havadurum

Ofsayt kuralında değişiklik

Oyun Kurallarının korunması ve değiştirilmesinden sorumlu olan Uluslararası Futbol Birlikleri Kurulu, (The International Football Association Board – IFAB) 127. Yıllık Genel Toplantısını (YGT) 2 Mart 2013 tarihinde İskoçya’da gerçekleştirdi. Toplantıda, ofsayt kuralı ile ilgili değişiklik kabul edildi. Değişikliğin uygulanış tarihi 1 Temmuz 2013 olarak açıklandı. Kural 11 – Ofsayt Oyun kurallarının yorumlanması: Rakibi engellemek/avantaj kazanmak...

622
Mevcut Metin
“oyuna müdahale”, bir takım arkadaşı tarafından verilen veya dokunulan topla oynama veya dokunma anlamına gelir
 
“rakibe müdahale etmek”, rakibin görüş çizgisini veya hareketlerini açıkça engelleyerek veya hakemin düşüncesine göre, rakibi aldatan veya dikkatini dağıtan bir jest veya hareket yaparak,rakibin topla oynamasını veya oynayabilmesini engelleme anlamına gelir.
 
“bulunduğu pozisyondan avantaj elde etme”, ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncunun kale direkleri veya rakibinden seken topla oynaması anlamına gelir.
 
Teklif edilen metin
“oyuna müdahale”, bir takım arkadaşı tarafından verilen veya dokunulan topla oynama veya dokunma anlamına gelir
 
“rakibe müdahale etmek”, rakibin görüş çizgisini veya hareketlerini açıkça engelleyerek veya rakibi ile top için mücadeleye girerek, rakibin topla oynamasını veya oynayabilmesini engelleme anlamına gelir.
 
“bulunduğu pozisyondan avantaj elde etme”, ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncunun kale direkleri veya rakibinden seken veyageri dönen topla oynaması anlamına gelir.
 
“bulunduğu pozisyondan avantaj elde etme”, Ofsayt pozisyonda bulunan bir oyuncunun seken, sıçrayan veya bir rakibi tarafından açıkça kurtarılan topla oynaması anlamına gelir.
 
Ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncu eğer topu açıkça oynayan bir rakibinden alırsa (Açıkça kurtarılanın top dışında) “bulunduğu pozisyondan avantaj elde etme” olarak değerlendirilmez.
 
Not: Açıkça kurtarmak, savunma oyuncusunun (genellikle kalecinin) kaleye giden topu kurtarması ve topun ofsayt pozisyonunda bulunan hücum oyuncusuna gitmesi olarak düşünülmelidir. Açıkça topla oynamak ise bir savunma oyuncusunun bilerek isteyerek topla oynaması sonucu topun ofsayt pozisyonunda bulunan oyuncuya gitmesi anlamındadır.
 
Kaynak: FIFA
Paylaş