"Öğretmenler borç batağında"
Eğitim-İş, eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunları ve öğretmenlik mesleğinin saygınsızlaştırıldığına dair açıklamada bulundu. 24 Kasım Öğretmenler Günü`nün önemine değinilen açıklamada, "Çünkü bugün aynı zamanda, Cumhuriyet tarihinde öğretmenliğe en çok zarar vermiş, onu en çok değersizleştirmiş, açlığa ve itibarsızlığa sürüklemiş olan yöneticilerin öğretmenleri riyakarca övmek için sıraya girdiği bir gün. Öğretmenlerin çalışma koşullarını ağırlaştırdılar; mesleki alanlarındaki söz hakkını gasp ettiler; Anayasal bir hak olan güvenceli istihdamı çiğneyerek kadrolu/sözleşmeli/ücretli diye ayrıştırdılar. Öğretmenleri Saray`ın talimatı ve yandaş sendikaların oluruyla hazırlanan ÖMK denilen garabetle uydurulmuş yeni unvanlarla bölmeye giriştiler" denildi.
Eğitim politikaları eleştirildi
Yapılan açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi, "Yaşanabilir bir emeklilik hayalini çaldılar; liyakatsizce atanan yandaş yöneticilerin mobbingleriyle bunalttılar, yine liyakatsiz mülki amirler arasında öğretmen azarlamayı adeta bir geleneğe dönüştürdüler, biz hakkımızı aradığımızda "trol" deyip, "çapulcu" deyip hedef gösterdiler, öğretmenlerin Başöğretmenlerinin kendilerine emanet ettiği öğrencilerine çağdaş, laik ve adil bir eğitim verebilmesini engellediler ve şimdi bugün utanmadan takiyye yapacak, öğretmenliğin kutsallığından bahsedecekler. 24 Kasım aynı zamanda Atatürk`ün öğreticiliğine saygı sunmanın günüdür. Şimdi bugün müfredattan Atatürk ile ilgili öğretileri seyreltmemişler gibi, Atatürk tekke ve zaviyeleri kapatmışken onlar dernek maskesi takmış tarikatları eğitimin içine kadar sokmamışlar gibi, liyakatsizce atadıkları onlarca gerici yönetici, Atatürk`e dil uzattığında cezasızlıkla dolaylı olarak teşvik etmemişler gibi Atatürk`ün Başöğretmen unvanını almasının yıl dönümünde kutlama yapacaklar. Eğitim-İş olarak, "Madem bugün bizim günümüz, riyakarlığa sırtımızı dönüyoruz. Bu acınası tiyatronun zorunlu figüranları olmuyoruz" diyerek, MEB`in organize ettiği hiçbir etkinliğe katılmadık. "
"Öğretmenlerin yüzde 83.1`inin hane gelirinin yoksulluk sınırının altında"
Eğitim-İş tarafından yapılan açıklamada Öğretmenler Günü için 16 bin eğitim emekçisiyle görüşülerek yapılan araştırmaya dair bilgi verildi. Açıklamada öğretmenlerin sorunları şu şekilde sıralandı, "Öğretmenlerin yüzde 83.1`inin hane gelirinin yoksulluk sınırının altında, yüzde 61.40`ının ise geliri giderlerini karşılamıyor. Yoksulluğa mahkum edilen öğretmenler borç batağında. Yüzde 90`ı kredi kartı borcunu ödemekte zorlanıyor, yaklaşık yüzde 32`sinin şahıslara borcu var, yüzde 43`ü ise her ay borç para bulmaya çalışıyor. Bize yaşatılan ekonomik buhran o kadar derin ki öğretmenlerin yüzde 94`ü kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Öğrencilerini kendi çocuğu gibi okutan öğretmenlerin yüzde 90`ından fazlası çocuklarının eğitim masrafları karşısında çaresiz durumda. Öğretmenlerin yüzde 97`si köyüne ve ailesinin yazlığına gitmek dışında bir tatil bilmiyor. Bu ağır geçim sıkıntısı yüzünden öğretmenlerin yüzde 91`i ek iş arıyor. Ailece ayda bir kez dışarıda yemek yiyebilen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 63. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 97`sinin maaşlarının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünmesi de sendika olarak eylemliliğimizi "öğretmene saygı" diye kurmamızın sağlaması niteliğinde."
(Damla Yeltekin)