Sandıklardaki gizli hazineler sergileniyor

459
Çanakkale Belediyesi`nin öncülüğünde Rıdvan Yüce`nin derlemesiyle `Kale-i Sultaniye`den Günümüze Halk Giysileri Sergisi` açıldı. Yazar ve Sanatçı Evi`nde ziyaretçilerle buluşan sergiye Çanakkale Belediye Başkan Vekili Birten Sarıbaş ve kentliler katıldı. Çanakkale ve çevresinde yaşayan-yaşamış olan Yörük, Türkmen ve Pomak, göçmen kültürlerine ait giysi ve takılardan oluşan koleksiyon sergi 31 Mayıs 2022 tarihine kadar kentliyle buluşmaya devam edecek. Yaşamının büyük bölümünü halk oyunları ve folklora adamış emekli öğretmen Rıdvan Yüce`nin seneler boyunca biriktirdiği eşyaların bulunduğu sergi büyük ilgi gördü. Yaşamını halk bilimine adamış olan Yüce, sergi açılışında, "Sergimizin amacı, kaybolan değerlerimizin özünü yakalayabilmek" sözlerine yer verdi. 
"Çöpe atılan kıyafetleri bile topladım"
Halk biliminin önemine değinen Yüce, kaybolan değerlerin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "Biz değerlerin kaybolmamasını halk oyunlarında ilke edindik. Halk oyunlarıyla ilgilenen, ister istemez kostümleriyle de ilgileniyor. İşin içinde bulduk kendimizi. Kostümler, elime geçtikçe korumaya çalıştım. Çöpleri atılanları bile toplamaya başladım. Çünkü onların değerini bilmiyorlar. Kostümleri sorduğumuz bazı aileler, kişiler, kıyafetleri iki tencereye satmışlar. Şimdi değerini anlıyorlar ama iş işten geçiyor. Bu anlamda bir uyarım var. Sizler de babaannelerinize, anneannelerinize sorarsanız sandıklarda, geçmişsizinizden bir şeyler vardır. Onları bize getirebilirsiniz. Bu değerli kostümleri, kıyafetleri koruyarak sergileriz" diye belirtti.
"Kıyafetlerimiz, gizli hazineler"
Emekli öğretmen Yüce, "Gizli hazineler diyoruz ya bunlar gizli hazine. Bu değerleri yaşatanlar var. Özellikle de kadınlarımız. Kepez Belediyesi`nde 8 Mart tarihinde `Anadolu Başlıkları` isimli sergimizi açmıştık. Elimdekileri ürünleri daha sonraki süreçlerde, arkadaşlarımın da desteğiyle çoğalttım. Biz var olanı su yüzüne çıkarttık. Türk, Yörük, Pomak, göçmen gibi kimliklerle ayırmak değil derdimiz. Derdimiz kültürlerin birleştirilmesi. Biz bu anlamda toplumsal barışa katkı sunabiliriz diye düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
"Geleneksel kültür bilinçsizde değişiyor"
Yüce geleneksel kültürün bilinçsiz şekilde değiştiğini ifade ederek, "Halkın olan bütün değerlerin, var olan sorunlarını ortaya koymak, bozulmalarını önlemek, otantik yapısıyla ya da özünü bozmadan uygulayan mahalli nitelikli halk oyunları toplulukları ile kaynak kişileri desteklemek, yöredeki kıyafetleri tanıtırken çağdaş uygulamalara katkı sağlamak amacıyla sergiyi düzenledim" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş