Prof. Dr. Bekler; “Türkiye’de hiçbir deprem sürpriz değildir”

ÇOMÜ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Depremle Yaşamak Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak; Çanakkale Örneği teması ile Deprem Çalıştayı’nın ikincisi düzenlendi.

1678

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü işbirliği içerisinde ikincisi gerçekleştirilen Depremle Yaşamak Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak; Çanakkale Örneği temasıyla Deprem Çalıştayı Double Tree by Hilton’da bulunan Konferans Salonu’nda saat 9.30’da başladı.

Düzenlenen çalıştayın açılışına; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Gerçekleştirilen çalıştayda ÇOMÜ Rekötürü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ve ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler açılış konuşmasını gerçekleştirildi.

Çelen; “Kentlerimizi daha güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için eylem planları oluşturacağız”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce ikincisi düzenlenen Deprem Çalıştayının açılışında konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen; “Bu çalıştay, deprem riski altındaki bölgelerde yaşayan insanların can ve mal güvenliğini artırmak için neler yapabileceğimizi tartışmak üzere bir araya geldiğimiz önemli bir etkinliktir. Bu çalıştayın amacı, deprem riskini azaltmak, farkındalığı artırmak ve dayanıklılığı güçlendirmek için bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel çözümler üretmektir. Bu amaçla, kentlerimizi daha güvenli, dirençli ve sürdürülebilir kılmak için eylem planları oluşturacağız. Bugün burada, deprem riskine karşı toplumsal bilinci yükseltmek ve güvenli bir gelecek inşa etmek için bir adım daha atmış olacağız. ‘Deprem değil, bina öldürür’ diye bir söz vardır. Bu söz, deprem riskine karşı hazırlıklı olmanın ve dayanıklı yapılar inşa etmenin ne kadar hayati önem taşıdığını gösterir” ifadelerine yer verdi.

Çelen “Bu zorluğun üstesinden beraber geleceğiz”

Konuşmasına devam eden Çelen “Deprem riski, ülkemizin en büyük doğal afet tehlikelerinden biridir. Türkiye, dünyada deprem riski en yüksek ülkelerden biridir. Nüfusumuzun %95’i, yüzölçümümüzün %98’i deprem kuşağında yer almaktadır. Son 100 yılda, ülkemizde meydana gelen depremler nedeniyle yaklaşık 100 bin insan hayatını kaybetmiştir. Bu yılın başında Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremler de ülkemizin deprem riskini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu depremler, ülkemizde olduğu gibi komşu ülkelerde de etkilerini hissettirdi ve birçok insanın hayatını kaybetmesine, yaralanmasına ve evsiz kalmasına neden oldu. Ancak bu zorluğun üstesinden geleceğiz ve geleceğe daha güçlü bir şekilde ilerleyeceğiz. Bu depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu depremlerin hemen ardından Çanakkale Valiliğimiz olarak, deprem bölgesine yardım elimizi uzattık. Depremler olduğu anda, Çanakkale Valimiz sayın İlhami Aktaş önderliğinde hemen harekete geçtik. Arama kurtarma ve sağlık ekiplerimiz, deprem bölgesine ulaşmak için sabahın erken saatlerinde yola çıktı. Aynı zamanda, ilimizde de sayın Valimizin başkanlığındaki GAMER (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi) aksiyon aldı. Koordinasyon sağlayarak, deprem bölgesine sağlık, hasar tespit, insani yardım, psikososyal destek, altyapı, eğitim, barınma ve konut gibi pek çok alanda destek sağladık” sözlerini kullandı.

Erenoğlu; “Şehrimiz, jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski yüksek bir bölgedir”

Düzenlenen çalıştayın amaçlarına yer veren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu; “Çanakkale, tarihi ve doğal güzellikleri ile ülkemizin önemli bir kentidir. Ancak şehrimiz, jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski yüksek bir bölgedir. Hem jeolojik dönemlerde hem de özellikle son 100 yılda bölgede meydana gelen depremler, bu riskin ne kadar ciddi olduğunu göstermektedir. 1912 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde, Çanakkale ve çevresindeki birçok yerleşim yeri büyük zarar görmüştür. Yakın yıllarda da farklı büyüklüklerde meydana gelen depremler nedeniyle yine özellikle ilçelerimizdeki birçok yerleşim yeri hasar görmüştür. Deprem riskini azaltmak için, öncelikle depremsellik riskini doğru bir şekilde belirlememiz gerekir. Bu kapsamda, Çanakkale'nin depremsellik riskini belirlemek için gerekli çalışmalar hayata geçirilmektedir. Bu çalışmalar tamamlandığında, deprem riskine karşı alınması gereken önlemler daha doğru bir şekilde belirlenebilecektir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak, deprem gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olmanın ve riskleri azaltmanın önemine inanıyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılında 17 Ağustos 1999 depreminin 24. yıldönümünde ilk çalıştayımızı düzenlemiştik. Bu çalıştay, deprem konusunda farkındalığı artırma ve hazırlıklı olma konusunda önemli bir adım oldu. Bugün, ikincisini düzenlediğimiz deprem çalıştayımızın açılış töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu çalıştay, Çanakkale'nin depremsellik riskini ve bu risklere karşı alınması gereken önlemleri ele almanın yanında ilk çalıştayın sonuçlarının tartışılması için önemli bir platform oluşturacaktır. Çalıştay kapsamında, deprem konusunda uzman akademisyenler, paydaşlar ve Çanakkaleliler bir araya gelerek, depreme hazırlıklı olmak için yapılması gerekenleri ilk çalıştayda olduğu gibi, yine odak grup toplantıları formatında ele alacaklardır” diye konuştu.

Bekler; “Çanakkale de deprem şehirlerinden biridir”

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, söz hakkı alarak çalıştaya dair detaylara yer verdi. Çalıştayda konuşan Bekler; “Fayların ürettiği depremlerden etkilenen birçok yerleşim ve sanayi alanına sahip olması da bu kavramları her defasında ne kadar önemli ve güncel kılınması gerektiğini bir kez daha bizlere hatırlattı. Türkiye’de hiçbir deprem sürpriz değildir. Sadece İstanbul değil, tüm şehirlerde deprem gerçeği genel hayatın bir parçası olduğu bilinerek, kabullenilmelidir. Çanakkalemiz de bu şehirlerden biridir. Deprem öncesi ve sonrası alınacak önlem, tedbirler, kararlar, belirlenecek hedef ve stratejiler yönünde yeni eylem planları, şehrin dokusunu afetlere karşı hazır hale getirilmesi için son derece önem arz etmektedir. Çalıştayın amacı; deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gereken çalışmaları belirlemek, depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olunmasının önemini vurgulamak ve deprem riskini azaltmak için kentleşme, dijital altyapı, afet farkındalığı gibi konuların ön plana alınmasıdır. Çalıştayın katılımcıları deprem gibi konularda uzman olan akademisyenler, araştırmacılar, mühendisler, mimarlar, belediye yetkilileri, şehir planlamacıları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve afet gönüllülerinde ağırlıklı olarak oluşturmaktadır. Uygun zemin, yapı güvenliği, kentsel dönüşüm, kırsal dönüşüm, afet farkındalığı hemen hemen depremle ilgili muzdarip olunan ülkemizin birçok yerinde ele alınan alt başlıklar olarak belirlenmiştir” dedi.

(Dilan Kaynak/Esra Güller)

Paylaş