havadurum

Pazar esnafı; "Alım gücü yok, satışlar durdu"

1240
2022 yılı ile birlikte enerjiye gelen zamların ardında gıda fiyatları da artmaya devam ediyor. Özellikle akaryakıt başta olmak üzere tarımdaki girdilerin artışı durmak bilmezken, gıda fiyatlarını da fahiş oranlarda arttırmaya devam ediyor. Salatalık kg.20 TL, patlıcan kg. 20 TL, domates kg 10 TL, sivri biber kg. 30 TL... gibi fiyatlarla en temel gıda ürünleri dahi artık neredeyse ulaşılamaz hale gelirken, Cuma Pazarı esnafı gıda fiyatlarındaki artışı, satış durumunu ve vatandaşın alım gücü hakkındaki düşüncelerini gazetemiz Çanakkale OLAY`la paylaştı. Haftalık satışların artan maliyetler nedeniyle 4`te 3 oranına düştüğünü belirten pazar esnafı, durumun daha da kötüye gidebileceğini belirtti. Esnaf Mehmet Şen;."200 kilo salata satıyorsak şu anda 50 kilo satıyoruz. Akaryakıt fiyatları düşmedikçe fiyatlarda düşmez" ifadelerini kullanırken, Arif Uzunoğlu ise; "Eskiden 2-3 kamyon haftalık mal satıyorken şu anda 1 kamyona düştü ve günden güne daha da düşüyor. Bütün Çanakkale`ye mal eden biri olarak söylemek gerekirse her geçen gün küçülüyoruz" dedi. Esnaf Murat Baloğlu; "Getirdiğimiz ürünleri 4-5 pazarda anca satabiliyoruz" dedi. 
Pazar esnafı şu açıklamalarda bulundu; 
"200 kilo salatalık satıyorsak şu anda 50 kilo satıyoruz"
Mehmet Şen; "İşler iyi gitmiyor. Fiyatlar yüksek ve vatandaşın alım gücü yok. 200 kilo salatalık satıyorsak şu anda 50 kilo satıyoruz. Vatandaşın alım gücü yok ve salatalığın kilosu 20 TL. Akaryakıt fiyatları düşmedikçe fiyatlarda düşmez. Gübre pahalı, ilaç pahalı, nakliye pahalı, hali ile fiyatlarda yükseliyor. Fethiye`den İzmir`e oradan da buraya geliyor neyle geliyor? Nakliye ile. Mazota ise her gün zam geliyor. Bunun başka açıklaması yok" dedi. 
"Geçen sene malımızı Antalya`dan 4 Bin TL`ye getiriyorken şu an 12 Bin TL`ye getiriyoruz"
Arif Uzunoğlu; "Hem üreticiyim, hem halciyim, hem de pazarcıyım. Üç işi birden yapıyorum. Yerindeki fiyatlar ile buradaki fiyatları neredeyse aynı. Artık girdiler o kadar yükseldi ki, bu akşam yine akaryakıta zam geliyor. Geçen sene bir malımızı Antalya`dan 4 Bin TL`ye getiriyorken şu an 12 Bin TL`ye getiriyoruz. Üç katı fark var. Fiyatların yüksek olmasının nedeni girdilerin yüksek olması. Bizde de yüksek aradaki kişilerde de yüksek. Alım gücü yine çok düştü. Eskiden 2-3 kamyon haftalık mal satıyorken şu anda 1 kamyona düştü ve günden güne daha da düşüyor. Bütün Çanakkale`ye mal eden biri olarak söylemek gerekirse, her geçen gün küçülüyoruz. Yine evlere servis yapan getiriciler pazar esnafını ciddi anlamda etkilemeye başladı. Orta kesim pazara çıkmıyor artık" dedi. 
"Getirdiğimiz ürünleri 4-5 pazarda anca satabiliyoruz"
Murat Baloğlu; "İşler her kesim gibi bizde de bozuk. Getirdiğimiz ürünleri çok fahiş fiyatta olduğu için satamıyoruz. En büyük sebep de mazottur, gübredir girdilerin çok yükselmesi. Alım gücü neredeyse sıfır. Getirdiğimiz ürünleri 4-5 pazarda anca satabiliyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş