havadurum

Nusret Mayın Gemisi’nin hediyelik maketlerini yapıyor

Biga ilçesinde yaşayan maket ve model ustası Hakkı Şahin, yaklaşık 1,5 yılda yapımını tamamladığı 4,2 metre uzunluğundaki Nusret Mayın Gemisi maketinin ardından, bunun 100 katı küçüklüğünde hediyelik maketler yapıyor.

884
Şahin, Çanakkale Deniz Zaferi`nin kazanılmasında büyük önemi bulunan Nusret Mayın Gemisi`nin daha önce 40 metre 20 santimetre olan maketini, 1/10, 1/65, 1/75 ve 1/100 ölçeklerinde 100 katı küçülterek yaptığını anlattı. Çanakkale`de, Nusret Mayın Gemisi ile ilgili bir çalışmaya ağırlık verilmediğini tespit ettiğini dile getiren Şahin, Çanakkale Savaşları`nın kazanılmasında büyük öneme sahip Nusret`i tanıtabilmek amacıyla her ölçekte geminin maketini yaptığını belirtti. Her kesime ve bütçeye hitap edebilecek maketler yaptığını, Çanakkale`ye gelen ziyaretçilerin evlerine dönerken minik Nusretleri hediye olarak satın almalarını sağlamak için çalıştığını belirten Şahin, bu maketleri ``18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü`` törenlerine yetiştirmeye çalıştığını söyledi.
 
Şahin, şöyle dedi: ``Çanakkale`ye gelen ziyaretçiler, Nusret Mayın Gemisi`nin maketini alıp evlerine döndüklerinde, tarihi her zaman hatırlayacaklar. El emeği Nusretleri, projeden üretip daha küçük maketleri seri haline getirerek, geminin yapısal ana özelliğine uygun olarak çoğaltıyorum. Geminin, kaptan köşkü arkasında bulunan bacanın arkasındaki havalandırma sistemi özel bir imalata sahiptir. Bacaya yapışık biçimdeki havalandırma kısmı, geminin vazgeçilmez inşasıdır. Geminin yapısal özelliğine uygun direkleri ve mayınlar kısmını da en ince ayrıntısına kadar oluşturuyorum. Ölçekte rakam büyüdükçe ürettiğimiz ürünün de kendi yapısı küçülmektedir. Ürünün yapısı küçüldükçe detayları ve materyalleri göstermede sıkıntı yaşıyorum. Bunları da özel imalatla üzerlerine uygulayarak çözüyorum. Büyük çalışmalarda sıkıntımız yok ancak küçük çalışmalarda özel bir imalat söz konusudur. Zaman içerisinde ünite ünite güverte, direk, yaşam mahallini meydana getiriyorum.``
Paylaş