On Numara (Yusuf Eroğlu)

Trabzonspor-Fenerbahçe müsabakasında, Sarı Kanaryaların attığı gol, günlerdir tartışılıyor. Al ileri ver geri yaparak, milletin kafasını karıştıranların, her biri ayrı telden çalıyor. Nafile uğraş. Olan olmuş, biten bitmiş, Neyin kavgasını yapıyorsunuz?

434
Hissetmek!
İnsanların bazılarında “altıncı his” dediğimiz bir özellik mevcuttur. Tabiidir ki, gaipten haber verecek halleri yok. Ancak, meydana gelecek küçük olayları önceden bilirler. Bizim konumuz da futbol olduğuna göre, futbol oyununda hissetmenin önemini anlatmaya çalışacağız.
 
Yıldız futbolcular bu konuda bir adım öndedirler. Zaten hissetmek, yıldız olma özelliklerinden birisidir. Topun kaleciden ya da direkten döneceğini hesap ederler. Yani hissederler. Rakibin ıska geçeceğini, ,arkadaşının topu atacağı yeri bilirler. Keza futbolda en önemli unsurlardan birisi de, bir sonraki pozisyonu hesap etmektir. Bu özellik başarılı olanların en büyük özelliğidir. Mesela Fenerbahçeli Alex, Mehmet Topal, Aurello, Mehmet Topuz bu konuda örnek gösterilebilir.
 
Ya Hakemler!
Elbette hakemlerde bu hissetme özelliği ön planda olmalıdır. Belki de, adalet dağıtan bu insanların, futbolculardan daha fazla bu haslete sahip olmaları gerekmektedir. Topun nereye gideceğini bilmeli ve ona göre pozisyon almalıdır. Ayrıca,  futbolcunun gelişinden ne yapmak istediğini hissetmelidir. Düşünün. Dişlerini sıkarak, rakibine doğru koşan bir futbolcunun, iyi niyetli olduğunu düşünebilir misiniz?.  Tekme atmak için, hakemin dalgın halini kollayan bir oyuncuyu müsabakayı yöneten hissetmelidir. Bunun dışında tribünlerin uğultusunda  ya da oradaki hareketlilikten, daha sonra neler olabileceğini hesap etmelidir. Trabzonspor-Fenerbahçe müsabakasında, Sarı Kanaryaların attığı gol, günlerdir tartışılıyor. Al ileri ver geri yaparak, milletin kafasını karıştıranların, her biri ayrı telden çalıyor. Nafile uğraş. Olan olmuş, biten bitmiş, Neyin kavgasını yapıyorsunuz?. Hakem, müsabakanın tek hakimidir. Verdiği kararı tartışmak yorumculara düşmez. Onları değerlendiren kurumlar vardır. Bu maçta Fırat Aydınus, Sowun, oyuna müdahale niyeti olmadığını hissetmiş ve golü vermiştir. Zira, hakem  pozisyona çok yakındır. Lütfen hakemlerimize saygılı olalım. Onlara ihtiyacımız vardır. İyi bir hakem de kolay kolay yetişmemektedir.
 
Yerli hocalar! 
Dört büyüklerin başında, yerli Teknik Direktörlerin olması bizleri ziyadesiyle sevindirmektedir. Yıllardır dışardan gelen hocalara mahkûm olan kulüplerimiz, sonunda doğruyu bulmuşlardır. Bunun haricinde Bursa, Sivas, Antalya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi takımlarımız da yine yerli hocalarla başarılı olmuşlardır. Fatih Terim, Aykut Kocaman, Şenol Güneş, Tayfur Havutçu, Ertuğrul Sağlam, yeni yetişen hocaların umudu olmuşlardır. Anlayacağınız öze dönüş başlamıştır. İnşallah böyle devam edecektir.
 
Sağlıcakla kalınız.
Paylaş