havadurum

"Okulda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı"

581
Ekmek ve Gül Topluluğu, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerin beslenme sorununa ilişkin çağrı yaptı. Ekmek ve Gül `Okulda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı` kampanyası başlattıklarını kamuoyuyla paylaştı. Yapılan yazılı basın açıklamasında, "Her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor" diye ifade edilen açıklamada, "Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu olarak; çocuklarımızın okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz. Çocuklarımızın bu hakkının güvencesi Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere yerel yönetimlerdir. Çanakkale`nin bir tarım kenti olması, yerelde çözüm olanaklarını arttıran bir etkendir. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hakkımız olanı birlikte kazanalım. Başta yerel yönetimler, eğitim sendikaları, emek ve meslek örgütleri, çocuk hak örgütleri, kadın örgütleri, okul aile birlikleri olmak üzere tüm velileri bu kampanyaya katılmaya ve desteklemeye çağırıyoruz. Çocuklarımızın daha iyi koşullarda okuyabilmeleri için el ele verme zamanı" sözlerine yer verildi.
 
"Her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor"
Yapılan açıklamada, "Okulda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı. Hepimizin bildiği ve çok derinden yaşadığı ekonomik kriz koşulları artık çocuklarımızı sağlığından ediyor. Öğrenciler arasında yapılan araştırmalar gösteriyor ki her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Bu durum kabul edilebilir değil. Gıda fiyatlarındaki artış, açlık ve yoksulluk olarak evlerimize, çocuklarımızın beslenme çantasına kadar yansıyor. Çocukları okul çağında olan her velinin en büyük dertlerinden biri de beslenme çantasını nasıl dolduracağı, çocuğuna okul harçlığı verip veremeyeceği olmuş durumda. Bu koşullar altında çocuklarda beslenmeye bağlı kansızlık, bodurluk, obezite, öğrenme güçlüğü, düşük bağışıklık, zihinsel gelişim bozuklukları artıyor. Çocuklarımız sağlıklı beslenme hakkından mahrum bırakılıyor" diye belirtildi. 
"Çocuklar söz konusu olduğunda devlet maliyet hesabı yapamaz"
Her çocuğun; ailesinin imkanlarına bağlı olmaksızın sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim hakkının olması gerektiği dile getirilen açıklamada, "Bu hakkı sağlamak devletin ertelenemez görevi ve hayata geçirilmesi mümkün. Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabilir. Ancak burada mesele kaynak yokluğu değil, kaynakların nereye kullanılacağına karar verilirken yapılan tercihlerdir. Ayrıca temel hakların kullanımında, çocuklar söz konusu olduğunda devlet maliyet hesabı yapamaz. Öncelik çocukların beslenme hakkıdır. Bu hakkın gereğini yerine getirmek için imkân da var, zorunluluk da. Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu olarak; çocuklarımızın okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz. Çocuklarımızın bu hakkının güvencesi Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere yerel yönetimlerdir. Çanakkale`nin bir tarım kenti olması, yerelde çözüm olanaklarını arttıran bir etkendir" denildi.
 
Çanakkale halkına çağrıda bulundular
Açıklama şu şekilde devam etti, "`Okulda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı` diyerek başlattığımız kampanyamızı sizlerle de paylaşıyoruz. 2022- 2023 eğitim öğretim yılında çocuklarımızın bu hakka kavuşmuş olarak eğitim hayatına devam etmesini istiyoruz. Mahallelerde, okul önlerinde, işyerlerinde bulunduğumuz her yerde bu hakkın bir an önce tanınması ve güvence altına alınması için çalışacağız. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hakkımız olanı birlikte kazanalım. Başta yerel yönetimler, eğitim sendikaları, emek ve meslek örgütleri, çocuk hak örgütleri, kadın örgütleri, okul aile birlikleri olmak üzere tüm velileri bu kampanyaya katılmaya ve desteklemeye çağırıyoruz. Çanakkale`deki tüm veliler ve emek meslek örgütlerini; bu talebimizi karşılanması için güç birliği yapmaya davet ediyoruz. Çocuklarımızın daha iyi koşullarda okuyabilmeleri için el ele verme zamanı" denildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş