havadurum

Pazar esnafı "Bu gidişle 12 liranın altında sebze kalmayacak"

933
Ülkedeki ekonomik durum ve döviz kurundaki yükselme nedeni ile yaşanan fahiş fiyatlar pazara da yansıdı. Son olarak dövizdeki düşüşün fiyatlara yansıması beklenirken, ne yazık ki beklenen ise olmadı. Özellikle kurdaki düşüşün akaryakıt pompa fiyatlarına yansımayacağı açıklanırken, çiftçiye dönük herhangi bir yardıma dair ise açıklama yapılmadı. Halk pazarında salatalık, patlıcan fiyatları 15 lirayı bulurken, sivri biber 18 TL`ye kadar çıktı. Çanakkale Belediyesi Pazar Alanı Sebze ve Meyve Bölümü Başkanı Mesut Burgin ve pazar esnafı Ruhi Cengiz meyve - sebze fiyatları, satışın durumu ve fiyatların önümüzdeki süreçte ne olacağına dair Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundular. Nakliye ücretlerinin artması, havaların soğuması ve çiftçi için tarımsal girdi ücretlerinin artması... gibi sebeplerle son dönemde meyve sebze fiyatlarının daha da arttığını belirten Burgin, Cuma gününden itibaren birçok sebzenin 12 TL`nin altında satılmasına imkan olmadığını belirtti. Durumun, sebze ve meyve alan insanlar için zor olduğu kadar kendileri içinde çok kötü bir olduğunu belirten Burgin, önümüzdeki Ocak ayı sonunda ihracatın artması ile fiyatların daha da yükseleceğini ekledi. Pazar esnafı Ruhi Cengiz`de vatandaşın alım gücünün düştüğünü, satışların neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. 
"Önümüzdeki günlerde sebzeleri 12 liranın altına satamayız"
Nakliye ücretlerinin artması, havalar soğuması gibi sebeplerle sebze ve meyvelerin en az 1-2 TL artış gösterdiğini belirten Burgin; "Antalya piyasalarına baktığımızda domates yükselmiş. Patlıcan 12 TL, çarli biber 6-7 lira, sivri biber 8 lira oldu. Bir yığın masraf var. Bizde kar koyduğumuzda bunların hiçbirini 12 TL`nin altında satamayız. Alan insanlar için çok zor bir durum ancak biz tezgahlara getirenler içinde durum çok kötü, paramızı kazanamıyoruz. Her şey şu anda yükselişte. Birde Rusya`da paskalya bayramı var. Bundan dolayı bilhassa domates olmak üzere ihracat arttı ve cuma günü 6-7 liradan satılacak. Şu anda sebzeler bu paraların altına düşmez" dedi. 
"Piyasada mal bulmak çok zor"
Meyvelerinde yine yine 6-7 liranın altına kesinlikle düşemeyeceğini belirten Burgin; "Şu anda piyasada mal bulmakta çok zor. Tam ihracat Ocak ayı sonlarında başlıyor. Arap ülkelerinin doları daha düşük olduğun için ne varsa alıyor. Bu durumda da iç piyasa oldukça yükseliyor" dedi. 
"Salı Pazarında insan bulamıyoruz"
Burgin satışlara dair; "Satışlarımız çok kötü. Bugün ilk defa Salı pazarında biraz hareketlilik var. Bununda yılbaşı arifesine yaklaşılmasından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Önceki haftalarda Salı Pazarında insan dahi bulamıyorduk. Alım zaten tamamen düştü. 14 lira patlıcan, 10-12 lira dolmalık biber. Biz normal piyasaya göre ucuz satıyoruz. Ona rağmen fiyatlar bu şekilde" dedi. 
"Fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz"
Esnaf Ruhi Cengiz; "Fiyatlar çok yüksek ve daha da yükselecek gibi görünüyor. Vatandaşın geneli artık alamıyor, alabilen alıyor diğerleri ise bakıyor. Kurun yükselmesi, benzinin motorinin artması fiyatları bu hale getirdi ve böylede gidecek gibi görünüyor. Bu kadar sıkıntı içerisinde çiftçiye hiçbir yardım yapılmıyor. Vatandaşın alım gücü neredeyse hiç kalmadı" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş