Türkiye’de bayram tatili 9 gün olarak uygulanacak. Özellikle, öğrenci kenti olarak anılan Çanakkale’de de otobüs biletleri satılmaya başlandı. Bayram tatilinin yaklaşmasıyla beraber, firmalar vatandaşlar için ek seferler ekliyor. Ancak kentliler, ek seferleri bulamama korkusuyla biletlerini önceden almaya özen gösteriyor. Ancak bunun yanında özel araba kullanacak kişiler için de dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel açıklamalarda bulundu.
Bayramda tatile gitmeden önce, özel araba ile yola çıkacakların dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, bayram tatilinde özel arabalarıyla tatile gidecek kent sakinlerine tavsiyelerde bulundu. Başkan Demir “Burada en önemli olan, özel araçlarla tatile gidecekler. Bununla ilgili, yorgun düştükleri zaman dinlenmeleri gerekiyor. ‘Tatil yerine bir an önce varalım’ diye sürat yapmamaları gerekiyor. Tatilden dönerken tabii ki yorgun oluyor. Hem trafikte yoğun oluyor. Tabii ki tatil yerlerine girerken yoğunluk olacak. Buralarda dinlenirse, dikkat ederlerse, yorgun yorgun devam etmezlerse iyi olur” sözlerine yer verdi.
Özel arabası olmayan kişiler ise otobüs ve uçakla seyahat etmeyi tercih ediyor. Ancak Çanakkale’de uçak seferlerinin eksikliği ve fiyat pahalılığından dolayı birinci tercih otobüsten yana oluyor. Otobüsle seyahat etmek isteyenlerin aklında olan güvenlik sorusuna yanıt veren Başkan Demir; “Otobüsü tercih ederlerse, zaten iki şoförümüz oluyor. Bayramda da emniyet güçleri denetlemelerini sürdürüyor. Bayramlarda da aracın içine denetim yapmaları için görevli yollanıyor” sözlerini kullandı.
Her bayramda olduğu gibi, bayram öncesi zamlar bu sene de bekleniyor. Dokuz gün önce, 500 liraya alınan bir bilet, bayram dönüşünde 600 lirayı bulabiliyor. Ekonomik koşullar, akaryakıt fiyatlarına zam, dolar kurunun artışı gibi birçok nedeni bulunsa da çoğu vatandaş, otobüsle gittiği fiyattan geri dönemiyor. Bu bayram öncesi zam duymadıklarını belirten Başkan Demir “Biz daha zam duymadık. Akaryakıta zam gelirse otobüs firmaları zam yapıyor. Şu ana kadar ham petrol yükseliyor ama inşallah yükselmez ve zam gelmez” dedi.
Çanakkale’nin bir öğrenci kenti olduğu söyleniyor. Bayram öncesinde, ailelerin yanına dönmek isteyen öğrenciler için otobüs fiyatları önem taşıyor. Öğrenciler, bilet alırken artık firma yerine fiyata önem veriyor. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, bu durumun güçlüğünden bahsederek “Öğrenciler için daha sıkıntılı. Kira masrafı var, burada yaptıkları masraflar var, okul masrafları var… Onları zorluyor. Şimdiden otobüs biletleri alınmaya başladı. Sonradan alınsa da bulunmuyor, ek seferlere kalıyor. İnsanlar artık hangi firma ucuzsa onunla gitmek istiyor. Eskiden firma ayırt edilirdi ama artık ayırt edilmiyor. Şu an nerede ucuz olursa onu tercih ediyor. Öncelikle fiyata bakılıyor” ifadelerine yer verdi.
(ESRA GÜLLER)