havadurum

Rüzgar enerjisi masaya yatırıldı

TÜREB, Çanakkale’de rüzgarın yol haritasını anlattı.

752
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından düzenlenen  “Rüzgar Enerjisi” bilgilendirme toplantısında TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven “Rüzgar Enerjisinin Yol Haritası”nı paylaştı. Güney Marmara Kalkınma Ajansının düzenlediği “Rüzgar Enerjisi” bilgilendirme toplantısına ilgi büyük oldu. Çanakkale İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda rüzgar enerjisi ile ilgili birçok konu masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan’nın yaptığı toplantıda, rüzgar yol haritası, lisanssız seviyede enerji üretimi mevzuatı, Çanakkale’nin rüzgar klimatolojisi, Güney Marmara’da rüzgar türbin üretimi, yenilenebilir enerji kümelenmesi ve yenilenebilir enerji de eğitim gibi konular ele alındı.  Toplantılarda, bölgedeki rüzgar santrali işletmecileri, sektöre ilgi duyan girişimciler, yerli rüzgar türbin üretimi ile ilgilenen firmalar, konu ile ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri yer aldı.
 
Ataseven’den yatırımcılara çağrı
Konuşmasında Rüzgar enerjisi yol haritasına değinen TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevre sorunlarının sıkça tartışıldığı günümüzde, dünyada gittikçe önem kazanmaya başlayan yenilenebilir enerji alanında en çevreci enerji olarak rüzgar enerjisini gösterdi. Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin Avrupa ülkelerine oranla oldukça yüksek olmasına karşın, girişimcilerin çekingen davranmalarının nedenini önlerini görememeleri şeklinde yorumlayan Ataseven; “Uygulanabilirlikler konusunda bazı aksaklılar yaşanıyor. Özellikle yerli teşvik konusunda, kanunda “tamamı yerli” diye bir ifade var. Bu da türbin üretiminde kullanacağınız tüm komponentlerin yerli olmasını gerektiriyor. Bir kanat üretimi içerisinde, yurtdışından getirilen bir miktar kimyasal kullandığınızda yerli teşvik kapsamında değerlendirilmiyor. Bu olay yatırımcıyı zor durumda bırakıyor. Yerli katkı payının verilmesi konusunda bizim beklentimiz; yurtdışından komponentler getirilse bile, Türkiye’de montaj yapıldığında, bunun “yerli” kabul edilerek teşvik kapsamına alınmasıdır” dedi.
 
Türkiye’deki rüzgar enerji santrallerinin kurulu güç bakımından % 30’una sahip olan Balıkesir- Çanakkale havzasında, ülkemizin en verimli rüzgarının bulunduğunu hatırlatan Ataseven, yatırımcıları bölgeye yatırım yapmaya çağırdı.
Paylaş