Özkurnaz "En yüksek veren sütü alır"
Tarım ve hayvancılıktaki maliyet artışları en az üç katına çıkarken, üretici girdi fiyatlarını karşılamakta bile zorlanıyor. Geçtiğimiz sene samanın balyası 15 liradan alıcı bulurken bu sene 45-50 lira ile cepleri yakıyor. 2022 yılının ilk 9 ayında çiğ süt fiyatına 4 kere zam geldi. Son zamla birlikte 15 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6 lira70 kuruştan 7 lira 50 kuruşa yükseltildi. Maliyetler artmaya devam ederken Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt sanayicisiyle çiğ süt fiyatlarına ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede, girdi maliyetlerinin artışı, süt üreticisinin ekonomik durumu gibi konular ele alındı. Özkurnaz, süt sanayicileriyle mutabakata vardıklarını dile getirerek, çiğ süt fiyatının 7 lira 75 kuruş olduğunu belirterek, "Aralık ayına kadar süt soğutma bedeli olarak litre başına 25 kuruşluk süt parası verilecek. Böylece üreticinin cebine, soğutma bedeli çıkartıldığında net olarak 7 lira 50 kuruş geçecek" dedi.
"Üretici bundan sonra tam 7.50 TL alacak"
Çiğ süt fiyatının 7 lira 50 kuruş olmasına karşın üreticinin cebine süt soğutma fiyatı nedeniyle 25-30 kuruş daha az girdiğini belirten Özkurnaz, "Saman en ucuz üründür. 1 balya saman geçen sene bu zamanlarda 15 TL`ye satılıyordu, şimdi ise 45-50 TL`ye satılıyor. Girdi maliyetlerinde ciddi bir artış var. 7.50 TL`ye süt satılıyor ama üretici 7 lira 20 kuruş ya da 7 lira 25 kuruş alıyor. Soğutma bedeli masraflarını kooperatif ödüyor. 25 kuruşluk zamla, süt fiyatı 7 lira 75 kuruş oldu. Bundan sonra üreticimiz soğutma bedelini çıkarttığımızda 7.50 TL direk alabilecek. Üretici, kendi maliyetini karşılamakta zorlanıyor. 25 kuruşluk gibi zamlarla ihaleye olan süreçte üreticinin nefes almasını sağlayacak" sözlerine yer verdi.
En yüksek veren sütü alır
Birlik Başkanı Özkurnaz, çiğ süt satışlarında yeni bir döneme girildiğini ifade ederek, "Aralık ayından sonra sütü kooperatif olarak ihale ile satacağız. Fiyat artışı beklemeden, üretici emeğinin karşını daha çok alacak. Aralık ayından itibaren sütü ihaleyle satmak zorunda kalacağız. İhale de artış olur. Şuan süte çok talep var ama sözleşme yaptığımız için yılsonuna kadar beklemek zorundayız. Sözleşme yaptıktan sonra ihalede tek tek köylerimizin, kooperatiflerimizin, birliğimizin sütlerini satışa çıkartacağız. En yüksek veren sütü alır" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)