Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Çanakkale İli Odaları ve Borsaları Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı video konferans yöntemi ile yapıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, salgın başladığından itibaren, Odalar, Borsalar ve Sektör Meclisleri ile birlikte çalıştıklarını vurgularken, "Oda-Borsa başkanlarım, üyelerimizin sesini duyurdu, dertlerine tercüman oldu. Allah hepinizden, emeklerinizden ve gayretlerinizden razı olsun" dedi. Yapılan çalışmalar sayesinde, üye ve esnafın sorun ve taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a sunduklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bunların büyük bir kısmı hayata geçti, geçmeye de devam ediyor" diye konuştu.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise toplantı ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında; "Hepimizin elini değil boynunu taşın altına sokması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizler de bu süreçte yerelde elimizden gelenin fazlası ile katkı vermeye çalıştık. Vefa Destek Grubu ile koordineli olarak yapılan gıda yardımı, ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesine gerçekleştirdiğimiz ventilatör cihazları bağışı, tablet yardımlarımız için ayırdığımız bütçe ile ÇTSO olarak 2020 gider bütçemizin yaklaşık % 15`ini seve seve harcadık. Üyelerimizi güncel gelişmelerle sürekli bilgilendirdik. Üyelerimizi tek tek arama yöntemi ile bir anket çalışması gerçekleştirdik ve Meclis toplantılarımızda sonuçlarını paylaştık. Dayanışma, birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Mesai saatlerimizi personelimizin sağlığı ve hizmetlerimizin sürekliliği için güncelledik, ancak telefonlarımız ile 7/24 hizmet verdik. 2020 yılının bize öğrettiği en önemli şey nedir diye sorulsa; eminim ki hepimizin ilk sırada cevabı sağlığın ve dolayısı ile bu alanda gelişmiş bir alt yapıya sahip olmanın kıymeti olacaktır. Sağlıktan sonra da cevabımız muhakkak ki üretimin, kendi kendimize yetmenin önemi ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği olmuştur. Beş yıl önce proje sahibi olarak Odamızın girişimi ile ilk adımları atılan Ezine Gıda İhtisas OSB`de çok şükür arsa tahsis aşamasına geldik Sayın Başkanım. Toplam 727.657 m² olan 91 adet sanayi parsel alanının % 43,30`una tekabül eden 28 adet parselin de tahsisi ile ilgili karar aldık. Mevcut Çanakkale Merkez OSB doluluk oranı ise % 100`e yaklaştı. Genişleme çalışmalarımız devam ediyor. Üretimin olmazsa olmazımız olduğunun bilinci ile salgın döneminde Çan İlçemizde de bir karma OSB için tekrar harekete geçtik. Çanakkale Ticaret Borsamız ile birlikte Ayvacık ilçemizde Jeotermal Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB kurulması girişiminde bulunduk. Bu konuda Borsa Başkanımız Kaya Bey bilgi verecek. Türkiye`nin en büyük kamu yatırımı olan Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte İlimizin gelişim vizyonuna üyelerimizin hazır olması gerektiğini her platformda anlattık. Oda olarak proje konusunda oldukça iddialıyız. İhracatçı üyelerimize destek olmak, ihracat potansiyeli olan üyelerimizi ihracata başlatmak için yürüttüğümüz biri gıda diğeri orman ürünleri sektöründe olmak üzere 2 UR-GE Projemiz var Sayın Başkanım. Ayrıca COSME Projemiz ile Avrupa İşletmeler Ağında konsorsiyum ortaklığımız var. GMKA destekli bir projemiz kapsamında da Odamızda Dış Ticaret Destek Merkezi kurduk. Bir yıl gibi kısa sürede ihracatçı sayımızı 54`den 96`ya çıkardık. Bunlar devam eden projelerimiz, İlimizin tanıtımına yönelik de pek çok proje gerçekleştirdik. Üyelerimizin menfaatine olan her desteğin, hibenin peşine düştüğümüz gibi Odamızın imkanlarını sunmaktan da kaçınmıyoruz. Üretim ve ihracat hedefli projelerimizin yanında çok sayıda sosyal sorumluluk projemizi de hayata geçirdik." dedi.
