Sanayi olmadan kalkınma olmaz
Çanakkale ekonomisini ve sektörlerini değerlendiren işadamı Hayrettin Çetinkaya, sanayinin önemine dikkat çekti. İnşaat sektörünün hareketli olduğunu herkesin nitelikli konutlarda yaşamak istediğini ifade eden Çetinkaya, sektörün çok kötü olmayacağını düşündüğünü belirtti.
Çetinkaya İnşaat sahibi, iş adamı Hayrettin Çetinkaya, kentin ekonomi gündemini değerlendirdi. Turizm, Tarım ve Sanayi konularında çarpıcı tespitler yapan Çetinkaya; “Müteşebbis yaratmalı, gençlerin önünü açmalıyız. Çanakkale`den yeni markalar yaratmalı ve onlara destek olmalıyız“ dedi.
“Turizm öncelikli değil”
Çanakkale`nin turizmini değerlendiren İşadamı Çetinkaya; "Turizm bir arz talep dengesi, ülkeler şehirler belirli yerler, belirli zamanlarda öne çıkar. Çanakkale 18 Mart`ta öne çıktı. 25 nisanda yine Çanakkale çıkıyor. Bazen ülkeler konusunda da bunlar yaşanıyor. Şehirler de insanlar tatil anlamında haritaya bakıp nerede konaklama tesisi ve rahat ortam varsa oraya gidiyor. Yaz ve kış turizmi oluyor" dedi. Çetinkaya şunları söyledi; "Turizm istihdam yaratıyor. Turizmin kalkınma da sanayi veya diğer unsurlar kadar kalkınma unsuru olduğuna inanlardan değilim. Turizme de sanayiye de karşı değilim. Bunların oranlarına baktığımızda hem şehir hem ülke açısından değerlendirdiğimizde sanayi ve turizm dengesinde sanayi % 70 ise turizm % 30`dur. Turizm istihdam yaratıyor. Ama iş adamına yada yatırımcıya kaynak yaratmıyor. Ülkemize bakıldığında ya da Çanakkale’ye bakıldığında turizmden kazanarak otel yaptıran kaç kişi var? Sanayiden veya başka işinde para kazanıp otel yaptıran kaç kişi var? Buna bakmalıyız. İş dünyası veya hayat için garantiler vardır. Devlet memurluğu yada emeklilik garantidir. İş adamı için de bu tür yatırımlar garanti yatırımlardır. Otelden kazanarak otel yaptıran çok az kişi var. Fabrikan var yada başka dalda ticaret yapıyorsan otel yaptırıyor istihdam sağlıyorsun. Dolayısı ile sadece turizm diyerek diğer sektörleri atlamamak lazım. Farklı ülkeler bir makine ihraç ediyor senin tekstil yada tarımsal ürününe eş değer oluyor. Bilişim çağında program ya da PC üretiyor senin yaptığın işin 20 katı katma değer yaratıyor. Turizmde doğru düzgün adım atılmalı. Doğru düzgün adım atılmazsa istihdam yaratayım derken kendi iç sisteminde sıkıntı yaratırsın. Turizm ekonominin temel unsurlarında biri olmasına rağmen öncelikli değil.”
“Tarımın katma değeri az”
Çanakkale için tarım ve turizmle kalkınması gerekiyor yönünde görüşlere katılmadığını bildiren Çetinkaya; “Çanakkale en çok tarım ya da turizmle kalkınmak zorunda deniliyor. Çanakkale`de sanayi anlamında 3-5 firma var. Bir onların katma değerine bir de tarım sanayi katma değere bakalım. İnanıyorum ki %70`i sanayidir. Az olmasına rağmen hem istihdam hem de katma değer yaratan sanayi koludur. Tarım da turizm de var ama başarılı değil. Olmasını da beklemek geleceğe bağlı. Tarımda topraksız tarım yapılıyor. Elmayı ya da diğer ürünleri farklı yetiştirebiliyor. Tarımda teknolojik yatırımda önemli. Teknolojide bir yandan hız kesmeden ilerliyor. İstihdam da yaratıyor Ama bana göre katma değeri az olan kollar bun ikisi de” dedi.
“Herkes nitelikli konut sahibi olmak istiyor”
İnşaat sektörüne de değinen Çetinkaya şunları söyledi ;“Türkiye`nin her yerinde Çanakkale`deki gibi inşaat devam ediyor. İnşaatlar hızla üretiliyor. Bu hızlı üretim geçmişteki konut açığı ve binanın geçmiş dönem de sağlıklı, nitelikli olmamasından kaynaklanıyor. Halkımız daha nitelikli konutlarda yaşamak istiyor. Tabi sektör bundan sonra nasıl gider burada ekonomiye bakmak lazım. Bankalar bu kredi oranları ile devam ederse insanların da ona göre bir geliri var. Ona göre geleceklerini görmeleri gerekiyor. Yarın ülkede bir darboğaz olursa sıkıntılı günler olursa en çabuk inşaat etkilenir. Bankalar ilk olarak inşaatın parasını kesiyor. Şu anda iyi gidiyor, insanlar mutlu, herkes nitelikli konut sahibi olmak istiyor. Arz talep dengesini kaçırmamak gerekiyor. Gelecekte de nitelikli konutlar artacak. 10-20 yıl önce üretilen konutları niteliksiz gördük. Yeni yapılanları daha nitelikli görüyoruz ama önümüzdeki günlerde daha da nitelikli konutlar olacak. Bakış açısı daha da farklılaşacak. Teknoloji hızla ilerliyor. Bir çok malzemede değişim oluyor. Nitelikli konutlar önümüzdeki süreçte daha da farklılaşacak. Daha da talep onlara göre olacak. Bu anlamda arsa üretmek de önem taşıyor. Bu gibi durumlar hep olacak. Bu sektör çok kötü olmaz diye düşünüyorum.”