Sanatçılardan kırkyama yorumu

Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “3.İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması” kapsamında Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi salonu, Cumhuriyet Ortaokulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Eski Ermeni Kilisesinde açılan sergiler büyük ilgi görüyor.

1143
 
 
El emeği kırkyama eserlerin sergilendiği Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ni ziyaret eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan ile birlikte eserleri inceledi. Burada Ankara Tekstil Sanatları Derneği üyelerinin eserlerini inceleyen Başkan Gökhan ve eşi Hale Gökhan, aynı zamanda bilgi aldı. 3. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması kapsamında Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi salonu, Cumhuriyet Ortaokulu, İstiklal İlköğretim Okulu, Eski Ermeni Kilisesi`nde açılan sergilerde eserlerini sergileyen sanatçılar, kırkyama sanatıyla ile ilgili düşüncelerini aktardılar.
 
"Çanta kadının her şeyidir”
Patchwork sanatçısı Nadide Korbey; “Çanakkale’ye 56 parçadan oluşan çanta sergimle katıldım. Bu sergiyi oluşturabilmek için bir sene gece gündüz çalıştım. Çok severek yaptığım çantalarımda ayrı anı ve hikayeler var. Hepsinin ayrı ismi var. Bence her çanta bir kadın. Her kadın da bir çanta. Çocukluğumuzda çanta bizim için bir güvenceydi. Annemize sormadan masanın üzerinde bulunan çantayı ve cüzdanı açmazdık. Doğuyoruz ve çanta ile ilgili konseptler yaşantımıza giriyor. Çanta bazen sırlarımız, bazen paramız, bazen varlığımız, bazen yokluğumuz. Kimse içinde ne olduğunu bilmez. Çanta bizim için çok özeldir. Çanta kadının her şeyidir" dedi.
 
“Hayat size kırıklarını atarsa kırkyama yapın”
Patchwork sanatçısı Berrin Kızanlıklı ise; “30 yıldır kırkyama sanatıyla ilgileniyorum. Artık hayatımız oldu. O parçaları birleştirirken hayatımı da birleştirdiğimi düşünüyorum. Hayat size kırıklarını atarsa kırkyama yapın. O kırıklar çok güzel eserlere dönüşüyor. Çanakkale’de olmak çok güzel bir duygu. Çanakkale Türkiye’nin kırkyama merkezi olsun istiyorum. Elimden gelen tüm desteği vereceğim. Çanakkale çok iyi kırkyama festivallerine imza atacak" diye konuştu.
 
“Kırkyama paylaşımla büyür”
Patchwork sanatçısı Özhan Abat da şu şekilde konuştu: “20 yıldır kırkyama ile ilgileniyorum. Yurt dışında da ülkemizi tanıtmak için elimden geleni yaptım. Depremden sonra yıkık Düzce’de, Düzceli kadınları bir araya toplayıp dersler verdim. Düzce’de kırkyamanın kök salması için elimden gelen çabayı gösterdim. Düzce belediyesi her yıl yaptığımız çalışmalara katkı verdi. Düzce’de böyle bir festivali yapmak için 10 yıldır uğraşıyorum. Eninde sonunda bu festivali yapacağım. Ürettiklerimizin geleneksel olarak bizden sonraki nesillere kalmasını istiyorum. Kırkyama hastalar için terapi gibidir. İnsan kırkyama ile uğraşında bir çok şeyi unutuyor. Atölyede çalışırken dünyayı unutuyorsunuz. Kırkyama paylaşımla büyür. Sonsuz bir sanat dalı olan kırkyamanın ülkemizde gereken ilgiyi göreceğini umuyorum.”
 
“Kırkyama kıtlık sanatı”
Ankara Tekstil ve El Sanatları Derneği Başkanı Patchwork sanatçısı Nimet Balta ise; “18 yldır bu sanata gönül veriyorum. Patchwork çıkmazlarından yola çıkarak bu sanata gönül verenlerin en az olduğu dönemde dernek kurarak toplum önüne çıkarak yola çıktık. Kurslarımız, kursiyerlerimiz var. Kırkyama kıtlık sanatıdır ve bütün ülkelerin kültüründe var. İngiltere’de sanatlaşmış Amerika’da fabrikalaşmış bir sanat dalıdır. Amerika’da üniversitelerde ders olarak okutuluyor. Bizim de sanatımız haline dönüşmesi üniversitelerde okutulmasıyla olacaktır. Çanakkale buluşması çok heyecan verici. Kent Konseyini tanımaktan sanata gönül verenlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Buradan dönünce Çanakkale konulu yorgana başlayacağım. Bir söz vardır; ‘Nesiller için aziz olmak istiyorsanız yadigar yorgan yaratın’ bence de geleceğin antikalarını yaratıyoruz. Yapılan her şey geleceğe kalacak" dedi.
Paylaş