"Geniş bir aileyiz"
2020 yılında ÇTSO ailesine 563 yeni üye katıldığını belirten Semizoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "179 üyemiz çeşitli sebeplerle aramızdan ayrıldı. 2020 sonu itibariyle 8.187 üyeli geniş bir aileyiz. Üyelerimizin yaklaşık üçte biri hizmet sektöründe, dolayısı ile kısıtlamalardan önemli ölçüde etkilendiler. Mağduriyetlerinin minumuma indirilmesi konusunda ilettiğimiz çözüm önerilerimiz sayenizde kısmen de olsa hayata geçti ama yeterli değil tabi. Dile getirdiğimiz konuları sizin çok yakından takip ettiğinizi biliyorum ancak çok kısa tekrarlamak istiyorum: Özel mülkiyet kiraları ile ilgili maalesef yapılacak çok bir şey yok. Ama rakam sembolik de olsa en azından kira yardımları kapsamı genişletilerek tüzel kişi üyelerimizi de kapsamalı, kira stopajları faaliyetleri kısıtlanan işyerleri için sıfırlanmalıdır. Gelir ve kurumlar vergisine tabi işyerleri için vergi oranları düşürülmeli, peşin vergi kaldırılmalıdır. Asgari ücrette işverenin yükü hafifletilmelidir. E-Haciz uygulaması mantık çerçevesinde revize edilmelidir. İşçi çıkarma yasağı suistimal edilmektedir. İş mahkemelerinin neredeyse % 100`e yakın kısmı çalışan lehine sonuçlanmaktadır. Çalışan ile çalışmayanı bir tutarak çalışma barışını da bozan bu uygulamanın adil olması sağlanmalıdır. Gerçek anlamda sicil affı getirilmelidir. Bankalara geçen hafta yaptığınız çağrıyı çok önemsiyorum ve sonuna kadar destekliyorum Sayın Başkanım. Sanayicinin, tacirin ayakta kalması için finansmana erişim kolaylaştırılmalıdır. Banka kredilerinden etkin bir şekilde yararlanamıyoruz. Ekspertiz işlemleri gerçek değerler üzerinden yapılmıyor. Kredi Garanti Fonunun sağladığı imkanlar bizlere tam olarak yansıtılmıyor. Faiz yükü çok ağır. 2019 vergi rekortmenleri listesinde ilk 10`da 7 banka var. 2018`de bu sayı 6 idi. Örneklendirirsek; Almanya`nın vergi rekortmenleri listesinde ise ilk 10`da yer alan firmaların hepsi üretici firmalar. Bu veriye çok odaklanmamız, üzerinde çok düşünmemiz gerekiyor."
"Borsamız üyeleriyle çok yakın bir temas içinde"
Toplantıdaki konuşmasında Çanakkale Ticaret Borsasının pandemi sürecindeki çalışmalarını özetleyen ÇTB Başkanı Kaya Üzen, "Borsamız üyeleriyle çok yakın bir temas içinde, onların ilettiği sorun ve önerileri kendi tespit ettiklerimizle birlikte, ilgili Bakanlıklara iletilmek üzere hızlı bir şekilde Birliğimize aktarıyoruz. Çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere, kimi zaman bakanlık yetkilileriyle birlikte online ortamda sürekli iletişim halindeyiz Üyelerimizim sesi olmaya gayret gösteriyoruz. Malumunuz bu güçlü iletişim pek çok ekonomik tedbirin üretilmesine vesile oldu. Zorlu pandemi döneminde üyelerimizin sıkıntılarını en hızlı ve en aktif bir şekilde bizlerden alarak Bakanlıklara ileten ve sağlıklı çözümler sunan Değerli Birlik Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu`na çok teşekkür ediyoruz" dedi. Çanakkale olarak bu dönem çok güzel birliktelik gösterildiğini belirten Başkan Üzen "Bu zorlu süreçte Sayın Valimiz başta olmak üzere, Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan, Değerli Milletvekillerimiz Jülide İskenderoğlu, Muharrem Erkek, Özgür Ceylan, Çanakkale iş dünyamız ile yakın ilişkiler içerisindeler. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.
(Haber Merkezi)