"Önce belediye ardından Valiliğe yürüdü"

2208
Çanakkale Valiliği 1 Kasım 2020 tarih ve 12/A sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile Pazar yerleri ve saatleri belirlenmiş, alınan kararda "Hafta sonları sokağa çıkma yasağı olması nedeni ile Esenler Mahallesi`nde bulunan Pazar Yerinde Cumartesi günü kurulan pazar, Çarşamba günü aynı alanda kurulacaktır. Salı ve Cuma günleri İsmetpaşa Mahallesi`nde kurulan pazarlar ise, alandaki yoğunluğun azaltılması amacı ile Salı ve Cuma günleri Esenler ve İsmetpaşa Mahallerindeki (Cumartesi Pazarı ve Cuma Pazarı alanları) Pazar yerlerinde kurulacaktır" denilmişti. Pazar esnafı alınan karara isyan etti. Esenler pazarına dönüşümlü olarak sürekli git gel yapıldığı, İsmetpaşa`daki Pazar 2 günken, Esenler`de 3 güne çıkartılmasının olumlu olmadığı... gibi sebeplerle sorunlarına derman arayan pazar esnafı önce Çanakkale Belediyesi`ne ardından Çanakkale Valiliği`ne gitti. Esnaf, yoğunluğun azaltılması amacı ile Pazartesi günü bir pazarın daha açılmasını talep etti. Çanakkale Belediyesi önünde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile karşı karşıya gelen esnaf, Başkan Gökhan`a taleplerini iletirken, Başkan Gökhan, kararın İl Pandemi Kurulu`nun kararı olduğunu ifade ederek; "Kalk git bakalım esnaf ne durumda. Geziyor musun Çanakkale`yi sen? Biraz disipline uyacaksınız çaresi yok" dedi. 
"Halka hizmet vereceksiniz"
Çanakkale Belediyesi önünde toplanan Pazar esnafı Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile belediye binası önünde görüştü. Pazar yerlerine yönelik taleplerini ileten esmafa Başkan Gökhan; "Olağan üstü hal var Türkiye`de ve dünyada onun için uyum sağlayacaksınız. Kendi menfaatinizi düşünmeyeceksiniz. Halka hizmet vereceksiniz, istemiyorsanız gitmeyeceksiniz" dedi. Pazar esnafı, pazartesi günü açılabilecek bir Pazar ile yoğunluğun azaltılabileceğini belirterek; "Cumartesi günleri pazarı Çarşambaya çekildiyse, Pazartesi günü bir Pazar daha olur yoğunluk azaltılır. Ben hem Cuma`ya çıkacağım hem oraya çıkacağım. Esnaf sıkıntı çekiyor. Cumartesi günü soğukta müşteri gelip gidiyor hemen. 3 gün tezgâh açılacak oraya, biz ne yiyeceğiz o zaman" sözlerinin ardından Başkan Gökhan ise; "Kalk git bakalım esnaf ne durumda. Geziyor musun Çanakkale`yi sen? Biraz disipline uyacaksınız çaresi yok" İfadelerini kullandı.
"Pazar bölünmezse daha fazla insan iş yapar"
100 kişilik esnafın ikiye bölündüğünü belirten esnaf, İsmetpaşa pazarına daha fazla insanın geldiği, Pazar bölünmediği takdirde daha fazla iş yapılacağını belirtmesi üzerine Başkan Gökhan; "Siz dua edin pazarlar kapanmasın. Bu karar konuşuluyor nedeni ise bütün bakkallarda meyve sebze var. Pazara ihtiyaç yok, kimse aç kalmaz. Senin işinin ne kadar olacağı önemli değil. Salı ve Cuma pazarları ikiye bölünecek karar bu. Karar benim kararım değil Hıfzıssıhha kurulunun kararı" dedi. 
"Esenler`de yeri olan arkadaşlarımız Esenlere Salı ve Cuma günleri açmak istiyorlar"
Konuyla ilgili Çanakkale Yaş Sebze Meyve ve Kuru Gıda Pazarcılar Derneği Başkanı Erşan Demiroğlu yaptığı açıklamada; "Esenler pazarında yeri olan arkadaşlar Cuma ve Salı günleri kendi yerlerini açmak istiyorlar. Fakat ikiye bölünme diye bir olay söz konusu oldu. Bir düzenleme yapıldı belediye tarafından Esnaf ikiye bölünüyor ve bölünmek istemiyor. Bu kararda vali beyin kararı, Vali bey`den de bir haber bekliyoruz şuan da eğer esnafın sesini duyarsa Esenler`de yeri olan arkadaşlarımız Esenlere Salı ve Cuma günleri açmak istiyorlar. Sadece organizasyon eksikliği var başka bir şey yok. Söyleyeceklerimiz bunlar" dedi. 
Vali ile randevu talebi
Çanakkale Belediyesi önünde Başkan Gökhan ile yaptıkları konuşmanın ardından pazar esnafı sorunlarını dile getirmek için toplu olarak Çanakkale Valiliği`ne yürüdü. Vali İlhami Aktaş ile görüşerek sorunlarını dile getirmek isteyen esnaf, Vali Aktaş ile görüşmek için randevu talep etti. Bir süre Valiyi bekleyen esnaf daha sonra Valilik bahçesinden ayrıldı. Esnaf, randevu için cevap beklediklerini dile getirdiler.
(Eren Aşnaz)
Paylaş