Rehber öğretmenler toplantıda buluştu

Çanakkale`de 2014-2015 eğitim öğretim yılı sene başı rehber öğretmenler toplantısı gerçekleştirildi.

822
Nedime Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Keleş, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Alkın, merkez ilçe ve ilçelerde görev yapan rehber öğretmenler katıldı. İlin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin değerlendirildiği toplantıda rehber öğretmenlerin sorunlarının yanı sıra buna bağlı olarak görüşler ve çözüm önerileri de konuşuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş; rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin önemine dikkat çekerek; “Rehberlik ve psikolojik danışma alanına olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Yarın bugünden daha önemli olacaktır. Çünkü her geçen gün insan ilişkileri önem arz etmektedir. Dünkü eğitim anlayışı ile bugün ki eğitim anlayışı çok farklıdır. Bu nedenle kendinizi sürekli yenileyerek, alanınızda en iyisi olmaya çalışın. Kendimizi yenilemeye hepimizin ihtiyacı var. Sizler kişisel ve mesleki olarak kendinizi geliştirdiğiniz sürece güçlüsünüz. Dünden farklı olmamız, farklı bakmamız gerekir. Dünkü yaklaşımlarla sadece kendimizi kandırırız. Bu toplantılar, farklı seslerin bir araya gelmesini sağlayarak, tıpkı bir orkestradaki gibi anlamlı sesler çıkmasını sağlayacaktır Okul ziyaretlerinde, okul web sayfalarında görüyorum, çok güzel çalışmalar yapan öğretmenlerimiz var. Hepinizin huzurunda onlara teşekkür ederim. Kendi farkınızı yaptığınız özgün ve farklı çalışmalarla hissettirin” dedi.
Madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadelenin önemine de değinen Memiş; sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Basında sürekli görüyoruz. Madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile tanışan öğrenci sayımız her geçen gün artıyor. Bizler eğitimci olarak, rehberlik ve psikolojik danışma alanında çalışanlar olarak bunu öncelikli görev olarak addetmeliyiz. Okullarda somut ve çözüm odaklı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Biz Milli Eğitim Müdürlüğü olarak üstümüze ne düşüyorsa yapmaya kararlıyız. Bir tek çocuğu o olumsuz eylemden uzaklaştırabilirsek ne mutlu. Eğitimde Farklılaşma Çalıştayı’nda bu konuda çok güzel bir komisyon raporu hazırlanmış. Bu rapor doğrultusunda Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Recai Keleş başkanlığında bir eylem planı hazırlayıp tüm okullarımızla paylaşacağız. Yakında lise öğrencilerimize bu konuda bir tiyatro etkinliğimiz olacak."
ÇABA projesi hazır bulunuşluk sınav sonuçlarının okul yönetimleri ve zümre öğretmenleri tarafından değerlendirileceğini kaydeden Memiş; “Hazır bulunuşluk sınavının amacı öğrencilerimizi yarıştırmak değildir. Projemizin adı `Çanakkale Akademik Başarıyı Artırma Projesi` ama akademik başarıdan önce hedeflediğimiz iki şey var. Özellikle TEOG sınavına ilk kez giren öğrencilerimiz heyecan, baskı ve stres hissediyorlar. Yaptığımız sınavlarla çocuklarımız üzerindeki bu baskıyı, stresi azaltarak TEOG sınavında gerçek performanslarını ortaya koymalarını hedefliyoruz. Diğer bir hedefimiz ise öğretmenlerimizin kendini değerlendirmesi. Bu sınav sonuçlarını değerlendiren öğretmenlerimiz “Öğrencimin performansını hangi düzeyde aldım, nereye getirdim?” sorgulamasını yaparak, öğrencide iyileştirmeye açık bir alan varsa tespit edebilecektir” şeklinde konuştu. Memiş; “Çanakkale’de sizlerin yapacağı özgün bir çalışma Türkiye’ye model olabilir. Birlikte iyi bir eğitim öğretim yılı geçireceğimize inanıyorum. Yaptığınız özverili çalışmalardan dolayı hepinize teşekkür ederim. Yeni eğitim öğretim yılında başarılar dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.
Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş`in konuşmasının ardından özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Keleş, rehberlik hizmetleri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. “Okullarımızdaki diğer öğretmenlerden farklısınız: Sizlerin onların lokomatifi olma göreviniz var. Sizlere önem veriyoruz. Bundan sonra da bu önem ve ağırlık daha fazla olacak.” diyerek rehber öğretmenlere verdikleri önemi dile getiren Keleş; “Uyuşturucu ile mücadele konusunda çalıştayımız bir ilkti. Genellikle bu konu ile ilgili çalışmaları Emniyet Müdürlüğü yapıyordu. Eğitimci olarak bizlere daha büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluk bilinciyle devletimizin bu konuda aldığı tedbirleri beraberce uygulayacağız. Okullarımızda başında rehber öğretmenlerimizin olacağı birer birim kurulmasını planlıyoruz. Yeşilay ile toplantı yaptık. Uyuşturucu ile mücadele konusunda formatör yetiştirmek istiyor. İstekli öğretmenlerimiz bu eğitimlere katılarak formatör olacak. Engelli vatandaşlarımıza büyük önem veriyoruz. Onların topluma kazandırılması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. 11 adet özel eğitim okulumuz var. Ama bu yeterli değil. Merkeze uzak, engelli sayısı fazla olan ilçelerimizden başlayarak bu sayıyı artıracağız. Öğrenci eğitimi yanı sıra aile eğitimine de önem veriyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da olacak” dedi.
Merkez çalışmaları hakkında bilgiler veren Çanakkale Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Alkın ise danışmanlık tedbirleri uygulanan 11 öğrenci olduğunu, özel eğitim sınıflarının sayısının artırılacağını, rehber öğretmenlere yönelik “Problemli davranışlar ve çözüm yolları” konulu seminer çalışması yapılacağını söyledi.
Toplantıda Rehber öğretmenlere yönelik hizmetiçi eğitim çalışmaları yapılmasına, rehber öğretmenler arası işbirliği ve paylaşımların artırılması amacıyla aylık toplantılar yapılmasına, toplantıların ilçeler bazında planlanmasına karar verildi.
Paylaş