havadurum

Resmi Gazete’de Bugün Neler Var? 22 Aralık 2023 Resmi Gazete’de Yayımlanan Kararlar, Yönetmelikler ve İlanlar!

22 Aralık 2023 tarihli ve 32407 sayılı Resmi Gazete'de yürütme ve idare bölümünde bir yönetmelik ve üç tebliğ, yargı bölümünde bir Anayasa Mahkemesi kararı ve iki Yüksek Seçim Kurulu kararı, ilan bölümünde ise artırma, eksiltme ve ihale ilanları ile çeşitli ilanlar yer almaktadır. Bu yazıda Resmi Gazete'de yayınlanan başlıkların özetlerine ulaşabilirsiniz.

867

Resmi Gazete'de 22 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan kararlar, yönetmelikler ve tebliğler arasında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, bankalarca ticari ve finansal müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin tebliğlerde değişiklik, menkul kıymet tesisine ilişkin tebliğde değişiklik, Anayasa Mahkemesinin bir kararı ve Yüksek Seçim Kurulunun iki kararı yer aldı.

Yürütme ve İdare Bölümü

Yürütme ve idare bölümünde yer alan yönetmelik ve tebliğler şunlardır:

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği: Bu yönetmelik, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde kurulan Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacını, faaliyet alanlarını, yönetim organlarını, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektedir. Merkezin amacı, üniversitenin bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetlerine katkıda bulunmak, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilir nitelikte araştırma altyapısı oluşturmak, araştırmacılara ve sanayi kuruluşlarına laboratuvar hizmeti sunmaktır.

Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/38): Bu tebliğle, bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler arasında, bankaların ticari müşterilerden alabilecekleri ücretlerin listesine yeni ücret kalemleri eklenmesi, bazı ücret kalemlerinin tanımlarının değiştirilmesi, bazı ücret kalemlerinin kaldırılması, ücretlerin belirlenmesinde dikkate alınacak hususlara yeni hükümler getirilmesi yer almaktadır.

Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/39): Bu tebliğle, finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler arasında, bankaların finansal tüketicilerden alabilecekleri ücretlerin listesine yeni ücret kalemleri eklenmesi, bazı ücret kalemlerinin tanımlarının değiştirilmesi, bazı ücret kalemlerinin kaldırılması, ücretlerin belirlenmesinde dikkate alınacak hususlara yeni hükümler getirilmesi yer almaktadır.

Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/40): Bu tebliğle, menkul kıymet tesisine ilişkin tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişiklikler arasında, menkul kıymet tesisine konu olabilecek varlıkların kapsamının genişletilmesi, menkul kıymet tesisine ilişkin başvuru, değerlendirme, izleme ve raporlama süreçlerinin düzenlenmesi, menkul kıymet tesisine ilişkin risk yönetimi, denetim ve yaptırım hükümlerinin güncellenmesi yer almaktadır.

Yargı Bölümü

Yargı bölümünde yer alan Anayasa Mahkemesi kararı ve Yüksek Seçim Kurulu kararları şunlardır:

Anayasa Mahkemesinin 26/10/2023 Tarihli ve E: 2020/73, K: 2023/181 Sayılı Kararı: Bu kararla, Anayasa Mahkemesi, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un 17. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinin, Anayasa’nın 2., 10., 36. ve 138. maddelerine aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi, söz konusu kanun hükmünün, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasından yararlanmak isteyen mükelleflere, vergi incelemesi ve vergi yargısı süreçlerinden vazgeçmeleri şartını getirdiğini, bu durumun vergi adaleti, hukuk devleti, eşitlik, mülkiyet hakkı ve yargısal denetim ilkelerine aykırı olduğunu gerekçelendirmiştir.

Yüksek Seçim Kurulunun 20/12/2023 Tarihli ve 2023/1572 Sayılı Kararı ve Eki Siyasi Partilerin Ön Seçim veya Aday Yoklaması Yöntemleriyle Aday Tespitine İlişkin 125 Sayılı Genelge: Bu kararla, Yüksek Seçim Kurulu, 2024 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için siyasi partilerin ön seçim veya aday yoklaması yöntemleriyle aday tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. Buna göre, siyasi partilerin ön seçim veya aday yoklaması yapmak istemeleri halinde, bunu en geç 15 Ocak 2024 tarihine kadar Yüksek Seçim Kuruluna bildirmeleri, ön seçim veya aday yoklamasının 15 Şubat 2024 tarihinden önce tamamlanması, ön seçim veya aday yoklaması sonuçlarının 20 Şubat 2024 tarihine kadar Yüksek Seçim Kuruluna gönderilmesi gerekmektedir.

Yüksek Seçim Kurulunun 21/12/2023 Tarihli ve 2023/1574 Sayılı Kararı ve Eki SSPS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Genelge: Bu kararla, Yüksek Seçim Kurulu, 2024 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için SSPS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi kullanımına ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. Buna göre, sandık kurulları, sandık sonuç tutanaklarını SSPS-Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’ne elektronik ortamda göndereceklerdir. Sistem, sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekerek, tutanağın içeriğini otomatik olarak okuyacak ve veri tabanına kaydedecektir. Sistem, ayrıca, sandık sonuç tutanağının imzalı bir nüshasını da sandık kurulu başkanına SMS veya e-posta yoluyla gönderecektir.

İlan Bölümü

İlan bölümünde yer alan artırma, eksiltme ve ihale ilanları ile çeşitli ilanlar şunlardır:

Artırma, Eksiltme ve İhale İlanları: Bu ilanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektör firmalarının veya gerçek kişilerin, taşınır veya taşınmaz malların satışı, kiralanması, devri, işletilmesi, yapımı, onarımı, bakımı, temini, hizmet alımı gibi konularda düzenledikleri ihalelerin duyurularını içermektedir. İlanlarda, ihale konusu mal veya hizmetin niteliği, ihale tarihi, yeri, saati, şartnamesi, geçici ve kesin teminat miktarı, katılım şartları, değerlendirme kriterleri, ihale komisyonu üyeleri, ihale usulü, ihale sonucunun ilan edileceği yer ve diğer hususlar belirtilmektedir.

Çeşitli İlanlar: Bu ilanlar, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektör firmalarının veya gerçek kişilerin, çeşitli konularda kamuoyuna duyuru yapmak amacıyla yayımladıkları ilanları içermektedir. İlanlarda, ilan konusu olayın niteliği, ilan sahibinin adı, adresi, telefonu, e-postası, ilanın amacı, ilanın geçerlilik süresi, ilana ilişkin diğer bilgiler yer almaktadır.

T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri: Bu ilan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen döviz kurlarının ve devlet iç borçlanma senetlerinin günlük değerlerinin listesini içermektedir. İlanda, döviz kurlarının efektif alış ve satış fiyatları, devlet iç borçlanma senetlerinin nominal değerleri, faiz oranları, vade tarihleri, piyasa değerleri, getiri oranları yer almaktadır. (Haber Merkezi)

Paylaş