"Ortada kalan üniversite öğrencilerine hep beraber sahip çıkalım"

1271

 Gelibolu’da Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait 120 kişi kapasiteli öğrenci yurdu bodrum katında oluşan su ve nem sebebi ile demirlerin korozyona uğradığı ve betonların döküldüğü, verilen ‘tehlikeli’ raporu sonucu yurdun kapatıldığı ve öğrencilerin mağdur olduğu haberi gazetemizde yer almıştı. ‘Tehlikeli’ raporu ile kapatılan yurt binası için yeniden inceleme yapıldığı ve ‘kullanılabilir’ raporu verilerek binanın Boğaz Köprüsü inşaat şirketine kiralandığı ve şirket çalışanlarının kalmaya başladığı belirtilmişti.   Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu ve Gelibolu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gönül Balkan konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş,  yurt sorununun bir an önce çözüme kavuşarak, öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirtirken,  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Gönül Balkan; “Bu garip bir durum. ‘Öğrencileri çıkart işçileri koy’. Eğer gerçekten tehlikeli bir durum varsa işçilerin canı yok mu? Tehlikeli bir durum yoksa neden öğrencileri çıkarttınız?” ifadelerini kullanmıştı. Duyarlı vatandaşlar, Geliboluluları mağdur öğrencilere sahip çıkmaya çağırdı. Sosyal medyadan Gelibolu halkına seslenen Serdar Azak; “Gelin duyarlı Gelibolulular olarak, ilçemizde kredi ve yurtlar kurumuna ait olan ve bodrum katının su basması ve demirlerin korozyona uğraması nedeniyle kapatılan öğrenci yurdu sorununa ve yurdun kapatılması sonucunda ortada kalan üniversite öğrencilere hep beraber sahip çıkalım. Çünkü bu öğrenciler bizim çocuklarımızdır. Çünkü bu öğrenciler bizim ve ülkemizin geleceğidirler. Gelin hep beraber bu konuyu biraz derinlemesine ele alalım; Sizlerin de bildiği gibi Gelibolu`da , 1997 yılından beri Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı 1 adet Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır . Adı Onsekiz Mart Üniversitesi Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksek Okulu olan bu okulda 5 bölüm ve 10 programla 2 senelik eğitim verilmektedir. Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksek Okulunun öğrenci sayısı azdır ve öğrenci sayısı az olduğu içinde bunların Gelibolu ekonomisine katkıları da tabii ki azdır. Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksek Okulunun mevcut 5 bölümüne ilave olarak yeni bölümlerin açılmasının veya Gelibolu`da 4 yıllık bir Fakülte açılmasının sağlanarak ilçedeki üniversite öğrenci sayısının artması için bir çalışma yapılmalıdır . Üniversiteli öğrenci sayısının artması hem ilçemize hareket getirecek ve hem de Gelibolu ekonomisine de katkı sağlayacaktır” dedi. 

 
“Nüfusları az, öğrenci sayıları fazla”
Gelibolu ve diğer ilçelerdeki öğrenci sayısını paylaşan Azak; “Gelibolu ve diğer ilçelerin köyler dahil nüfus ve öğrenci sayıları aşağıdadır, tabloya dikkatli bakın lütfen; Bayramiç: 29.716 kişi -- 699 öğrenci. Ayvacık: 33.568 kişi -- 862 öğrenci. Gelibolu: 44.809 kişi -- 915 öğrenci. Ezine: 32.003 kişi -- 994 öğrenci. Gökçeada: 9.783 kişi -- 1.114 öğrenci. Lâpseki: 27.317 kişi -- 1.304 öğrenci. Yenice: 31.097 kişi -- 1.489 öğrenci. Çan: 48.215 kişi -- 2.350 öğrenci. Biga: 90.576 kişi -- 8.596 öğrenci.  Notlar; a- 2018-2019 ders yılında 18 Mart Üniversitesinin toplam öğrenci sayısı 52.915 öğrencidir. b- Biga `da ki öğrenci sayısının yüksek olmasının nedeni Biga`da 2 tane 4 yıllık Fakülte ile 2 tane 2 yıllık MY Okulu bulunmasıdır. Yukarıdaki nüfus / öğrenci sayısı tablosuna dikkatle bakın lütfen, a- Biga`nın nüfusu bizim 2 katımız ama öğrenci sayısı ise bizim tam 9.4 katı. b- Çan`ın nüfusu bizden biraz fazla ama öğrenci sayısı ise ilçemizden 1.435 öğrenci fazla. c- Yenice`nin nüfusu bizden 13.000 kişi az ama bizden 574 fazla öğrencisi var. d- Lapseki nüfusu bizden 17.500 kişi az ama buna karşılık bizden 389 fazla öğrencisi var” dedi. 
 
