Piyasalar darboğazda

Mevsimsel faktörlerden kaynaklanan nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sıkıntı iç piyasada talep düşüklüğü yaratıyor...

1604
Piyasalarda Ocak ve Şubat ayında hakim olan durgunluğun nedenini tüketicilerin bankalara olan borcunun sektörlere yansıması olarak gören kent aktörleri oranlar değişse de reel rektörün sıkıntısının devam ettiğini belirterek, 2014`e umutla bakıyor.
 
 
Hasan Hüseyin Aydoğan / TOYOTA Aydoğan Otomotiv:
“Piyasada Ekim 2012 tarihinden itibaren genel bir durgunluk söz konusu. 2011 ve 2012 yılı ile kıyaslandığında çok büyük bir değişiklik söz konusu değil, ama yüzde parametrelere göre 10 oranında bir artış göstermesi gerekirdi. Ocak, Şubat ve Mart aylarında sektörde genel olarak bir durgunluk olur. Mart sonu Nisan ayı başı gibi otomotiv firmaları ellerindeki stokları eritmek için kampanya düzenler. 2011 yılında otomotiv pazarında rakamlar 864 bine ulaşılırken, 2012`de bu rakam 770 bin oldu. 2012`de düşüş söz konusu. Kasım ayından itibaren piyasada yaşanan durgunluğun nedeni tüketicinin borçlu olması. Tüketiciler bankalara borçlu. 2014 yılında sonra uzun vadede borçlanan tüketicinin borçlarının biteceği öngörüldüğünden piyasalar rahat bir nefes alacak. 2004 yılında TOKİ`den ev alan ve 10 yıl süre ile borçlanan tüketicilerin borçluluk durumu halen bitiyor. Bu durum da emlak sektörünün dışında otomotiv gibi yan sektörleri de etkiliyor.”
 
 
Erdal Akarsu / Çanakkale İnşaat Müteaahitleri Derneği Başkanı;
“Genellikle her yıl Ocak, Şubat ve Mart aylarında durgunluk yaşanır. Aynı sıkıntı emlak sektöründe de var. Bankadaki kredi oranları ile doğru orantılı. Kış aylarında insanların yakıt ve okul giderleri de olduğundan ihtiyaçlarında kısıtlamaya gidiyor. Aynı şekilde inşaat sektöründe hava şartlarına bağlı olarak çalışma şartları da zordur. 3 aylık durgunluğun ardından baharda canlanma bekliyoruz.”
 
 
Hayrettin Çetinkaya:
“İnşaat sektöründe mevsimsel sıkıntı var. Önümüzdeki süreç ekonominin durumuna ve hükümetin tutumuna göre piyasa şekillenir. Çok da farklı olacağına inanmıyorum. İnşaat sektörünü yine sıkıntılı süreç bekliyor.”
Paylaş