havadurum

OPET, Cumhuriyet Bayramı coşkusunu tarihi karargâhın restorasyonuyla taşıyor

OPET, Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümüne özel olarak gerçekleştirdiği coşkulu etkinliklerle dikkat çekiyor. Tüm istasyonlarını Türk bayrakları ve "İlelebet" mesajı içeren Atatürk posterleriyle donatan OPET, aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19. Tümen Komutanlığı döneminde kullandığı Eceabat/Maydos Fırka Karargâhı'nı 100. yıl anısına restore ediyor. Bu tarihi karargâh, 2024 yılında Cumhuriyet'in 2. yüzyılına armağan olarak ziyarete açılacak.

731

OPET, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü coşkuyla kutlama kararlılığıyla yola çıktı. Tüm istasyonlarını Türk bayrakları ve "İlelebet" mesajı taşıyan Atatürk posterleri ile süsleyerek Cumhuriyet Bayramı coşkusunu müşterileriyle paylaşan OPET, "Cumhuriyet'imizin 100. yılındayız. Projelerimizle cumhuriyetimizi ilelebet yaşatacağız" mesajlarıyla halka sesleniyor.

Tarihe Saygı Projesi ile Çanakkale Savaşları'na Katkı

OPET, "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne özel olarak Çanakkale Savaşları'nın önemli bölgelerini restore etme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasında kumanda merkezi olarak kullandığı Maydos Fırka Karargâhı'nın restorasyonunu üstlenmiştir.

25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale Cephesi'ne giden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Maydos'a gelerek bu karargâhı iki ay boyunca kullanmıştır. 2024 yılında tamamlanması planlanan restore edilmiş karargâhta, Atatürk'ün yazdığı ve yazdırdığı emirler, raporlar ve mektuplar da sergilenecektir.

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, bu projenin önemini vurgulayarak, "Bu karargâh ülkemizin tarihinde çok önemli bir yere sahip. Burada yakılan kurtuluş meşalesi, bizi Milli Mücadele'ye ve Cumhuriyet'imizin ilanına taşıdı" dedi.

Tarihi Karargâhın Özel Yeri

OPET'in restore ettiği Maydos Fırka Karargâhı, Türkiye tarihinde özel bir yere sahiptir. İstanbul'dan gönderilen 72. ve 77. Alaylar'ın katılımıyla Maydos'da tesis edilen 19. Piyade Tümeni, Gelibolu Yarımadası'ndaki muharebelerin en ön hattında İngiliz-Anzak birliklerine karşı mücadele ederek Türk tarihine altın harflerle yazılmış zaferlere imza atmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, Maydos'taki iki katlı binada kurulan karargâhtan yaklaşık 2 ay boyunca 19. Tümen Komutanlığı'nı yönetmiştir. Bu tarihi yapının kullanımı, Cumhuriyet döneminde askerlik şubesi ve kaymakamlık binası olarak devam etmiş, 2005 yılından itibaren ise Kültür Müzesi olarak hizmet vermiştir.

(Erhan Taylan)

Paylaş