On Numara / Yusuf Eroğlu

Türkiye’de futbol camiasında sap ile saman karıştırılıyor. Her kademede bu yanlışlıklar yapılıyor. En çok karıştırılan kavram ise Temsilci ile Gözlemci`dir.

1062
Sap-Saman!
Başlığa bakınca,”Baytar’ın fikir neyse, zikri de odur” diyenleri duyuyor gibiyiz. Ne olacaktı ya? Adamın, mobilyadan ya da inşaat malzemesinden bahsetmesini de beklemeyiniz. Tabi ki, ottan, itten, samandan bahsedecek.
 
Neyse. Konuyu dağıtmadan sadede gelelim. Ha. Sap Saman fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini ve ithal edildiğini de, yeri gelmişken söyleyelim. Yanlış ekonomik politikaların, Türk Tarımı`nı ne hale getirdiğini; ağlayan, sızlayan, tarlasını ekip biçemeyen köylüyle sormak lazım. Tüh. Bir türlü esas konuya geçemedik. Dert bir değil ki? İzzet Altınmeşe’nin türküsünde dediği gibi,”Dert bir değil, Elvan, Elvan”. Eskiler, bu durumlar için bir de Atasözü söylemişler.”Bir dokun. Bin Ah işit".
 
Gelelim konumuza. Türkiye’de futbol camiasında sap ile saman karıştırılıyor. Her kademede bu yanlışlıklar yapılıyor. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ne iş yapar?Tahkim Kurulu`nun görevleri nedir?Temsilci,Gözlemci kime denir? Bu adamlar ne iş yaparlar? Ne yer ne içerler? En çok karıştırılan kavram ise Temsilci ile Gözlemci`dir. Bu yüzden tartışmalar had safhaya çıkar. Hala, çoğu insanın Temsilcilik müessesesinden haberleri yoktur. Naçizane, bizler de hem Disiplin Kurulu hem de Tahkim Kurulu`nda görevimiz gereği dinlendik. Bu kurumların yapılarını çok iyi bilmekteyiz..
 
Temsilci ve Gözlemci
Temsilcilik müessesesi, Haziran 2004 yılında yeniden yapılandırılarak futbolumuza kazandırılmıştır. Buradaki amaç, müsabakaların sağlıklı ve güvenli ortamlarda oynanmasını sağlamaktır. Temsilcilik Kurumu günümüzde; UEFA`nın müsabaka denetimini gerçekleştirdiği " Delege " sisteminde olduğu şekilde yetkilerle donatılmış, düzenlenen mevzuatlarla görev ve selahiyetler güçlendirilmiş, futbol organizasyonunda rol alan tüm katılımcıların koordinasyonunu sağlayan bir yapıya kavuşturulmuştur. Temsilcinin görevi nedir? Temsilci müsabakalarda; Futbol Federasyonu Başkanı adına görev yapar. Müsabakanın öncesinde, devamında ve sonundaki olumsuzlukları, eksiklikleri tespit edip raporuna yazar. Sahaların kapatılması, küfürlü tezahürat, sahalara yabancı madde atılması, Emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığı konusunda tam yetkilidir. Müsabakanın Temsilcisi, uygun şartlar oluşmadığına kanaat getirirse, müsabakayı başlatmaz. Temsilci, saha içinde, yani yeşil zeminde meydana gelen olaylara karışmaz. Orada tek sorumlu hakemdir. Ve en önemlisi, Temsilci, hakemin gördüğü şeyleri yazmaz. Çoğu zaman,”Hakemin gözü önünde filan futbolcu tekme attı. Temsilci de bunu yazmamış” denir. Temsilci bunu yazamaz. Yazarsa ceza alır. Müsabakadan sonra, hakemle konuşur. Hakem ben gördüm derse, yazma hakkı ortadan kalkar. Yıllarca Temsilcilik görevi yaptık. Temsilci maçı izlemez. Esas görevi sağı solu kolaçan edip, olumsuzlukları önceden görmek, tahmin etmektir. Eğer Temsilci, seyirci gibi maçı izlerse, takip etmesi gerekenleri göremez. Gözlemciye gelince. Gözlemci yalnızca hakemi izler. Yanlışlıklarını not eder. Müsabaka sonunda, hakemler hakkında teknik konularda rapor tutar. Gözlemcinin görevi yalnızca budur. Başta da dediğimiz gibi. Sap ile saman karıştırılmakta, insanların sağlıklı düşünmesi engellenmektedir. Yapılacak en akıllı iş, meseleyi bilenlerin konuşması, bilmeyenlerin ise ahkâm kesmemesidir. Maalesef günümüzde,”At izi, it izine karışmıştır”. Bilir bilmez konuşulmaktadır.
 
Sağlıcakla kalınız.
Paylaş