“Çözüm bulunması için gerekli tüm girişimlerin yapılmasını öneriyorum”
Yetkililere mağdur olan öğrenciler için biran önce ilgilenilmesini talep eden Azak; “Bir taraftan, ilçemizde yeni MYO açılmasını ve böylece ilçemizdeki üniversite öğrenci sayısının çoğalmasını diliyor ve istiyoruz ama şimdi ise Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait Gelibolu Öğrenci Yurdu da bodrum katının su basması ve bunun sonucunda demirlerin korozyona uğraması nedeniyle kapanmış ve bu yurtta kalan üniversite öğrencileri açıkta kalmıştır. Şimdi, başta Gelibolu Kent Konseyi olmak üzere, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Gelibolu Kadınlar Derneği , Gelibolu Düşünce Platformu , Eğitim İş sendikası , diğer ilgili tüm STK`lar ve duyarlı vatandaşlar ile ilçedeki tüm siyasi partilerin özellikle de gençlik kolları  , İlçe Meclis üyeleri ve İl Genel Meclisi üyelerinin , Gelibolu öğrenci yurdunun kapanması  ve bu yurtta kalan öğrencilerin açıkta kalmaları sorunuyla çok acilen ilgilenmelerini talep ediyorum. Gelibolu Kent Konseyinin, her ne kadar konuyu Vali Beye ve Kaymakam Beye sözlü olarak iletmiş bile olsa, şimdi öncülük yaparak tüm ilgili dernek ve sendika temsilcilerini acilen toplantıya çağırmasını ve bu toplantıda seçilecek temsilcilerle beraber; Çanakkale Valiliği, Gelibolu Kaymakamlığı, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörlüğü, Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Çanakkale Milletvekilleri ile görüşmeler yapmasını, dilekçeler yazmasını ve ilçemizdeki yurt sorununa acilen çözüm bulunması için gerekli tüm girişimlerin yapılmasını öneriyorum ve bekliyorum” dedi. 
 
“Öğrenci kardeşlerimizin yurt sorununa duyarlı Gelibolulular olarak sahip çıkalım”
Konuyla ilgili öneri sunan Azak; “Bu konuda iki önerim var; 1- Kapanan sağır ve dilsiz okulunun yatakhanesinin acil olarak öğrenci yurduna çevrilmesi ( bu yatakhanenin  fiziksel durumunu ve  kapasitesini bilmiyorum, incelenmesi gerekli) 2- Gelibolu sanayi sitesi dışında olan kaba inşaatı bitmiş durumda ve halen inşaatı durmuş yurdun KYK tarafından acilen bitirilerek öğrenci yurdu olarak açılması ( Bu yurdu fetöcülerin yaptırmakta olduğunu ve el konulduğunu duydum, yurdun şu anda kime ait olduğunu bilmiyorum). Sevgili Gelibolulular, sevgili hemşerilerim, bu genç öğrenci kardeşlerimizin yurt sorununa duyarlı Gelibolulular olarak hep beraber sahip çıkalım mı? Yoksa tam tersine uyumaya devam mı? Yoksa bana ne demeye devam mı? Yoksa aman zaten benim çocuğum Gelibolu öğrenci yurdunda kalmadığına göre ben bu sorunu görmedim, duymadım ve konuşmadım durumuna devam mı? Ne dersiniz? Hangisi? Karar siz duyarlı Geliboluluların” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş