Pembe tişörtlü yürüyüş...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Kanserle Savaş Topluluğu, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhemşireliği, Kent Konseyi Kadın Meclisi ortaklaşa 14 Mayıs günü "Meme Kanseri Farkındalık" yürüyüşü düzenliyor. Yürüyüşe katılımcıların pembe tişörtlerle, fularlarla veya pembe giysilerle gelmeleri istendi...

686
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Kanserle Savaş Topluluğu ve Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhemşireliği Kent Konseyi Kadın Meclisi ile birlikte "Meme Kanseri Farkındalık" Yürüyüşü düzenliyor. 14 Mayıs günün gerçekleşecek yürüyüş Salı pazarından başlayıp Cumhuriyet Meydanında sona erecek.
 
“Kadınlarımızı yürüyüşe bekliyoruz”
Farkındalık yürüyüşü ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal; “13 Mayıs Pazar günü Anneler Günüdür. Büyük destekçimiz ve yaşamdaki en değerli ve paha biçilmez hazinelerimiz olan annelerimiz; sevgilerin en yücesine, mutlulukların en güzeline layıktır. Sağlıklı- Üretken- mutlu bir toplumda annelerin katkısı yadsınamaz. Tüm annelerimizin- kadınlarımızın Anneler Gününü sevgi ve saygıyla kutluyor, şiddetsiz, sağlıklı nice kutlamalar diliyorum” dedi.
 
Uluşal şunları söyledi; “Sağlıklı kadın- sağlıklı anne olmak için; özellikle kadınlarda görülen meme kanserine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Kanserle Savaş Topluluğu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhemşireliğinin düzenlediği "Meme Kanseri Farkındalık" Yürüyüşünü biz de Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak destekliyoruz. Ve tüm kadınlarımızı - annelerimizi " Meme Kanseri Farkındalık" Yürüyüşüne davet ediyoruz. Dünyada 8 kadından birinde meme kanseri olduğunu biliyor muyuz? Bu yıl mamografi çektirdiniz mi? Kendi kendimize muayene yapıyor muyuz? Bu sorularla kanseri erken yakalayalım, farkına varalım.14 Mayıs Pazartesi günü; Pembe tişörtlerle - fularlarla veya pembe giysilerle kadınlarımızı yürüyüşe bekliyoruz. Yürüyüş saati 18.00-19.00 arası. Toplanma yeri eski Salı pazarının olduğu yer. Yürüyüşe Salı Pazarından başlanılıp, Cumhuriyet Meydanında bitirilecek. Uluslararası renk olan "pembe" renk meme kanserine dikkat çekmek için seçilen bir renktir.”
 
“Meme kanserinin farkındayım korkmuyorum"
Hedefleri ile ilgili bilgiler veren ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Tuna “40 yaşından sonra mamografi çektirilmesinin, 20 yaşından sonra her ay düzenli KKMM`nin yaptırılmasının ve doktor muayenesinin her yıl düzenli yaptırılmasının erken tanıda önemli olduğunu fark ettirmektir” dedi.
 
Doç. Dr. Tuna şunları söyledi; “Yapılan araştırmalarda; Dünyada 8 kadından 1 inde meme kanseri olduğunu, Kadın olmanın östrojen hormonunun fazla olmasının, 11 yaşından önce adet görmenin, 50 yaşından sonra menapoza girmenin, Hiç doğum yapmamış olmanın, İlk doğumunu 35 yaşından sonra yapmanın, Hiç emzirmemiş olmanın, Ailesinde meme ve bağırsak kanseri, doğum kontrol hapını menapoz döneminde hormon tedavisini 5 yıldan fazla alan, Sebze-meyve tüketimi az, Şişman,  Sigara içen kadınların risk taşıdığı belirlenmiştir. Bu nedenle kadınların; 20 yaşından itibaren her ay meme muayenesini düzenli yapmaları,  Doktor muayenesini her yıl yaptırmaları, 40 yaşından sonra mamografı çektirmeleri önemlidir.”
Paylaş