Pazar alıcısını arıyor

716

Çanakkale’de Pazar esnafı, Pazar fiyatlarını ve yoğunluğunu gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı.  Mevsime göre Pazar fiyatları çok normal, hatta düşüşte diyen Pazar esnafı, pazarda fiyatlar her ne kadar normal olsa da satışlar da düşüş yaşadıklarını ifade ettiler. Pazar esnaflarından Yahya Can Akat, “Fiyatlarımız şu an normal. 3TL’ye domates satıyoruz, 2 TL’ye biber satıyoruz. Fiyatlar mevsime ve böyle bir döneme göre oldukça normal ama koronavirüsten dolayı pazarlarda insan sayısında azalma oldu” dedi. Elma satıcısı Cemal Gündoğan ise, pazarda fiyatların düşük olduğunu özellikle elmanın şu an çok ucuza satıldığını kaydetti. Adem Büyük, patates ve soğanın her zaman çok ucuza satıldığını söylerken pandemi döneminde satışlarında herhangi bir azalma olmadığını söyledi. Büyük, “sarımsak satışlarında koronavirüs ile birlikte patlama yaşadık” ifadelerini aktardı. 

“Bu sene domates, biber fiyatları düştü”
Pazar esnaflarından Yahya Can Akat, “Fiyatlarımız şu an normal. 3TL’ye domates satıyoruz, 2 TL’ye biber satıyoruz. Fiyatlar mevsime ve böyle bir döneme göre oldukça normal. Tabi bu kadar normal olmasında kendi ürettiğimiz malı satmamızın da etkisi var. Kendi ürettiğimiz mal bitince halden, dışarıdan mal almaya başlayacağız. Dışarıdan almaya başlayınca bizim de masraflarımız artacağı için fiyatlar da biraz yükselecek. Geçen sene sonbahara bakınca bu sene sonbaharda en azından domates, biber fiyatları düşüşte diyebilirim. İnsanların pazara olan rağbeti ise geçtiğimiz senelere göre daha düşük. Koronavirüsten dolayı pazarlarda insan sayısında azalma oldu. İnsanlar korktukları için sanırım daha çok marketlere yönelmeye başladılar. Yani insanlar pazarlara çok temel ihtiyaçlarını almaya geliyorlar, eskisi gibi ‘pazar gezmek’ diye bir kavram kalmadı” dedi. 
 
“Yılbaşından sonra elma fiyatları artacak”
Bir diğer Pazar esnaflarından Cemal Gündoğan ise, “Şu an için fiyatlar iyi. Özellikle elma üzerinden konuşmak gerekirse elma şu an çok ucuza satılıyor. Ağacın üzerinde olan, çürüğü olmayan ‘seçme elma’ dediğimiz elmaların şu an pazarda genel olarak fiyatı 5 TL. Pandemi döneminde elmayı 7 liradan satıyorduk şu an bir düşüş var. Ama yılbaşından sonra elma fiyatları 1 ya da 2 TL civarı artacak gibi duruyor. Şu anda mandalinanın tam mevsimi bir, bir buçuk ay kadar sonra portakallar da tezgaha gelecek. Portakal bu sezon çok fazla üretilmedi sanırım bir de portakalın yurt dışına ihracatı da var o yüzden portakal bu sene biraz alıcının da satıcının da yüzünü güldürmeyecek gibi duruyor. Portakalın bu sene satış fiyatı 7 ile 9 lira arası bir fiyata satılacak. Geçtiğimiz sene portakal çok daha ucuzdu. İnsanların alım gücü biraz zayıf, önceki yıllardaki gibi değil. Satışlarımızda yüzde 25-30 civarı bir düşüş yaşadık” ifadelerini aktardı. 
 
“Koronavirüsle birlikte sarımsak satışlarında patlama oldu”
Adem Büyük ise patates fiyatlarının hep çok düşük seyrettiğini söyledi. 4 kilo patatesin 10 TL’den satıldığını ifade eden Büyük, “Patates, soğan virüsten etkilenmedi. Hatta sarımsakta satıyoruz, sarımsak satışlarımız virüsün ilk zamanlarında patlama yaptı. Patates her sene en fazla 50 kuruş, 1 TL oynuyor ya da oynamıyor. Vatandaşın en çok tükettiği, en güvendiği sebze patates. Her evin ihtiyacı, herkesin gönül rahatlığıyla aldığı bir besin. Soğan da aynı şekilde, her derde deva. Hem sağlıklı, hem cep dostu. Vatandaşın pazara çıkınca belki de en çok uğradığı, en çok satın aldığı iki şey. Bizim satışlarımız çok şükür iyi. Sadece koronavirüs ilk ülkemize geldiğinde, insanlar evlerinden çıkmamaya başladıklarında bir durgunluk olmuştu. Şu an gayet iyi” dedi.
(Ezgi Çetin)
Paylaş