Özacar; “Cumhuriyete ışık veren Angın’ı saygıyla anıyorum”

Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Rafet Angın’ı ölümünün beşinci yıldönümünde minnet ve saygı ile andıklarını bildirdi.

801
Gelibolu Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar, 1915 yılında Gelibolu’da doğan ve 30 Ocak 2010 yılında 95 yaşında hayata gözlerini yuman Cumhuriyetimizin ilk kadın öğretmeni Rafet Angın’ı 5.ölüm yıldönümünde saygıyla andıklarını bildirdi. “Cumhuriyetimize ışık veren ve tarihimizin ilk kadın öğretmenlerinden olan Refet Angın, asırlık bir eğitim ve kültür çınarı idi” diyen Özacar, anma mesajında şu ifadeleri kullandı: “18 Mart 1915`te Gelibolu`da doğan Fatma Rafet Angın, Türk eğitimin sembol isimlerinden biridir. Ulu önderimiz Atatürk`ün küçük bir kız çocuğuyken `tarih öğretmeni ol` sözünü dinleyip tarih öğretmeni olmuş ve 62 yıl aralıksız eğitime hizmet etmiştir. Kendisini ölüm yıldönümünde sevgiyle, saygıyla ve minnetle bir kez daha anıyoruz.”
 
 
Refet Angın kimdir?
Gelibolu`da Emmiyet Amiri Hafız Şerif Bey`le Halime Hanım`ın üç çocuğundan en büyüğü olarak 1915`de dünyaya geldi. Babası bir Kuva-yi Milliye üyesidir. Mustafa Kemal`in arkasından Anadolu`ya gidip orta cephede üç yıl savaşmıştır. İlk okul denemesini mahalle mektebinde yaşayan Angın, bu sistemdeki eğitime ancak iki gün dayanabilmiştir. Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu`ndan sonra Gelibolu`da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti. Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilk okul yıllarında Atatürk`ün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk?" sözüne,"Öğretmen" diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk`e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte" dediğinde, Atatürk onun Gelibolu`daki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. `Matematik` cevabını alınca "Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir" sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir. 1955 - 1975 yılları arasında Ankara`da görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Müdürlüğünü de yürütür. Daha sonraki meslek hayatını İstanbul`da sürdüren Angın, Atatürk`ün 100`üncü yaş kutlamalarında görevlendirilir. İlk Öğretmenler Gününde ise yılın öğretmeni seçilir. Tarih öğretmenliğinden 1982`de emekli olan Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi senatosunun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora ünvanını, yapılan bir törenle almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı`nda Bakanlık Danışmanı olarak görev almıştır. Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Fatma Refet Angın tedavi gördüğü İstanbul Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi`nde 30 Ocak 2010 Çarşamba günü 95 yaşındayken hayata gözlerini yumdu, Ortaköy mezarlığına defnedildi.
Paylaş