Çanakkale ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt sanayicileriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. Süt fiyatlarının görüşüldüğü toplantıda girdi maliyetlerindeki artışın, süt üreticilerini zor durumda bıraktığı ve mevcut çiğ süt fiyatlarıyla maliyetlerin dahi karşılanmadığı ifade edilerek, süt fiyatının 9 lira olması yönünde, fikir alışverişinde bulunuldu. Başkan Özkurnaz, hayvancılıkta önemli bir girdi maliyeti olan samanın bir yılda üç kat arttığını ifade ederek, "Çiğ süt fiyatlarının 9 lira olmasını istememizin temelinde de girdi maliyetlerinin oldukça yüksek olması yatıyor. İlerleyen süreçte 9 lira da yetmeyecek. Bunun ucunun açık olduğunu görmemiz lazım. Ulusal Süt Konseyi, bu konuda kayıtsız kalmamalıdır. Konseye, büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Biz sanayicilerle yaptığımız toplantıda, çiğ süt fiyatının 9 lira olmasını ve bunun bir an önce hayata geçirilmesini istedik" diye vurguladı.
"2022 yılında 3 kez fiyat değişti"
Birliği başkanı Özkurnaz, "2021 Şubat ayında Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan toplantısında ekonomik kriz nedeniyle çiğ süt fiyatının 7 lira olmasını talep ettik. Kabul görülmedi ve çiğ süt fiyatı 4 lira 70 kuruş olarak açıklandı. Aradan bir ay geçtikten sonra sütün fiyatı 4 lira 50 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıktı. Aradan bir buçuk daha geçtikten sonra ise 7 lira 50 kuruş oldu. 2022 yılının ilk 5 ay içerisinde süt fiyatı 3 kez değişti. Girdi maliyetlerindeki yükseklik nedeniyle 3 kez toplantı yapıldı" ifadelerine yer verdi.
"Süt fiyatlarının yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz"
Süt miktarında azalma olduğuna dikkat çeken Özkurnaz, "Süt fiyatı her ne kadar yüksek denilse de hem aranılan süt ortada yok. Sütte ciddi anlamda azalma meydana geldi. Birçok kesim tarafından, `Hayvanlar kesime gitti, süt azaldı` gibi ifadeler kullanılıyor. Burada fırsatçılık yapmak değil, var olan hayvancımızı, ekonomik anlamda hayvancılığın sürdürülebilirliğini hayata geçirmek adına, süt fiyatlarının yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"Saman fiyatı 1 yılda 3 kat arttı"
Başkan Özkurnaz, girdi maliyetleri karşısında süt üreticisinin ekonomik anlamda zorlandığını vurgulayarak, "2021 yılında 12 liraya satılan bir balya saman, bugün 35-50 lira arasında satılıyor. Saman fiyatları 3 kat arttı. Hasat dönemi başladı. Çiğ süt fiyatlarının 9 lira olmasını istememizin temelinde de girdi maliyetlerinin oldukça yüksek olması yatıyor. İlerleyen süreçte 9 lira da yetmeyecek. Bunun ucunun açık olduğunu görmemiz lazım" ifadelerine yer verdi.
"Ulusal Süt Konseyi`ne büyük görev ve sorumluluk düşüyor"
Özkurnaz, hayvancılığın ve süt üreticilerinin rahatlaması için süt fiyatlarının artması gerektiğini dile getirerek, "Ulusal Süt Konseyi, bu konuda kayıtsız kalmamalıdır. Konseye, büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Türkiye`de hayvancılığın var olması ya da olmaması gibi bir iddiamız yok. Fakat bunlar halk arasında konuşuluyor. Biz sanayicilerle yaptığımız toplantıda, çiğ süt fiyatının 9 lira olmasını ve bunun bir an önce hayata geçirilmesini istedik" diye vurguladı.
(Damla Yeltekin)