Poşet çay yerine, doğal çay
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte vatandaşlar doğal yollarla hastalıklardan korunmak için aktarların yolunu tutuyor.
Soğuk algınlığına karşı şifalı bitkilerin satışlarında artış olduğunu söyleyen aktarlar en çok kış çayı karışımlarına talep olduğunu ifade etti. Aktarlar en çok satılan bitkiler arasında ıhlamur, adaçayı, kabuk tarçın, zencefil, zerdaçal gibi bitkilerin bulunduğunu ifade ederek soğuk algınlığına iyi gelen bu bitkilerin yanı sıra kekik, papatya çayı, karanfil, keçi boynuzu gibi bitkilerinde talep gördüğünü belirtti. Tedavi edici değil, önleyici amaçlı hizmet verdiklerini belirten aktarlar vatandaşları poşet çay yerine doğal çay kullanmaları yönünde uyardılar.
Hasan Aksoy:
“Havaların soğuması ile birlikte ıhlamur, havlucan, kabuk tarçın, zencefil, adaçayı, hatmi, karanfil gibi bitkilerin satışı da arttı. Vatandaşlara tavsiyemiz doğal olan bitkilerden yaptıkları çayları tüketsinler, çünkü bunlar doğadan toplandığı şekilde torbalanıyor. Hazır bitki çayları uzun süre saklanma amaçlı olduğundan koruyucu madde içeriyor.”
Seda Ürey:
“Havaların soğuması ile birlikte otlara olan ilgi arttı. En çok kış aylarında ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdaçal alınıyor.`Bağışıklık sistemi zayıf olan ve iyi beslenemeyen kişiler çabuk hastalanıyor. Bu yüzden beslenmenin yanı sıra bağışıklık sistemi bitki çayları ile güçlendirilebilir. Ihlamur, ıhlamur yanında bir parça zencefil, bir parça karanfil veya bir parça tarçın alınabilir. Kış günlerinde anneler zencefille balı karıştırarak çocuklarına verebilir. Çanakkale’de aktarlara ilgi yüksek, çünkü yaşlı nüfus çok. Ama üniversite öğrencileri de bitkisel sabun, şampuan ve kremlere ilgi gösteriyor.”
Erdoğan Doğu:
“Havaların soğuması ile başlayan soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklara karşı vatandaşlar ağırlıklı olarak ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal alıyor. Her zaman en çok rağbet gören bitkilerin başında ise ıhlamur geliyor”