Prof. Dr. Alkin, Türkiye'de 2023'de beklenen risklere karşı uyardı

955
Ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda tecrübesi ve uzmanlığı ile marka olmuş uzmanların katılımı ile düzenlenen "ÇTSO Söyleşileri" pandemiden sonra yeniden başladı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen söyleşilerin yeni serisinin ilk konuğu "Yarın Ekonomide Bizi Neler Bekliyor?" içerikli konuşmasıyla İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü, Ekonomist, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin oldu. ÇTSO Kongre Fuar Merkezi`nde gerçekleştirilen konferansa, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu, ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu, Meclis, Komite ve Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda sektör temsilcisi katılım sağladı.
 
"Depremin maliyeti nasıl hesaplanır?"
Konuşmasında, 6 Şubat`ta yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ekonomik etkilerini aktaran Prof. Alkin, depremin maliyetinin doğru hesaplanmasının gerektiğini vurgularken, maliyetin en az 55 milyar dolar olarak düşünülebileceğini iletti. Ayrıca Alkin, felaket öncesinde bu illerin GSYH payları, gelir alanları, büyümeye katkıları ve dış ticaret ile ilgili verilerini karşılaştırmalı olarak sundu. 
 
"İnsanlar su kenarlarında nüfus yoğunluğu oluşturuyor"
Türkiye`deki illerin büyüme oranları hakkında bilgi veren Prof. Alkin: "İnsanlar su kenarlarında nüfus yoğunluğu oluşturuyor. O yüzden Çanakkale`nin nüfusu köprünün de gelişi ile birlikte önümüzdeki yıllarda muhtemelen düşünülenin iki katına çıkacaktır. Depremden sonra oluşacak göç ile birlikte dinamizm değişimi, kültür değişimi olacak bu durumlara hazırlıklı olmamız lazım. Depremden önce de, 11 il ki bunların arasında 3 tanesi sanayici il olarak söylenebilir. Hiçbiri Türkiye Cumhuriyeti`nin kişi başına düşen milli gelir ortalamasının seviyesinde bile değilmiş. Eğer Çanakkale nerede diye merak ediyorsanız, Çanakkale buradaki en yüksek milli gelirin iki katı. Kişi başına düşen milli gelir 18 bin doların üzerinde Çanakkale`de. Bu rakamlar gösteriyor ki Çanakkale oldukça yüksek bir oranla, sessiz, sedasız ama çok hızlı büyüyen bir şehir" dedi.
 
"Tarım açısından sıkıntıya düşeceğiz"
Tarım ve gıda fiyatları hakkında bilgi veren Prof. Alkin: "Tarım açısından sıkıntıya düşeceğiz. Hazırlıklı olalım. Enflasyon yakın zamanda düşer mi? Diye sorular geliyor. Cevap veriyorum, hayır. Öyle bir şey yok. Dünyada gıda fiyatları düşüyor, bizde düşmüyor. Bu fiyatların düşmesi için çok radikal değişimler gerekir. Onun için siyasetin değişmesi lazım" dedi. 
 
"Adalet, eşitlik ve özgürlüğü sağlamazsanız iyi bir ekonomik seviyeye ulaşamazsınız"
Ülkelerin ve şehirlerin ekonomik refahını kazanmasında yapılacak olan son maddenin ekonomiyi düzeltmeye çalışmak olduğunu vurgulayan Prof. Alkin: "Bir toplumda adalet, eşitlik ve özgürlüğü sağlamazsanız iyi bir ekonomik seviyeye ulaşamazsınız. Ekonomi ancak bunların sonucudur. Adalet, eşitlik, kaliteli eğitim, halk sağlığı, halkın psikolojik sağlığı toplanınca ekonomi düzgün oluyor. Ayrıca spor, sanat ve kültür altyapısı oluşturarak refaha ulaşabilirsiniz. Bu alanlar düzgün olursa insanlar huzurlu bir şekilde faaliyet gösterir. Refah kalkınmayla olur, kalkınmayı da bu saydıklarım oluşturur" dedi. 
 
2023`te Türkiye`yi bekleyen 8 önemli riski anlattı
Türkiye`nin güncel ekonomik durumu hakkında bilgi veren Prof. Alkin, 2023 yılında beklenen riskleri; ABD`de Banka Batışlarının Devam Etmesi, Borç Krizleri, Rusya-Ukrayna İşgalinin Yayılması, Türkiye`nin Kredi Notunun «C» seviyesine inmesi, Pandeminin Yeni Bir Dalgası, Türkiye`nin İhracatının Seyri-Sınırda Karbon Vergisi -Küresel Resesyon, Türkiye`nin Kamu Açığı ve Dışlama Etkisi, Yaklaşan Seçim ve İç Siyasetteki Gerginliğin Yansımaları olacak şekilde 8 madde olarak sıraladı.
 
Uyarılar ve tavsiyeler ve tavsiyelerde bulundu
2012 yılından bu yana her konferansında mesleki birikimi ve deneyimleri doğrultusunda oluşturduğu uyarılarını sıralayan Prof. Dr. Emre Alkin, global ve ulusal ölçekte beklenen senaryoları, dış ticaret verilerini, emtia fiyatlarını ve enflasyon analizlerini aktardı.
Firma sahipleri ve profesyoneller için çalışanların verimliliğine odaklanmak gerektiğinin altını çizerek tavsiyeler veren Alkin: "Pahalı harcamalar yerine çalışanların işe geliş gidiş şartlarını ve çevre şartlarını iyileştirin, mutsuz insanların çalıştığı yerde verim olmaz bunu unutmayın. Şahsi masraflarınızı ya da işinizle alakası olmayan harcamalarınızı firmaya fatura etmeyin, harcamalarınızı önceliklendirin, eğer mevcut kapasiteyi tam olarak kullanamıyorsanız ilave kapasite için yatırıma kalkışmayın, borç-alacak ilişkilerinde uykunuzu kaçıracak adımlar atmayın, maliyetiniz döviz, geliriniz TL ise riskli davranmayın, tahsilat imkânlarınızı artırın, malın tedariği malın fiyatından daha önemli, mümkünse ihracatınızı cironuzun en az yüze 50`si düzeyine getirin" dedi. Prof. Dr. Emre Alkin`e ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve Meclis Başkanı Osman Okyay tarafından günün anısına verilen hediyenin ardından Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleriyle toplu fotoğraf çekimiyle konferans sona erdi.
(Yusuf Sonkurt) 
 
Paylaş