Ofsaytı ilk kim buldu?

5714

 

 
Futbolun kaderi, saha içinde olduğu kadar masa başında da çizilir. Peki bu güzel oyunun çehresini değiştiren ofsayt kuralının bir okulda icat edildiğini söylesek?
Şimdi sizleri 1800`lerin İngiltere`sine götürüyoruz ve ofsaytın garip hikayesiyle buluşturuyoruz. İngiltere`nin neden futbolun beşiği olduğu da aslında bu hikayede gizli...
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi.
Yalnızca İngiltere’ye bile 20’den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
Futbol ile çok ortak noktası olan Field Game oynayan bu okul, `sneaking` yani `sızma` ismini verdiği bu kural ile hücum yapan oyuncuların rakip oyuncuların arkasına sarkarak kolay gol bulmasını önlemeyi amaçlıyordu.
Hücum yapan takımdan herhangi bir oyuncunun, rakip savunmaya bakılmaksızın topun önünde olması ofsayt olarak değerlendiriliyordu. Ancak, zamanla bu kural iyileştirildi.
Yenilenen kurala göre, kale ve top arasında 3 rakip oyuncu olduğu sürece topun önündeki hücum oyuncuları ofsaytta sayılmıyordu.
Ancak her okul değişen kurallara bağlı kalmadı ve kendi kurallarına göre oynamaya devam etti.
Ta ki, Kral’ın isteğiyle kolejler arası bir futbol turnuvası düzenlenene kadar…
Her okulun kendi kuralına göre oynaması yüzünden turnuva iptal edildi.
Yaşanan kaosun ardından kuralların bir standarda oturtulması kararlaştırıldı ve 1815 yılında modern futbol kuralları ilk kez resmen belgelenerek temeller atıldı.
Futbolun en az değiştirilen kurallarından biri olan ofsayt, Eton College’dan çıkan `sızma` kuralının ilhamıyla günümüzdeki halini aldı.
 
Penaltı Kuralı’nın evreleri..
Bir centilmenin ceza sahası içinde sportmenlik dışı sınırlara çıkmayacağını iddia eden İngilizler bu öneriyi başta reddetmişti. 1891`de oynanan bir Federasyon Kupası çeyrek final maçında kaleye giren topu elle çıkaran Notts County`nin savunma oyuncusu Jack Hendry sayesinde penaltı kabul edilmişti. Zaman içinde futbol sahaları penaltı (ceza vuruşu) kuralı da bugünkü halini alacaktı...
 
Seri penaltıların doğuşu ...
1968 Avrupa Futbol Şampiyonası`nda İtalya- Sovyetler Birliği mücadelesi golsüz bitince, kazananı yazı-tura atışı belirlemişti. Maçı yöneten Kurt Tschenscher cebinden özel üretim bir madeni para çıkarmıştı. Evet, yıllar önce bir Türk meslektaşının Alman hakeme armağan ettiği bir yüzünde kale, diğerinde top olan para finalisti tayin etmişti.
 
Bir formül gerekiyordu....
Dört ay sonra başlayan 1968 Olimpiyat Oyunları`nda kurayla elenen İsrail`in temsilcileri lobi faaliyetine başlıyordu. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) 27 Haziran 1970`te noktayı koymuş, seri penaltı vuruşları resmen doğmuştu. Şampiyon Kulüpler Kupası`nda ilk kez 30 Eylül 1970`de yeni uygulama hayata geçmiş, Everton Borussia Mönchengladbach`ı beyaz noktada devirmişti. İngiltere`de ilk seri penaltı golünü atan ise George Best`ten başkası değildi.
Tabii türlü kazalar da oluyordu. CSKA Sofia- Panathinaikos maçının hakemi sayı saymayı unuttuğundan Yunan ekibine bir tane eksik penaltı attırıyordu. UEFA karşılaşmayı tekrar ettirmiş, bu sefer 90 dakikada galip ortaya çıkmıştı. Her iki mücadeleyi de Bulgarlar kazanmıştı.
(Haber Merkezi)
Paylaş