Ocak ayı otomotiv sektörüne yaramadı

Otomotiv sektöründe geçen yılın ayını dönemine göre ortalama yüzde 34 oranında satışa yönelik daralma gerçekleşti. Cari açığın önüne geçmek için hükümet tarafından otomotiv piyasasına verilen desteğin bu yıl için geri çekildiği belirtildi.

709
“Daralmayı hükümet istedi”
2011 yılı ocak ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 34,2 oranında azaldı. Çanakkale’de otomotiv sektörünün her yıl ilk üç ay daralma gösterdiğini fakat bu yıl yüzde 20’lik bir daralmanın tüm yıla yayılacağını belirten Aydoğan Toyota Plaza Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Aydoğan, daralmanın hükümet tarafından desteklendiğini belirtti ve “Otomotiv piyasasındaki daralmanın en büyük gerekçesi hükümetin bu daralmayı istemiş olması. Cari açıktan dolayı yüzde 20 daralmayı öngördük, kredi faizleri geçen yılın bu zamanına göre yukarı çıktı. Ocak, Şubat ve Mart aylarında Çanakkale’de bölgesel olarak bu daralma hep oluyor, bu dönemde durgun geçiyor fakat bu sene topyekün yüzde 20 lik daralma olacak. Hükümet zaman zaman satışları düşürüp 2012 yılındaki cari açığı azaltmak için 2013 ve 2014 te otomotiv desteği vereceğiz diye beyanat veriliyor. Otomotiv lokomatif bir sektör, Türkiye’de üretim var fakat en çok para otomotiv sektörü sebebiyle dışarıya çıkıyor, hükümet cari açığı kapatmak için yüzde 20-30 küçülün dedi bu yüzden piyasa daraldı” dedi.
 
 
“2011 yılında piyasa doyuma ulaştı”
Geçen yılla bu yılki fiyatlar arasında ciddi fark olduğunu ve faiz oranlarında da artış gözlendiğinin belirten Miller Oto Yönetim Kurulu Üyesi Can Mildon “Yüzde 34 ortalamasıdır aslında düşüşün daralma daha büyük, biz bunu filo satışlarımızla destekliyoruz. Geçen yılki rakamlarla bu yılki rakamlar arasında çok ciddi fark var bunu yanı sıra faizler bir miktar daha yüksek fakat yaptığımız kampanyalarla sıfır faizli satışlarda yapabiliyoruz fakat tüketicinin gözünde yeterli olmuyor. 2011 yılında ciddi satış söz konusu oldu bir doyum noktasına da yaklaştı piyasa. Biz bu olumsuz durumu kurumsal filo satışlarımızla dengeliyoruz” dedi.
 
 
“Otomotiv piyasası düzelme eğiliminde”
Otomotiv piyasasında daralmanın her yıl Ocak ayında gerçekleştiğini fakat yıl içinde düzeldiğini, geçen yıla göre büyük bir daralma olmasına rağmen piyasanın düzelme eğilimlinde olduğunu belirten Ford Arslanlar Otomotiv Satış Müdürü Aydın Uygun “Otomotiv sektöründe Ocak ayı satışları her zaman düşüktür bu yıl kendini biraz daha hissettirdi. Bu daralmaya sebep olan en önemli faktör faizlerin yükselmesi, Ford’ta da düşüş söz konusu fakat piyasanın düzelme eğiliminde olduğunu görüyoruz” dedi.
Paylaş