"Romanların kaybolan hakları için mücadele edeceğiz"

3584
Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Dernek Başkanı Hüseyin Çay, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısı ile yaptığı açıklamada günübirlik yaşayan vatandaşların koronavirüs tehdidi karşısında daha çaresiz olduğunu belirtti. Pandemi ile birlikte, temel gıdaya erişim, maddi gelir, istihdam sorunlarının daha da derinleştiğini ifade eden Çay, Romanların kaybolan haklarının gün yüzüne çıkması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Roman vatandaşların insani koşullarda barınma, eğitim, iş sahibi olabilme ve sağlık hizmetlerine doğrudan erişim konusunda zorluklar yaşadıklarını ifade eden Çay, "Romanların eşit hak sahibi vatandaş olarak kabul edilmelerini ve Romanlara yönelik ırkçılıkla etkin bir şekilde mücadele edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
"Günübirlik yaşayan vatandaşlar daha da çaresiz"
Çay açıklamasında; "Günübirlik yaşayan vatandaşlar olarak korona virüs tehdidinin karşısında daha bir çaresiziz. Pandemi dönemiyle birlikte temel gıdaya erişim, maddi gelir, istihdam sorunlarının daha da derinleştiği aşikar olup çocuklarımızın da bu süreçle beraber eğitim alanında özellikle tablet ve bilgisayar yoksunluklarıyla beraber ciddi sıkıntılara sahip olduğunu belirtip, uzaktan eğitimle beraber okul terklerinin daha çok olacağı inancındayız. Buna rağmen çocuklarımız suyun, elektriğin, yiyeceğin, içeceğin ve anahtarla açılacak bir kapılarının olmadığı yerde "ille de okul" diyerek ihtiyaçları olan tablet ve bilgisayar taleplerini dile getirmekten geri durmuyor. Bizlerin sorunlarının temel nedeni, diğer etnik kimliklerin (Gacolar) arasında büyük bir yaygınlığa sahip olan ve doğrudan doğruya bizleri hedef alan hurafeler ve ön yargılardır. Bu hurafe ve ön yargılar da pek çok alanda uğradığımız hak kayıplarının ve toplumdan itelenerek istenmeyen kişiler olmamızdaki yaşanan sorunları daha da derinleştirmektedir. Biz Romanlar kendi içimizde siyah ırkı, beyaz ırkı, sarı ırkı birleştirdik. İnsanlığın her türlü kültürel ve tarihsel temele dayanan ayrılıkları biz içimizde birleştirdik" dedi. 
 
"Irkçılıkla etkin mücadele talep ediyoruz"
Romanların eşit hak sahibi vatandaş olarak kabul edilmelerini ve Romanlara yönelik ırkçılıkla etkin bir şekilde mücadele edilmesini talep eden Çay, "İnsani koşullarda barınma, eğitim, iş sahibi olabilme ve sağlık hizmetlerine doğrudan erişim konusunda zorluklar yaşıyoruz. Çeşitli ulusal ve uluslararası mevzuatlarda güvence altına alınan yaşam, eğitim ve öğretim, mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin kanunların bizler için işlememesi ve bunun karşısında başkaldırmamamız bizlerin toplum içerisinde barış içinde yaşamak istediğimizden kaynaklıdır. Türkiye ayrımcılığın her türünü önleyici, kapsamlı bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmeli, etnik ayrımcılığı bir ayrımcılık unsuru olarak bu düzenlemeye yansıtmalıdır" dedi. 
 
"İçinizdeki Roman`a bir şans verin"
Çay açıklamasında son olarak; "Romanların topluma eşit katılımı için tüm insanlara çağrımız, içinizdeki merhameti ve yüzlerinizdeki gülümsemeyi öldüren binlerce yıllık kışa son verin, ruhlarınızın en uzak köşelerinde zamanınızın gelmesini bekleyen baharı serbest bırakın. İçinizdeki Roman`a bir şans verin, o en zor zamanlarda o sizin kılavuzunuz olacaktır. 10 Aralık İnsan Hakları Haftasında Romanların Kaybolan haklarının gün yüne çıkması için mücadelemizin devam edeceğini belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)
Paylaş