Çanakkale Sağlık Müdürlüğü tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi`nde düzenlenen “Hayat Verenlerle Hayata Tutunanlar” adlı etkinlikte protokol krizi yaşandı. Etkinliğe, Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Belediye Başkan Vekili Dr. Celal Karakaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Sağlık İl Müdürü Dr. Nakım Kemal Kubat ile Çanakkale Organ Nakil Koordinatörü Dr. Azem Ülkü ve organ bağışında bulunan aileler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören açılış konuşmalarıyla devam etti. İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat yaptığı konuşmada organ bağışının önemine dikkat çekti. Kubat; “Dünya Sağlık Örgütünün 2010 yılı verilerine göre dünyada 116 bin 880 organ nakli yapılmış, ancak organ nakline olan ihtiyacın her yıl önemli bir oranda arttığı görülmüştür. Türkiye’de toplam 20 bin 165 kişi organ nakli için beklerken, 2010 yılında organ bağışı sayısı ise 320 olmuştur. 2010 yılında türkiye’de yapılan organ nakli sayısı 3 bin 133 iken, bunun sadece 450’si beyin ölümü gerçekleşen hastalardan oluşmuştur” dedi.
Kapuağası: “Sıkıntımız organ bağışının yeterli olmaması”
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye`de organ nakil başarı oranının çok yüksek olduğunu söyledi. Kapuağası, Türkiye`de 60 bine yakın böbrek yetmezliği çeken hastanın bulunduğunu, bu rakama her yıl 6 bin hastanın daha eklendiğini bildirdi. Türkiye`de 2 bine yakın karaciğer yetmezliği bulunan hasta olduğunu, bu rakama da her yıl yaklaşık 200 hastanın eklendiğine işaret eden Kapuağası; “Peki bu hastalarımız ne olacak- Bunları ölüme mi terk edeceğiz- Hayır. Organ bağışını hep birlikte teşvik etmemiz gerekiyor. Türkiye`de yapılamayan nakil yok. Ülkemizde nakil başarı oranı çok yüksek” diye konuştu.
Kapuağası, tek sıkıntılarının organ bağışı sayısının az olduğunu ifade ederek; “Kalp, böbrek, ince bağırsak gibi organ ihtiyacı olan hastalarımız bağış yapılmadığı takdirde bir yıl içinde ölüyor. Sıkıntımız organ bağışının yeterli olmaması. Bu konuda vatandaşlarımızın çok duyarlı olması gerekiyor. Bu salonda bulunanların da çevresindekilere organ bağışı konusunu iyi anlatması gerekiyor. Organ bağışçılarının karşısında saygıyla eğiliyorum” ifadelerini kullandı. Organ Bağış Sistemi`ne bir organ bağışı kaydedildiği zaman, karaciğer, iki böbrek, kalp, ince bağırsak, kornealar ve pankreas gibi birçok organın tedavi bekleyen hastalara hayat verdiğini dile getiren Kapuağası; “Bakın kaç tane organdan bahsediyoruz- En az 8-10 insanın bundan fayda görmesini sağlamış oluyoruz” dedi. Organ bağışının önemine dikkat çeken Vali Vekili Hüseyin Kulözü ile ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner ise organ bağışı konusunda duyarlılığın artması gerektiğini ifade etti.
Törende protokol krizi
Organ bağışı yapılan ailelere plaketlerinin takdim edildiği törene katılan Belediye Başkan Vekili Cemal Karakaş’ın yok sayılması tepkilere neden oldu. Plaket takdim töreni için bütün protokol üyeleri tek tek sahneye davet edilerek, organ bağışı yapan ailelere teşekkür plaketlerini verirken, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş’a ise törende plaket takdim ettirilmemesi dikkatlerden kaçmadı. Bunun üzerine şok olan davetliler arasında yer alan vatandaşlar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan adına törende yer alan Karakaş’a uygulanan bu yaklaşıma tepki gösterdiler.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından, organ bağışı yapan ailelere teşekkür plaketleri takdim edilirken, Devlet Hastanesi Başhekimi Kenan Eliuz ile Çanakkale Organ Nakil Koordinatörü Dr. Azem Ülkü’ye de bir plaket verildi. Öte yandan 24 Kasım 2011 tarihinde Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nı ziyareti sırasında hayatını kaybeden ve daha sonra ailesi tarafından organları bağışlanan Avustralyalı Bruce Dougle Hamilton`un yakınlarına iletilmesi için verilen ‘teşekkür plaketi’ni ise Avustralya`nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi aldı. Protokol krizinin yaşandığı tören gerçekleşen iki panel ile sona erdi.