Olumsuz hava şartlarında akıllara ilk önce motokuryeler geliyor

Çanakkale’de son zamanlarda kendini göstermeye devam eden lodos, fırtına gibi olumsuz hava şartları nedeniyle dönem dönem güvenlik amacıyla motosiklet, scooter, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkması tedbiren yasaklanıyor. Çanakkale’de geçimini kuryelikten sağlayan Abdullah Samuk; “Tahminimce yasak dinlemeyip çalıştıran yerler vardır, görüyorum yasak olmasına rağmen çalışan motokuryeleri ama kurumsal yerler bu tarz yasakları çiğneyemiyor” dedi.

882

Son zamanlarda havaların oldukça soğuk ve sert geçmesi nedeniyle çeşitli illerde iki tekerlekli araçların kullanımı güvenlik amacıyla yasaklanıyor. Bu yasakların gelmesiyle birlikte akıllara ilk önce motokuryeler geliyor. Peki bu sürece ilişkin motokuryeler neler düşünüyor? Çanakkale OLAY Gazetesi olarak üç senedir Çanakkale’de motokuryelik yapan Abdullah Samuk ile konuştuk. Samuk, bir kurumsal işyerinde bu tarz yasaklara özen gösterildiğini, öte yandan kurumsal olmayan işletmelerde daha farklı bir tavır sergileyebildiklerini dile getirerek; “Yasakların haklılık payı da var, çünkü geçtiğimiz günlerde fırtınalar oldu, yerlerde bir metre sular oluştu, işletme sahipleri ‘paketinizi atacaksınız yoksa işten çıkacaksınız’ tarzında tabirler kullanıyordu, yasaklar bu tarz durumlarda iyi oluyor” şeklinde konuştu.

“Günlük güneşlik havalarda getirilen yasaklar ekmeğimize taş koyuyor”

Olumsuz hava şartları en çokta geçimini kuryelikten sağlayan motokuryeleri etkiliyor. Çanakkale’de kurumsal bir şirkette motokuryelik yapan Abdullah Samuk, gelen yasaklara ilişkin konuşarak; “3 senedir kuryelik yapıyorum, kurumsal yerlerde de küçük yerlerde de çalıştım, az buçuk piyasaya hakimim, ana mesleğim kuryelik değil, üniversitede fotoğrafçılık okudum ama ekonomik durumlardan dolayı kuryelik yamaya başladım. Yasakların haklılık payı da var, havanın güzel olduğu zamanlarda yasakların olması biraz absürt oluyor çünkü geçtiğimiz günlerde fırtınalar oldu, yerlerde bir metre sular oluştu, işletme sahipleri ‘paketinizi atacaksınız yoksa işten çıkacaksınız’ tarzında tabirler kullanıyordu, yasaklar bu tarz durumlarda iyi oluyor ama günlük güneşlik havalarda getirilen yasaklar ekmeğimize taş koyuyor” şeklinde konuştu.

“Tahminimce yasak dinlemeyip çalıştıran yerler vardır”

Kurumsal olan ve kurumsal olmayan işletmelere ilişkin konuşan Samuk; “Kurumsal bir yerde çalıştığım için Türkiye genelinde bölge sorumluları var, onlara bilgi gidiyor, yasak olduğu zaman direkt siparişleri kapatıyoruz, yasak olduğu zaman patronumuz gelip soruyor ‘araba ile çalışmak ister misin, ücreti, desteği şöyle’ diye, biz de o gün çalışmak istiyorsak ya da uygun görüyorsak o gün çalışıyoruz, böyle kolaylıklar sağlıyorlar ama daha önce küçük bir işletmede çalışıyordum, yerde yarım metre su varken paketi atmanız gerekiyor diyordu, paket uygulamasını kapatmıyordu, tahminimce yasak dinlemeyip çalıştıran yerler vardır, görüyorum yasak olmasına rağmen çalışan motokuryeleri ama kurumsal yerler bu tarz yasakları çiğneyemiyor. Bu işin kışını da yazını da göze alarak çalışıyoruz” dedi.

(Dilan Kaynak)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş