Piyasalarda yaz rehaveti

Çanakkale piyasalarına adeta yaz rehaveti çöktü. Piyasalarda yaprak kıpırdamazken sürecin ne kadar devam edeceği belirsizliğini koruyor.

884
Ekonomideki durgunluk Çanakkale de her sektörde hissediliyor. Görüşlerini aldığımız işadamları sürecin bir süre daha devam edeceğini ifade ederek, “Moral bozmamak lazım. Önümüzdeki aylarda piyasalarda hareketli günler yaşanabilir. Ancak kimse gelirinden çok para harcamasın” dediler. 
 
 
“Herkes çok dikkat etmek zorunda”
Ülkenin gidişatının çok iyi olmadığını toplumun her kesimi tarafından bilindiğini ifade eden ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız; “Ekonomide bahar rehaveti dediğimiz bir durgunluk var. Ekonomide tabi şu sıralar EURO ile dolar’ın çatışması ve bütçe açığının da artması ile birlikte ister istemez insanların kafasında soru işaretleri var. Altına dolar ve euro göre hareket eder borsayı da göz önünde bulundurursak ekonomide sıkıntılı günlerin beklediğini görüyoruz” dedi. Başkan Yıldız şunları söyledi; “Piyasanın hareketli olmamasının sebeplerinden biri de borçlu bir toplumun kredi kartlı borçlularının konut kredisi araba kredisi ve lükse düşkünlük ciddi bir rehavete ve ticari hayatı sıkıntıya soktu. Bu yüzden herkesin bir kazanırken üç harcama gibi bir lüksü artık yok. Herkes çok dikkat etmek zorunda. Ülkenin gidişatının çok iyi olmadığını hepimiz biliyoruz. O nedenle bu dengeleri bozmamak için herkes çok dikkatli olmamalı.”
 
 
“Pazar daralması yaşanıyor”
Otomotiv sektörünün yaz ayarlına girilmesi ile birlikte hareketlenme olacağını ifade den Aydoğan Toyota Plaza Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Aydoğan şunları söyledi; “Geçen yıl Haziran da öngörülen bu seneki % 20’lik bir daralmayı yaşıyoruz. Bunun etkilerini Ocak, Şubat, Mart, Nisan da gördük. Ama Nisandan sonra yavaş yavaş açılmaya başladı. Nisandan sonra sezonun başlaması ile birlikte açılmaya başladı. Çanakkale ekonomisi dışarıdan bir girdi ile değil kendi sermaye ve parası ile dönüşümü sağladığı için kış sezonu da hareketlendirme de olmuyor. Pazarın çok iyi olduğu yıllarda da Ocak, Şubat, Mart ayları durgun geçer. Yaz aylarına girerken insanlar geçici ya da temelli olmak üzere araç satışında bir hareketlenme olur. Mayıs ayında bir hareketlenme oldu. Haziran ayının ilk haftasında da bu hareketlilik devam etmeye başladı. Ne olursa olsun geride bıraktığımız yılda belirlendiği gibi bu yıl pazar daralması yaşayacağımız tahmin ediyoruz. Geçen yıl ki aynı pazarı yakalayamayacağız. Ekonomi anlamında hemen hemen Türkiye’nin en küçük ve en zayıf ilerlinden bir tanesiyiz. Ekonomik olarak fakir bir şehir diyemeyiz. Nüfusu dar olmasına rağmen Çanakkale alım gücü yüksek bir il. Toyota olarak önümüzdeki yıllarda yeni aksa yeni modellerle bu seneki % 20’lik daralmanın kapanacağını önümüzdeki yıldan sonra hem Çanakkale hem Türkiye de çıkışa geçeceğini tahmin ediyorum.”
 
 
“Cari açık karın ağrısı”
Küresel krizin sürdüğünü Avrupa da ülkelerdeki ekonomik krizin arttığını ifade den İşadamı Nevzat Üzen; “Öncelikli olarak küresel krizin etkileri devam ediyor. EURO bölgesindeki kriz artarak devam ediyor. Yunanistan’ın yanına İspanya geliyor. İtalya da sırada görünüyor. İkincisi bunların Türkiye ekonomisine hem olumlu hem olumsuz etkileri var. Piyasa durgunluğunda dikkate alınması gereken unsurlar diye düşünüyorum” dedi. Üzen şunları söyledi; “Türkiye ekonomisindeki son durumda bazı parametrelere bakacak olursak yılbaşından bugüne ihracat ta % 7’lik bir artış var. İthalat ta % 8 gerileme var. Dolayısıyla cari açıkta az da olsa bir azalma görülüyor. Cari açıkta olumlu bir gelişme var. Üretim endeksindeki düşüşte olumsuz bir nokta. Çanakkale de perakende piyasasında görülen düşüşlerin en önemli sebeplerinden biri de tüketici güven endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre % 3.4 geriledi. Tüketici beklenti endeksi % 4.8 düştü. Tüketici borçlarında ciddi artış var. Herkes borç ödeme derdinde. Alış verişlerini günlük ihtiyaçları kadar yapma arzusunda. Çanakkale de perakende piyasasına büyük marketlerin olumsuz etkileri hissedilmektedir. Bu da özellikle küçük esnafı çok etkiliyor. Talep düşüklüğü sebebi hükümetin kamu çalışanlarına ücret zammı konusunda eli sıkılıkta elini sıkı tutması talep düşüşüne sebep olmaktadır. Yapılan zamlar insanların enflasyon üzerinde refahını arttıracak düzeyde değil. Bu da insanların geleceğe karamsar bakıp harcamalarını kısmasına neden olmaktadır.” 
 
 
“Piyasalarda durgunluk var”
Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mustafa Vurucu da dolaylı, detaylı vergilerin esanfın belini büktüğünü ifade etti. Vurucu şunları söyledi; “Piyasalarda durgunluk var. Ama çok değil. Yaz sezonu başladı. Çanakkale de çok fazla dışarıdan ziyaretçi alan bir ilimiz. Çanakkale merkez olarak değil ilçelerimizde var. Dolayısıyla bizim özellikle detaylı vergiler harçlardan sıkıntımız var. Belediyeye verilen paralar var. Notere muhasebeciye ödenen paralar belimizi büküyor. Detaylı dolaylı harçlar fazlalaştığından dolayı sıkıntı var. Çok kötü dersek yanlış olur. İdare eder bir süreç yaşanıyor”
Paylaş