Profesyonellik hakemleri bozdu!

597

 Türkiye’de bazı hakemler profesyonel oldular. Hakemlerin kazandıkları paralar yüksek oranda arttı. Çok paralar kazandılar. Ancak, umulanın tersine hakemlerin performanslarında ciddi düşüşler yaşanmaya başlandı.

Hakemlerin aldıkları ücret arttıkça, gruplaşmalar başladı. Dedikodular ayyuka çıktı. Hakemler daha fazla para kazanmak için çabalarını sahada göstermek yerine, saha dışına taşıdılar. Çoğu zaman VAR olduğu halde bile eyyamcılık kisvesine büründüler. Zaman zaman da hakem atayan kişilere değişik kanallar ile “Lobi” faaliyetleri hayata geçirildi.
 
Profesyonel Bir Süper Lig hakemi kaç para kazanıyor?
Maaş: 20 bin
Maç Ücreti: 10 bin
VAR: 4 bin 400
Bir hakem ayda 4 maç aldığı zaman eline toplamda 60 bin lira para geçiyor. (Harcırahlar hariç.) Diyelim ki 4 maç cezaya girdi. O zaman 37 bin 600 lira para kazanıyorlar. Eğer bu hakemler dışarıda iş yapsalar en fazla 3-4 bin lira kazanabilirler, tabii ki iş bulabilirlerse..! Türkiye koşulları ortada. Bu sene belki de tarihinin en çok hakem hatası olduğu bir sezon seyrettik. Hakemlerimizin çoğu hata yaptı. Hem de neticeye tesir eden cinsten. VAR sistemi devreye sokulmasına rağmen hatalar devam etti. Kulüpler isyan bayrağını çekti.
Ciddi hatalar sezon sonuna 4 ay kala Yusuf Namoğlu komitesini istifaya zorladı. Hakemlere zaten herkes saldırıyor. MHK ve TFF Hakemlere para ve her türlü desteği verdi. Haziran ayında seçimler var.  Hakemler, aynı türden neticeye tesir eden hatalar zincirine devam ederlerse, ne profesyonellik kalacak ne de yüksek ücret alma hayali.
Ercan Durna
Hakemin Sesi Dergisi
Paylaş