlarına zam almak meraklısı değiliz. Fakat girdi fiyatlarına gelen artışların karşısında esnaf, zor durumda kalıyor. Fırıncı esnafları, zam talebinde bulundu. Bu zam talebi görüşülecek, konuşulacak ve uygun görüldüğü takdirde zam yapılacak” dedi.
“Ekmeğe zam yapılmazsa küçük esnaf kepenk kapatmak zorunda kalır”
Girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı fırıncıların, ekmek satışına zam istediklerini söyleyen İş; “Esnaf, önceki dönem 10 lira kazanıyorsa kar bugün, 8 liraya, 5 liraya düştü. Dolayısıyla esnaf, un alamaz duruma geliyor. Durum böyle devam ederse küçük fırınlar kepenk kapatmak zorunda kalırlar. Ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de ekmeğe zam talebi var. Çanakkale’deki esnafların esnaf odalarına zam müracaatı var, bunların hepsi görüşme halinde. Odamıza bağlı olan esnaflar, belli bir zaman dayanabiliyor ama eğer kardan zarar ediliyorsa o esnafın ayakta durması mümkün değil. Biz, işletmelerin kapanmasını kesinlikle istemiyoruz. Yeni açılacak fırın da istemiyoruz. Ekmek kapısı olan hiçbir işletmenin kapanması kimsenin yararına olmaz” ifadelerini kullandı.
“Döviz kurlarıyla unun, pirincin, salçanın, yağın hiçbir alakası yok”
Unun döviz kurlarıyla hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyen İş; “Hiç bir esnaf, ne girdi fiyatlarının artmasını ister ne de ne de müşteriye zamlı ürün satmak ister. Bazı esnaflar da stok yaparak ucuz aldığı ürünleri dolara endeksleyerek zamlı satıyor. Dolarla unun, pirincin, salçanın, yağın hiçbir alakası yok. Ama hangi markete girerseniz girin, bütün ürünler zamlı satılıyor. Son dönemde gelen zamlar ortada. Bu zamların geri çekilmesi mümkün değil. Yılbaşına kadar zammın yapılmayacağı söyleniyor. Ekmeğe zam yapılmadığı sürece esnafların kazancı ciddi oranda düşecek. Dolayısıyla esnaflar kepenk kapatmak zorunda kalacak. Bizim tek amacımız esnafın yanında durup, destek olmak” dedi.
(Atilla Akın)