havadurum

"Sağlık çalışanlarının satın alma gücünün azaldığı tek ülkeyiz..."

989
Sağlık emekçileri dün özlük hakları için iş bıraktılar. Aile Hekimliği Merkezi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri taleplerini sıraladılar. Çanakkale Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Engin Korkutan tarafından yapılan açıklamada, 30 Haziran tarihli sözleşme ve ödeme yönetmeliğinin sayısız antidemokratik hükümler içerdiği belirtildi. Pandemi döneminde tüm dünyanın hekimlerine yeni haklar tanırken, ülkedeki hekimlerin ise ceza yönetmeliği ile baş başa kaldığını belirten Korkutan; "Elektriğe, doğalgaza, akaryakıta zamlar artarken, bizlere ödenen cari giderlerin yüzde 30`larda kalması bu sistemin devam etmesinin mümkün olmadığını kanıtlamaktadır" dedi. Korkutan, sağlık şiddet yasasının yeniden düzenlenmesi, demokratik ve mali hakların düzenlenerek sağlık emekçilerine yeniden kazandırılması, emeklilik haklarının verilmesi, bunun için gerekli ücretlendirme yönetmeliğinin düzenlenmesi... gibi talepleri sıraladı. 
"Dünya hekimlerine yeni haklar tanırken, bizler ceza yönetmeliği ile baş başa kamış durumdayız"
Korkutan yaptığı açıklamada; "30 Haziran tarihli sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile sayısız antidemokratik hükümler içeren hükümlerin sendikal haklarında içerisinde olduğu faaliyetlere izin vermemekte olduğu, Aile Hekimliği çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırdığı bir gerçektir. Pandemi döneminde tüm dünya hekimlerine yeni haklar tanırken, bizler ceza yönetmeliği ile baş başa kamış durumdayız. Bu yönetmeliğin iptali talebimizdir. Aile Sağlığı Merkezleri cari giderleri artış oranlarının çok düşük derecede kalmış olması, elektriğe, doğalgaza, akaryakıta zamlar artarken bizlere ödenen cari giderlerin yüzde 30`larda kalması bu sistemin devam etmesinin mümkün olmadığını kanıtlamaktadır. Cari gider oranlarının en az yüzde 50 oranında artış olması talebimizdir" dedi. 
"Sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talebimizdir"
"Tüm dünyada pandemi döneminde ülkemiz, sağlık çalışanlarının satın alma gücünün azaldığı tek ülkedir" ifadelerini kullanan Korkutan; "Bütün ülkeler sağlık çalışanlarına ek haklar tanıyarak ek iyileştirmeler yapmışken, birler diğer ülkelerden 6 kat fazla iş yükü almakla beraber 6`da bir oranında hak edişler elde etmekteyiz. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talebimizdir. Gerçek anlamda yasal düzenlemelerin yapılması talebimizdir. Demokratik ve mali hakların geriye gittiğini gören hekimlerimiz ülkemizi terk etektedir. Bu gidişatın ve şartların düzeltilmesi talebimizdir. Ortalama yılda 4 bin civarında hekimimiz yurt dışına gitmektedir. Bu durumda en büyük kaybı vatandaşlarımız görecektir. Bizler, mesleğimizi icra edip halkımıza hizmet sunmak istemekteyiz. Aynı zamanda hak ettiğimiz emeklilik hayatını yaşamak istiyoruz. Bunun için gerekli ücretlendirme yönetmeliğinin de düzenlenmesi talebimizdir. Taleplerimizle ilgili tüm diyaloglarımız yanıtsız kamıştır. Son çare olarak sesimizi bu şekilde duyurmanın üzüntüsünü yaşamaktayız" dedi.
(Eren Aşnaz- Seçkin Sağlam)
Paylaş