Sene boyunca artan girdi maliyetleri karşısında süt üreticisinin geçimlerini dahi sağlayamaması nedenliyle sık sık bir araya gelen süt üreticisi ve sanayici, bir kez daha masaya oturdu. Çiğ süt fiyatlarının görüşüldüğü toplantıda maliyet artışının süt üreticilerini zor durumda bıraktığını aktaran Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, "1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatını 8 lira 60 kuruşa çıkardık. 50 kuruşluk devlet desteğiyle birlikte sütün litresi 9 lira 10 kuruş oldu. Buna ek olarak soğutma bedeli gibi hizmetleri karşılaması adına da 70 kuruş zam yaptık" dedi.
"1 Ekim`den itibaren geçerli olacak"
Başkan Özkurnaz geçtiğimiz ay içerisinde sık sık süt üreticisi ve sanayicisiyle bir araya geldiklerini kaydederek, "Birkaç toplantı yaptık. Süt fiyatı konusunda taşlar yerine oturamadı. Geçtiğimiz hafta yaptığımız biraz daha neticelenmişti. Çiğ sütün litre başına 9 TL ek olarak da yüzde 6 gibi bir rakam istemiştik. Ulusal Süt Konseyi yeni ücretleri açıkladı. USK`ya göre 8,5 TL artı. Tüm masraflar için ise yüzde 7 deklere edildi. Fiyatı 14 Ekim`den geçerli olmak üzere yaptılar. Geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli süt fiyatını konuşmuştuk. Bizim fiyatlarımız 1 Ekim`den itibaren geçerli olacak" dedi.
"Bu fiyatlar dişi hayvanların kesimlerinin önüne geçecek"
Süt fiyatlarının bir nebze de olsa üreticiyi rahatlatacağını belirten Özkurnaz, "8,60 üreticiye ödenecek bedele ek olarak, Tarım ve Orman Bakanımız 20 kuruş desteklemeyi 50 kuruşa çıkarması ile 9 lira 10 kuruş üreticimizin eline geçecek para. 70 kuruşluk farkı da soğutma tankı, personellerin çalışması gibi genel giderlerine, komple karşılanması adına kooperatiflerimize pay bıraktık. Sanayicilerimizle uzlaşmayı sağladık. Üreticilerimiz bu fiyatla kısmen de olsa rahatladı. Bu fiyatın süt sektöründeki etkisi, dişi materyal kesimlerinin önüne geçmesi olarak yansıyacak. Süt üretimi tekrar eskisi gibi artışa devam edecektir. Bugün için bunu konuşuyoruz. Ekim ayından geçerli olmak üzere 9 lira 10 kuruş olsa bile, önümüzdeki süreçte fiyatların nereye varacağını bilemediğimizden Aralık ayında tekrar süt fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye belirtti.
Özkurnaz`dan USK Başkanı Çallı`ya tepki
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı`yı geçtiğimiz dönemlerde de eleştirerek istifasını isteyen Özkurnaz, "Ulusal Süt Konseyi`ni tanıyoruz ancak konsey başkanını tanımıyoruz. Konsey başkanının açıkladığı rakam bizim için geçerli değildir. Ulusal Süt Konseyi başkanının şahsı için şunu söyleyebiliriz, o unvanı hak etmiyor. USK başkanı olan kişinin belirli bir sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk çerçevesinde bireysel hırsları daha önemli olduğu için bu kişinin başkanlık yapması hoş değil. Böyle insanların topluma zararı olur. Topluma zararı olan insanların da ciddi kurumlarda başkanlık ve yöneticilik yapmaması gerekir" sözlerine yer verdi.
"Bakanlığın, yem fiyatlarına müdahale etmesi gerek"
Özkurnaz, çiğ süt fiyatının maliyet artışı karşısında erimemesi için harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Süt üreticimizin mağdur olmaması, ürettiğinden para kazanması adına Tarım ve Orman Bakanlığımızın yem fiyatlarına müdahale etmesi gerekir. Yem fiyatlarının yükselmesi demek, bugün belirlediğimiz fiyatın sürekliliğini kazanamayacağı anlamını ifade eder. Bunun önüne geçmek içinde bakanlığımız, yem konusunda etkin olmalıdır" dedi.
(Damla Yeltekin)