Proje Mimarı restorasyonu anlattı

Çanakkale Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Tabipliği hizmet binasının restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Proje Mimarı Emel Sel, kentte çıkan iddialar üzerine kamuoyuna slayt eşliğinde sunum yaptı. Restorasyon çalışmalarının sürdüğü tarihi binada herhangi bir kat çıkışının olmadığına dikkat çeken Sel; ilgili kurumlardan alınan gerekli izinlerin ardından başlanan çalışmalar kapsamında çizilen projenin dışına çıkılmadığını söyledi.

1484
Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi`nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Proje Mimarı Emel Sel; tarihi binada gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları için ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alındığını söyledi. Restorasyon çalışmalarının Kasım ayında biteceğini ifade eden Sel; “Çanakkale Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Tabipliği hizmet binasının restorasyon çalışmalarına tarih arşivlerini kontrol ederek başladık. Cevat Paşa Mahallesinde 2212 metrekarelik bir arazi içersinde bulunan bina günümüzde Sahil Sıhhiye Dairesi ve lojmanı olarak kullanılmaktadır. Edindiğimiz bilgilere göre, yapı Levantenlere ait bir yapıdır. Tam olarak yapım tarihi bilinmemekle birlikte, 1882 doğumlu İngiliz Godfrey Whittall tarafından konut olarak yaptırılmış ve kullanılmış, sonrasında Maliye Hazinesine devredilerek kamulaştırılmış, günümüzde Sağlık Bakanlığı`nın kullanımına verilmiştir” dedi.
 
 
Binanın mimari özelliği
Binanın mimari özelliklerinden de bahseden Sel; “Sahil Sıhhiye Binasının mimarisinde yalın, kübik kitle kurgusu ve cephe düzenlemelerinde simetrinin hakim olduğu görülür. Bina zemin+2 kat olmak üzere toplam 3 katlıdır. Ancak dönemsel değişikliklerde 3 kat kurgusu ara kat yapılarak değiştirilmiştir. Cephedeki en etkin unsur; prestij cephesinde yer alan, çift kollu merdivenle ulaşılan, üst kat terasını taşıyan iyonik başlıklı sütunlarla çevrelenmiş verandadır. Yapıya koloniyel bir etki yükleyen bu veranda, ana salonların da açıldığı prestij mekanıdır ve yapının Merkez Bulvarı’ndan etkileyici ve görkemli bir biçimde algılanmasını sağlamaktadır. Yapılan arşiv ve literatür çalışmaları ile yapıdan gelen izlerin, duvar ve mekanların karşılaştırmalı çalışması neticesinde mahaller ve dönemler tespit edilmiştir. Yapılan arşiv çalışmaları sonucu binanın özgün haline dönüştürülmesi amacıyla restorasyon çalışmalarının 2. döneme yönelik sürdürülmesi uygun bulunmuştur” diye konuştu.
 
“Çanakkale güzel bir tarihi binaya kavuşacak”
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Çanakkale`nin güzel bir tarihi binaya kavuşmuş olacağını kaydeden Sel; “Restorasyon bilindiği gibi Koruma Kurulu`nun onayı olmadan kesinlikle yapılamıyor. Binayı orijinal hale döndürme kararı alındı. Binanın orijinal haline nasıl dönüştürülebileceği konusunda ekip bir çalışma yaptı. Bu konu ekip olarak tartışıldı ve projelendirildi. Ekip olarak yaptığımız çalışma binayı orijinal haline döndürmekten ileriye gitmedi. Binada herhangi bir kat eklemek gibi bir durum mevcut değil. Zemin kattaki mimari cephe öğeleri aynen üst kata da taşınacak. Bu şekilde bir çalışma yapıldı. Binanın orijinal bütün detayları çıkarıldı. Aslan başlı heykellerin olduğu pencerelerin tümüyle orijinal detayları tespit edildi ve arşivlendi. Kurul da bunları kontrol etti ve onayladı. Bina da hiç bir kat eklemesi yada binayı değiştirmek üzere bir işlem yapılmamakta. Deprem açısından bazı sıkıntılar vardı. Binanın jeofizik ve jeolojik etüdleri yapıldı. Uzmanlar eşliğinde projelendirildi ve restorasyon deneyimi olan bir firmanın eşliğinde bunlar uygulamaya döküldü. Yapılan işlem bundan ibaret. Bunun dışında başka bir çalışma yok. Restorasyon çalışmaları bittiğinde Çanakkale güzel bir tarihi binaya kavuşmuş olacak” dedi. Basın toplantısına Mimarlar Odası Çanakkale Şube Başkanı Sevil Ural da katıldı.
Paylaş